Щодо курсу і ситуації у хлібопекарської галузі

З виступу Юлії Тимошенко

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Ми розпочинаємо прес-конференцію, яка присвячена ситуації, яка склалась на валютному ринку з курсом долар-гривня, і все, що пов’язано з діями Національного банку, які призводять сьогодні до цієї ситуації.

Пекарі – представники реального сектору економіки, які сьогодні через курсову політику НБУ знаходяться в дуже скрутному становищі.

Перш за все, я хотіла би представити сьогодні людей, які присутні разом зі мною на прес-конференції. Присутній на прес-конференції Слабовський Володимир Леонардович – президент Всеукраїнської асоціації пекарів. Шестопалов Борис Борисович – віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів. І Тельник Анатолій Павлович – голова Центрального комітету Всеукраїнської профспілки працівників харчової переробної промисловості та суміжних галузей. Це є представники реального сектору економіки, які сьогодні через курсову політику Національного банку, через різке падіння курсу гривні практично знаходяться в дуже важкому становищі. Це представники пекарської галузі, це, по-суті справи, головний продукт країни – це хліб.

І те, що вони сьогодні приїхали із своїми колективами з усієї України в Київ заради того, щоб докласти всіх своїх зусиль і зупинити руйнацію національної валюти – гривні, вони приїхали донести до кожної гілки влади – до Президента, до Національного банку, до Верховної Ради, до уряду донести свою біду, що завтра у них закінчуються терміни по кредитах, які вони брали в валюті, причому в валюті їх примушували брати, не було кредитів в гривнях. Зараз їх зобов’язують сплатити по новому, значно збільшеному курсу, по нових значно збільшених відсотках, сплатити терміново. І це все лягає собівартістю на хліб.

Хлібопекарна промисловість знаходиться фактично на грані банкрутства

І якщо сьогодні центральна українська влада, а в першу чергу Національний банк не зрозуміють, що таке різке падіння курсу гривні приводить до колапсу в усіх галузях української економіки, зараз у нас в Києві хлібопекарна промисловість, всі заводи представлені, які знаходяться на грані банкрутства, які забезпечують країну хлібом. Але так само тут можуть металурги, машинобудівельники, будівельники, просто прості громадяни, які взяли кредити в валюті і сьогодні їх практично на грані виселення житла. Ситуація з гривнею приводить до того, що банки всі, які взяли на міжнародних ринках валюту в кредит, сьогодні не здатні будуть повернути валютні кредити, якщо зараз терміново не буде наведений порядок з курсом гривні.

Ситуація доведена до грані. Ви знаєте, що я звернулася ще на минулому тижні до всієї країни і відкрила всі махінації, які Національний банк на чолі з Президентом робить з гривнею.

Сьогодні відкрилися принципово нові факти, які ще ускладнюють ситуацію. Я хотіла б ці факти привести вам і чітко  назвати, як продовжуються афери Національного банку під прикриттям Президента країни з курсом національної валюти – з гривнею.

Після заяви Юлії Тимошенко, яка призвела до сталого зниження курсу долара Нацбанк почав працювати навпаки – на утримання падіння курсу долара.

В першу чергу я хотіла б звернути вашу увагу на те, що починаючи з п’ятниці минулого тижня, коли після моєї прес-конференції курс гривні почав знижуватися до нормальної відмітки 6-6,5, Національний банк  в п’ятницю минулого тижня вийшов з інтервенціями навпаки. По суті справи з п’ятниці після моєї конференції минулого тижня Національний банк почав працювати на утримання падіння курсу гривні. Що вони зробили? 19 числа у п’ятницю вони вийшли на валютний ринок з інтервенцією 160 млн. дол. по курсу 8,65 в той час, коли реальний курс, навіть в обмінниках, вже був на рівні 7-7,5. Таким чином вони по суті справи дали потужний сигнал ринку, що вони далі продовжують руйнувати гривню.

Наступне в понеділок 22 числа в той час, коли на міжбанку починалися торги 7-7,5, вони знову виставили курс купівлі долара 8,3, тобто грали на підвищенні ціни долара і на падіння гривні, штучно, в ручному режимі, абсолютно  маючи на меті обвалити гривню остаточно і дати можливість спекулянтам, яких вони сьогодні фінансують через механізм рефінансування заробити  свої мільярди. Це продовжилося і у вівторок. У вівторок знову Національний банк  вийшов на валютні ринки з курсом більше 8 грн. за долар, коли на реальному ринку вже курс гривні почав опускатися і опускатися достатньо потужно.

