Беззаконня на Тернопільському ставі підтвердило СБУ та Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області

Будівництво на плесі Тернопільського ставу суперечать законодавству України (ст.. 89 Водного кодексу України), а самі будівельні роботи у парку ім.. Шевченка проводилися без жодного дозволу Тернопільської міськради та виконкому.

Таку відповідь на депутатське звернення народного депутата України від БЮТ Василя Деревляного дали Управління СБУ в Тернопільській області та Державне управління навколишнього природного середовища в Тернопільській області.

1 грудня поточного року Василь Деревляний направив депутатські звернення на вище названі установи та прокуратуру Тернопільської області з приводу ймовірності проведення на плесі Тернопільского ставу будівельних робіт по спорудженню відпочинкових комплексів.

«Можливість проведення на плесі Тернопільського ставу будівельних робіт підтверджена план-схемами, погоджена начальником управління культури та туризму Тернопільської міської ради Слободянюком О. та начальником управління містобудівного та архітектурного комплексу Тернопільської міської ради Захарчуком В.  Вважаю, що будь-які будівельні дії на плесі Тернопільського ставу можуть призвести до порушення чинного законодавства та супротиву громади міста Тернополя» – йдеться у депутатському зверненні.

4 грудня начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області, розглянувши звернення, відпов, що плесо Тернопільського ставу входить до складу регіонального ландшафтного парку «Загребелля», а відповідно до ст.. 24 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» будівництво об’єктів для обслуговування відвідувачів здійснюється згідно з Проектом організації його території, який міською радою не є розроблений. За погодженням розміщення готельно-розважального комплексу на водному дзеркалі Тернопільского ставу до держуправління  зверталося ТзОВ «Акватерн» м. Київ, але у відповідності зі ст. 61 Земельного кодексу України, ст..89 Водного кодексу України на земельних ділянках прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм забороняється будівництво будь-яких споруд.

Управлінням СБУ в Тернопільської області було з’ясовано, що будь-які рішення Тернопільської міської ради, її виконавчого комітету та контролюючих органів з приводу проведення будівельних робіт в парку ім.. Шевченка відсутні.

«Крім цього, у зв’язку з відсутністю дозвільної документації на споживання електроенергії вказаному товариству припинено її постачання. З урахуванням викладеного, матеріали перевірки направлено в прокуратуру Тернопільської області, за належністю, для вжиття заходів прокурорського реагування.» – йдеться в листі Управління Служби Безпеки в Тернопільській області.