Незаконні дії Чижмаря підтвердила обласна прокуратура та МВС

Враховуючи всі порушення, народний депутат України від БЮТ Василь Деревляний письмово звернувся до МВС та прокуратури у Тернопільській області.

10 квітня поточного року голова Тернопільської державної адміністрації Чижмарь Ю.В. видав три розпорядження, якими вилучено земельні ділянки у ДП «Тернопільський ЛСНЦ» площами 0,95 га.- передано в землі запасу Петриківської сільради, 0,95 га. – передано в землі запасу Острівської сільради, та земельну ділянку площею 0,90 га в землі запаси Підгородняньської сільради. Варто зазначити, що при підготовці вищеназваних розпоряджень голови ОДА невраховано ряд вимог природоохоронного та земельного законодавств. Зокрема в матеріалах про вилучення земельних ділянок із земель лісового фонду і передачу їх до земель запасу сільрад відсутні обґрунтування причин вилучення (ст. 19,20,151, Земельного кодексу України). Заміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства проведена буз врахування вимог ст. 57 Лісового кодексу України. Вилучення вищезгаданих ділянок проведено без складання проекту землеустрою. До того ж земельна ділянка, яка вилучається 0,90 га відноситься до лісо паркової частини лісів зелених зон, а у відповідності зі ст. 150 Земельного кодексу України, такі ділянки віднесені до особливо цінних та вилучаються за постановою Кабміну чи рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилічення землі погоджується ВР України.

Враховуючи  всі порушення, народний депутат України від БЮТ Василь Деревляний письмово звернувся до МВС та прокуратури у Тернопільській області.

10 грудня надійшла відповідь. Управлінням МВС України в Тернопільській області, у процесі перевірки документів, які стали підставою до винесення висновку Тернопільської райдержадміністрації, висновку Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, клопотання директора ДП «Тернопільський ЛНС», виявлено ряд грубих порушень вимог Земельного Кодексу України, Закону України «Про землеустрій». На території Підгороднянської сільради вилучено земельну ділянку площею 0,90 га., яка відноситься до земель природно-заповідного фонду і передбачає вилучення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України або за рішенням відповідної місцевої ради.

«За результатами перевірки Управління з контролю за використанням і охороною земель винесено клопотання голові Тернопільської облдержадміністрації Чижмарю Ю.В. про приведення у відповідність із земельним законодавством прийнятих ним розпоряджень.», – йдеться у відповіді МВС області.

Варто зазначити, що обласна прокуратура у своїй відповіді на депутатське звернення від 11 грудня також підтвердила факти порушення закону України «Про земельний устрій», Земельного та Лісового кодексу України  у розпорядженні голови ОДА у Тернопільській області з питань вилучення вищеназваних земельних ділянок.