День народження С.Бандери та Зборівська битва ввійшли до пам’ятних дат, що відзначатимуться на загальнодержавному рівні

За ініціативи депутатів від Блоку Юлії Тимошенко до списку пам’ятних дат та ювілеїв, які святкуватимуться на загальнодержавному рівні у 2009 році увійшли День народження С. Бандери та 5 серпня 360-річчя Зборівської битви. 25 грудня, 236 голосами «за» (з них 146 – БЮТ) Верховна Рада України постановила, з метою систематизації відзначення пам’ятних дат і ювілеїв, Кабінету Міністрів України забезпечити відзначення у 2009 році на загальнодержавному рівні ряду пам’ятних дат і ювілеїв.

До списку  також ввійшла Зборівська битви (05.08.1649), у якій козацьке військо під проводом Б. Хмельницького перемогло польське військо Яна II Казимира та Зборівський договір (18.18.1649), що легалізував самоврядність Війська Запорізького (Гетьманщини). Серед видатних історичних постатей на першому місці переліку 1 січня – 100 років від дня народження Бандери Степана Андрійовича, українського політичного діяча (1909-1959 рр). Саме ці дві визначні дати є духовно та географічно найближчиими тернополянам та жителям області.

Загалом до списку ювілеїв та пам’ятних дат 2009 року ввійшло 15 дат у громадсько-політичному житті та 54 ювілеї видатних постатей, діячів культури, мистецтва, освіти та науки України.