Чому це відбувається? Відбувається тому, що сьогодні Президент разом із своїм Секретаріатом і Головою Національного банку продовжують махінації. І я хочу вам доповісти зараз про те, наскільки цинічно незважаючи на оприлюднення інформації, незважаючи на створення спеціальної слідчої комісії у Верховній Раді, що продовжується далі.

Заступник Стельмаха пан Шаповалов знову лобіює виділення Фірташу ще 2,5 млрд.грн. – все правління банку це бачило і виступило категорично проти цієї корупції.

В понеділок, це позавчора, пан Шаповалов, повернувшись від Президента, зібрав правління Національного банку і на правлінні публічно поставив на голосування питання виділення пану Фірташу (Надрабанк) ще 2,5 млрд. грн. Всі члени правління є свідками цього факту і члени правління виступили публічно проти такої пропозиції пана Шаповалова і сказали, що вони не можуть голосувати і видавати ще 2,5 млрд. до тих 7, які вже видані Надрабанку, тому що з 7,1 млрд., які видані Фірташу, не забезпечено ніякими заставами, ніякими документами, ніякими гарантіями більше 4 млрд. Правління відмовилося голосувати за виділення 2,5 млрд.

Після цього Шаповалов поставив інше питання – якщо не можете 2,5 млрд., давайте виділимо 1,5 млрд. Надрабанку, Фірташу. Доторгувалися до того, що правління Національного банку навіть 300 млн. Надрабанку відмовилося видати в якості рефінансування, тому що ніхто не хоче при зміні влади сидіти за ґратами.

Але в той же час Шаповалов не заспокоївся і почав під цим рішенням (виділення 2,5 млрд. грн. на Надрабанк) збирати письмові підписи кожного члена правління, додавлюючи їх в режимі особистих зустрічей і особистих персональних дзвінків, в тому числі і найвищому владному рівні.

Група спекулянтів Фірташа-Ющенко присвоїла більше чверті з суми рефінансування – це більше 11 мільярдів з наданих всього 40-ка.

Але на цьому вони не зупинилися. Вони підключили цілу сітку комерційних банків, за якими стоїть Фірташ, для тих же самих махінацій. На сьогодні встановлено, що в ці махінації втягнуто Родовідбанк – 2 млрд. 172 млн., які також обслуговують всі оборудки пана Фірташа і по яких виділення цього рефінансування 2 млрд. 172 млн. особисто зверталися Балога і Гелетей за цими кредитами. Крім того, Альфабанк – 398 млн., Укргазбанк – 1 млрд. 228 млн., банк „Кліринговий дом” – 174 млн., Єврогазбанк – 25 млн. і Містобанк – 50 млн. Всього на ці банки було взято більше 4 млрд. грн. ще рефінансування на ті ж самі оборудки Секретаріату Президента і пана Фірташа. Всього ми маємо 7,1 і 4 – це по суті справи більше, ніж 11 млрд. грн. і всього, я хочу нагадати, всього було 40 млрд. рефінансування. Я хочу, щоб ви зрозуміли, які оборудки тільки через одну людину і через команду Президента пішли на руйнацію гривні і на заробляння грошей на руйнації гривні.

Я хочу підвести риску під всім цим фактажем, який сьогодні, це новий фактаж, буде переданий до спеціальної слідчої комісії, і хочу ще раз заявили, що Президент країни, який сьогодні, по суті справи, дає такі вказівки Нацбанку, який забезпечує ці незаконні, абсолютно незабезпечені оборудки, і я переконана в тому, що незабезпечене рефінансування призведе не тільки до руйнації гривні, а ще й до того, що ці гроші в повному обсязі не зможуть бути повернуті назад Нацбанку. Зараз ми перевіряємо інші банки, які були в цій системі, в тому числі і, так званий, банк ФСБ, який також задіяний в цих махінаціях.

Я переконана в тому, що все це робиться сьогодні на чолі з Президентом, на чолі зі Стельмахом і Шаповаловим, і єдине, в чому є позитивна ситуація, що правління Нацбанку сьогодні почало виступати проти таких рішень його керівництва. Але цього недостатньо, тому, що на жаль, голова Нацбанку Стельмах продовжує руйнувати гривню такими нелогічними інтервенціями на валютний ринок.

