Будівництво невідомої споруди на водному дзеркалі Тернопільського ставу заборонено

Питання самовільного будівництва об’єктів на території міста є настільки наболілим для громади, що кожний новий випадок спричиняє все більший резонанс. Маємо надію, що одностайна позиція громадськості змусить забудовників враховувати їхню думку перш ніж втілювати нові фантазії в реальність, як і передбачено чинним законодавством.

Новина про початок будівництва невідомої споруди на водному дзеркалі Тернопільського ставу набула неабиякого розголосу та викликала підвищену зацікавленість жителів міста.

13.11.2008р. Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області за неодноразовими зверненнями громадян щодо правомірності будівництва невідомої споруди на понтонах проведено обстеження і встановлено, що в м. Тернополі на водному дзеркалі Тернопільського ставу навпроти приміщень об’єднання парків культури та відпочинку м.Тернополя по вул. Білецькій, 11 розміщено 15 з’єднаних між собою понтонів, на яких монтуються металеві конструкції. Загальна площа розміщеної на водному дзеркалі споруди становить 418,5м.

Хоч у ході обстеження власника об’єкта встановити не вдалося, “вичислити” причетних до спорудження конструкцій таки вдалося. Адже, до Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області надійшло звернення від ТОВ “Акватерн” на погодження розміщення на водному дзеркалі Тернопільського ставу (напроти Тернопільського замку) готельно-розважального комплексу.

Для визначення наявності відповідних погоджувальних документів на спорудження такого специфічного об’єкта, Держекоінспекція звернулася до Регістру судноплавства України. З’ясувалось, що плавучий комплекс повинен бути побудований під наглядом Регістру за проектом, узгодженим із Регістром. На момент надходження запиту проект побудови вказаного комплексу та заявка на нагляд за його побудовою до Регістру не надходили.

На вимогу ДЕІ в області керівництвом ТОВ “Акватерн” не було представлено погодженої у встановленому порядку у Регістрі судноплавства України проектної документації на плавучий комплекс, що підтвердила б законність його влаштування.

Таким чином, згаданий об’єкт був визначений як тимчасова споруда, для будівництва якої повинна бути розроблена проектна документація з розділом “Оцінка впливу на навколишнє середовище”.

Важливим аргументом є також той факт, що Тернопільський став входить до складу регіонального ландшафтного парку “Загребелля” і відноситься до об’єктів природо-заповідного фонду. Пунктом 2 Положення про РЛП “Загребелля” передбачено погоджувати проектну документацію на розміщення об’єктів з територіальними органами Мінприроди. Такого погодження ТОВ “Акватерн”, як керівник проекту, не отримало, тобто, здійснювало будівництво тимчасової споруди самовільно.

За самовільне використання земельної ділянки (в даному випадку земель водного фонду) під будівництво тимчасової споруди передбачено відшкодування шкоди, заподіяної природним комплексам та об’єктам природо-заповідного фонду, яка в даному випадку становить 29 295 грн.

Крім того, через відсутність контролю і нагляду за будівництвом згадану споруду 21-23 листопада хвилями віднесено до берега зони суворого водоохоронного режиму Тернопільського водозабору. На пройденому шляху цією спорудою пошкоджено причали, поламано гілки дерев.

Враховуючи наведені факти, 28.11.2008р. Головний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області виніс рішення про тимчасову заборону будівництва тимчасової споруди на водному дзеркалі Тернопільського ставу.

У зв’язку з тим, що у даному порушенні вбачаються ознаки злочину матеріали направлено до прокуратури Тернопільської області для вжиття заходів прокурорського реагування.

Начальник Державної екологічної інспекції

у Тернопільській  області