Своїми розпорядженнями про вилучення земельних ділянок у ДП «Тернопільський ЛСНЦ» голова Тернопільської ОДА порушив вимоги природоохоронного, земельного законодавства України та перевищив свої повноваження

Про це на прес-конференції, 15 грудня, заявив голова ТОО ВО «Батьківщина», народний депутат України від БЮТ Василь Деревляний.

10 квітня поточного року голова Тернопільської державної адміністрації Чижмарь Ю.В. видав три розпорядження, якими вилучено земельні ділянки у ДП «Тернопільський ЛСНЦ» площами 0,95 га.- передано в землі запасу Петриківської сільради, 0,95 га. – передано в землі запасу Острівської сільради, та земельну ділянку площею 0,90 га в землі запаси Підгородняньської сільради. Варто зазначити, що при підготовці вищеназваних розпоряджень голови ОДА невраховано ряд вимог природоохоронного та земельного законодавств. Зокрема в матеріалах про вилучення земельних ділянок із земель лісового фонду і передачу їх до земель запасу сільрад відсутні обґрунтування причин вилучення (ст. 19,20,151, Земельного кодексу України). Заміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства проведена буз врахування вимог ст. 57 Лісового кодексу України. Вилучення вищезгаданих ділянок проведено без складання проекту землеустрою. До того ж земельна ділянка, яка вилучається 0,90 га відноситься до лісо паркової частини лісів зелених зон, а у відповідності зі ст. 150 Земельного кодексу України, такі ділянки віднесені до особливо цінних та вилучаються за постановою Кабміну чи рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилічення землі погоджується ВР України.

Враховуючи  всі порушення, 5 грудня поточного року народний депутат України від БЮТ Василь Деревляний письмово звернувся до першого віце-прем’єр-міністра України Турчинова О.В., генпрокурора міністерства внутрішніх справ України з проханням, згідно чинного законодавства України, вжити заходів для скасування розпорядження голови Тернопільської ОДА від 10 квітня та розглянути питання про відповідальність Чижмаря Ю.В. займаній посаді Наразі звернення передане та розглядається у Мінприроди, Держкомземі та Держкомлісгоспі.