Передостаннє сесійне засідання обласної ради п’ятого скликання проігнорували «НУ» та УНП

Урочисто та успішно відбулася сімнадцята сесія Тернопільської обласної ради 26 грудня. Депутати розглянули три питання порядку денного.

Молитвою, візитом внука Степана Бандери та хвилиною мовчання, присутні в сесійному залі урочисто вшанували пам’ять провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери та помолилися за упокій душ загиблих в Євпаторії 25 грудня цього року.

Не долучилися до вшанування памяті Великого Героя України депутати двох політичних сил «Наша Україна» та УНП. В залі було не більше 5 чоловік саме від цих партій, а до закінчення сесійного засідання залишилося лише троє. Мабуть, через свою байдужість до будь-яких процесів в області депутати проігнорували засідання сесії.

Наступним питанням, яке розглянули та підтримали присутні депутати в залі було визначено загальний склад Тернопільської обласної ради шостого скликання в кількості 90 депутатів. Ініціатором цього та наступного питань виступив депутат від фракції «Батьківщина» Володимр Бойко.

Третім депутати розглянули питанням «Про Тернопільську обласну територіальну виборчу комісію». Згідно з постановою Тернопільського міськрайонного суду від 5 квітня 2006 року у справі № 2-а-233/2006, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Тернопільської області від 11 квітня 2006 року у справі 22ас-156, встановлено, що проведений Тернопільською обласною територіальною виборчою комісією підрахунок результатів по встановленню місцевих партій і блоків, які отримали три і більше відсотків голосів, суперечить вимогам частини другої статті 74 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та постанови Центральної виборчої комісії України від 30 березня 2006 року № 1126 «Про роз’яснення з питань застосування Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» .

На цій підставі суд визнав незаконним протокол про результати виборів депутатів Тернопільської обласної ради, складений Тернопільською обласною територіальною виборчою комісією 1 квітня 2006 року.

Таким чином, в судовому порядку встановлено порушення Тернопільською обласною територіальною виборчою комісією вимог Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Відповідно до рішення Тернопільської обласної ради від 5 січня 2006 року № 531 було сформовано Тернопільську обласну територіальну виборчу комісію.

Проте, після прийняття постанови Тернопільської обласної міжпартійної конференції виборчого блоку «Наша Україна», Тернопільської обласної організації політичної партії «Народний Союз Наша Україна», Тернопільської крайової організації Народного Руху України, Тернопільської обласної організації Партії промисловців і підприємців України, Тернопільської обласної організації Української республіканської партії «Собор» від 18 серпня 2007 року до складу Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії стали входити голова Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії Чуйко Наталія Іванівна та заступник голови Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії Прохира Марія Несторівна, які   є представниками однієї місцевої організації виборчого блоку партій, а саме Тернопільської крайової організації Народного Руху України.

Така ситуація суперечить вимогам частини тринадцятої статті 21 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», якою встановлено, що голова і заступник голови територіальної виборчої комісії не можуть бути представниками однієї місцевої організації партії (блоку). Вищенаведені порушення законодавства стали підставою для дострокового припинення повноважень Тернопільської обласної територіально виборчої комісії, що і зробили депутати.

Наприкінці сесії, не менш важливе питання підняв керівник фракції «Батьківщина» Ігор Романків. За словами пана Романківа, на днях, на сайті Тернопільської ОДА опубліковано розпорядження голови адміністрації Ю.Чижмаря про передачу приміщення комунальної власності по вулиці Вояків дивізії «Галичина» Тернопільському окружному адміністративному суду. Дане розпорядження по меншій мірі можна назвати «самодіяльністю» голови ОДА, адже  шістнадцятою сесією Тернопільської обласної ради прийнято Проект №89 Про надання згоди на використання незавершеного будівництвом будинку колишньої редакції журналу «Тернопіль» Вояків дивізії «Галичина» в м. Тернополі під адміністративний будинок головного управління Держкомзему у Тернопільській області. У зв’язку з таким, перевищенням службових обов’язків головою Тернопільської ОДА, по даній справі сесія вирішила подати звернення до Тернопільської обласної прокуратури.