Юлія Тимошенко вимагає від Президента термінового звільнення і стверджує що швидка зміна керівництва Національного банку призведе до встановлення нормального курсу гривні 6-6,5.

І саме тому я зараз вимагаю від Президента країни термінового звільнення Голови Нацбанку пана Стельмаха. Термінового звільнення. Це може зробити Президент, і він зобов’язаний це зробити. Якщо Президент сьогодні, завтра максимум не подасть подання за звільнення Стельмаха, я переконана, що всю відповідальність за все, що відбувається в секторі економіки, в банківському секторі країни, з бюджетом кожної родини – це відповідальність персонально Президента України, і він мусить звітувати за це перед суспільством.

І я ще раз стверджую, що зміна керівництва Національного банку призведе до встановлення нормального для цієї кризової ситуації курсу гривні – 6-6,50. І я пропоную всім учасникам валютного ринку ні в якому випадку не приймати участь зараз в паніках і істериках, які вони нав’язують країні для того, щоб курс гривні був зруйнований.

Ющенко хоче добитися дефолту країні і на базі цього продовжити своє бездарне правління.

І я ще раз хочу вам сказати, що мета Президента країни не тільки через своїх підручних заробити на горі України, а ще і оголосити дефолт країні, зробити економіку України абсолютно непрацездатною, і на базі цього продовжити своє бездарне правління і далі через введення надзвичайного стану і через відміну виборів, які пов’язані якраз з позицією Конституції, яка передбачає, що під час надзвичайного стану ніякі вибори в країні не проводяться.

Національний банк продовжує тримати найвищі в світі ставки рефінансування і цим руйнує економіку країни.

Я хочу зупинити цей процес, зупинити його терміново, тому що сьогодні хлібопекарні у нас в Києві, завтра будуть в Києві всі галузі. Аграрії сьогодні не можуть пролонгувати кредити, тому що банки не пролонговують. Національний банк не дає рефінансування під пролонгування кредитів для аграріїв. Сьогодні процентні ставки, які встановлюються на кредити, практично руйнівні для економіки. Жодна економіка не витримає кредитні ставки, які більше 25%. Сьогодні всі банки національні світу знизили ставки рефінансування дуже і дуже суттєво,не залежно ні від яких показників. Національний банк України продовжує зберігати найвищі ставки рефінансування, які можна тільки представити.

І хотіла би зараз, щоб і Верховна Рада, і Президент України зупинили цей жахливий розвиток подій.

Я просила би, щоб ви звернули увагу на те, по яких курсах (зараз на слайдах ви побачити) виходить Національний банк з інтервенціями на знищення гривні. І я просила би зараз підключитися в тому числі і всі ЗМІ. Якщо ми не зупинимо на базі функціонування громадянського суспільства, свободи слова всі ці кримінальні об орудки, країна буде переживати найважкіші часи, які тільки може пережити.

І що, чесно кажучи, сьогодні просто бентежить – те, що після оприлюднення всієї цієї інформації, після всього, що зараз робиться у Верховній Раді щодо роботи слідчої комісії спеціальної відносно цих всіх речей, в Національному банку Президент і його команда продовжують все це робити і далі. Це вища ступінь цинізму по відношенню до України. Я хочу сказати, що більше, ніж Президент і його команда, і його керований Національний банк, національні інтереси України, Україну, її майбутнє ніхто більше не руйнував. Я прошу терміново припинити ці речі.

В той же час наша фракція у Верховній Раді звернулася до спеціальної слідчої комісії, Голови Верховної Ради з тим, щоб в п’ятницю першим питанням заслухати результати спеціальної слідчої комісії по роботі Національного банку і по свідомій руйнації курсу гривни, і я вважаю, що в п’ятницю ми можемо вже це заслухати і висловити зможе спеціальна слідча комісія всі свої результати. Я знаю, що робота слідчої комісії на сьогодні вже підійшла до того рівня, коли вони можуть оголошувати всі результати. Крім того, до нового року мусить бути припинена ця вакханалія в Нацбанку. Коли під час кризи Нацбанк разом з Президентом заробляють на кризі, у такої країни, у нашої з вами країни просто дуже мало шансів проходити кризу так, як це дійсно потрібно.

Нацбанк відмовляється фінансувати бюджетний дефіцит до кінця року і ставить на межу зриву його виконання – і в той же час надає Фірташу 11 млрд.грн.

Крім того, я хочу також заявити, що Національний банк відмовився рефінансувати ці банки, які дали згоду прокредитувати плановий дефіцит бюджету до кінця року, і це вже ставить на межу зриву виконання і бюджету України. Якщо Нацбанк і далі буде видавати Фірташу по 11 млрд. грн., а в той же час не фінансувати через ті банки, які мають цінні папери уряду, не фінансувати дефіцит бюджету – 600 млн. профінансовано дефіциту бюджету, запам’ятайте цю цифру, порівняно з 11 млрд. фінансів, які видані на шахрайські операції. Так сьогодні працює Президент, так він дає сьогодні доручення Національному банку і так сьогодні в Нацбанку працюють дві людини: пан Стельмах і пан Шаповалов. Я хотіла б, щоб ці речі були терміново зупинені.

Уряд Юлії Тимошенко зробить все що від нього залежить, аби захистити хлібопекарську галузь від кризи та впливів курсових спекуляцій.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – І ми сьогодні разом з представниками хлібопекарної галузі відпрацювали невідкладні дії, які потрібно зараз зробити, щоб не зупинились хлібопекарські заводи. Це поки Президент удосужиться припинити спекуляції на валютному ринку і змінити керівництво Національного банку. Ми домовились, що ми сьогодні протягом години відпрацьовуємо екстрений законопроект „Про зупинку кризових явищ в хлібопекарній галузі ”. В цьому законі ми прописуємо декілька пунктів. По-перше, ми зобов’язуємо банки пролонгувати на рік кредити для хлібопекарних підприємств.

По-друге, перерахувати ці кредити по курсу 5,05 з валютних в гривневі. Ми зобов’язуємо Національний банк під суму розривів, які виникнуть у комерційних банків, які ці операції зроблять, рефінансувати протягом 3 діб ці банки, які пролонгують і перерахують кредити хлібопекарним підприємствам, прорефінансувати їх терміном на 3 роки, і залишити ті обсяги резервування, які є. Це невідкладна операція, яка мусить бути проведена на рівні закону. І ми будемо сьогодні звертатись до всіх лідерів фракцій, щоб сьогодні ще до кінця дня цей закон був проголосований в першому, другому і остаточному читанні.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Якщо у нього залишилась ще хоч крапля совісті, якщо він заплутався з усіма цими корупційними діями, він зобов’язаний сам подати у відставку і піти зі своєї посади, не перевантажуючи такою процедурою парламенти і інші органи влади.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Думаю, так. Все готово абсолютно.

Що стосується всіх цих обвинувачень, я просто не буду опускатися до того, щоб це коментувати, тому що це просто істерика людини, яка в країні вже не має ні авторитету, ні підтримки в суспільстві, і крім корупційних операцій нічого не залишилося у цієї людини, тому коментувати будь-які висловлювання, я просто не хочу до цього опускатися.

Моє завдання зараз – захистити країну в цей важкий час. Моє завдання – дати відповіді на проблеми кожній галузі: сьогодні – хлібопекарі, завтра – інша галузь, і дати ці відповіді я мушу в тій ситуації, коли Національний банк, Президент, а тому числі і всі чиновники, які розставлені Президентом, працюють проти Уряду України і проти країни. Ось завдання, яке важко виконати, але ми кожен день боремося за те, щоб Україна все ж таки набула свою стабільність. А коментувати всі ці дурниці – я просто не буду часу на це втрачати. Просто я скажу так, що всі заяви Президента, причому всі без виключення, не мають під собою жодної складової правди.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Всі моніторинги, які у нас є, говорять про те, що зразу після прес-конференції буквально через декілька годин почалось зниження курсу долара і зміцнення гривні. І я буду продовжувати цю політику, поки курс гривні буде не спекулятивний, не той, який нищить кожну людину і кожне підприємство, і кожен банк в країні, а той, який буде економічно і фінансово обґрунтований. Це 6-6,50. І я прошу нікого не приймати участь в брудних оборудках по збільшенню курсу долара і руйнації гривні, як би не хотілось пограти на цих курсах.