Сергій Соболєв: БЮТ вимагає розслідування діяльності корумпованих посередників, представлених у Партії Регіонів, які з два роки призвели до жахливого стану вітчизняний газовий ринок та відносини з Росією

Стенограма виступу народного депутата у Верховній Раді 13.01.2009

Оскільки питання, яке винесено в парламенті на сьогодні, є, дійсно, питанням виключно яким визначає стратегію розвитку держави, ми б хотіли б зупинитися від імені фракції “Блок Юлії Тимошенко” на тих ключових положеннях, які визначені нами як пріоритетні при розгляді цього питання.

Перше, давайте розберемося, в якому стані були російсько-українські відносини, відносини, які стосувалися транзиту газу, розрахунків за газ рівно рік тому.

Янукович в минулому році залишив державу з 10 мільярдним боргом перед Газпромом і взагалі без власного газу.

Я хотів би  нагадати, що станом на 1 січня 2008 року держава Україна увійшла у відносини з Російською Федерацією як ключовим поставщиком газу як в Україну, так і в Європу, з боргами, які складали майже 10 мільярдів гривень.

Юлія Тимошенко за рік повністю розрахувалася за газ і впевнено вступила в зиму маючи 16 млрд. кубів газу що повністю належить державі.

Я хотів би нагадати, що станом на 1 січня 2009 року, це вперше за історію української незалежної держави, держава Україна увійшла з повним розрахунком за газ, який був поставлений на територію України Російською Федерацією.

По-друге, на сьогоднішній день, фактично, різко відрізняється баланс газу, який ми мали станом рівно рік назад і станом на сьогодні. Якщо рік назад нас  годували обіцянками про те, що в газові сховища закачано спочатку 16, потім 18, потім 21 мільярд кубів газу, то виявилося вже буквально в січні місяці, що весь цей газ належав або „РосУкрЕнерго”, або „Укргазенерго”, або РАО „Газпрому”. Реально газу, який би належав „Нафтогазу України” або українським споживачам складав менше трьох мільярдів кубів газу.

По-друге, першого січня 2009 року вперше уряд України забезпечив 16,3 мільярда кубів газу, оплачених Нафтогазом України, що дає можливість на сьогодні чітко вести всі позиції по газових переговорах виходячи з того, що Україна забезпечена газом.

По-друге, це є ключовий момент, який дає відповідь на наступні запитання. Стан угод, який ми мали на 1 січня 2008 року, це фактично дві одночасно діючі угоди. Перша угода – це угода від 2003 року, яка прямо прив’язувала ціну на транзит газу до ціни на газ, яка давала можливість в цих умовах завжди мати прив’язку до цих ключових параметрів. І станом на 1 січня 2009 року ми фактично мали дві угоди. Це угоду 2003 року, яка не була анульована в січні 2006 року, і на жаль, ганебну угоду 2006 року, яка була всіма фракціями парламенту, як у 2006 році, так і пізніше, визнана такою, що порушила інтереси української держави і українських постачальників, коли ціна на транзит газу була відірвана від ціни на газ. І ми отримали в результаті угод, підписаних в січні 2006 року, фактично лише на півроку ціну на газ і на п’ять років зафіксовану ціну на транзит газу.

Уряд України добився того, що рішенням суду угода січня 2006 року є такою, яка не відповідає інтересам України, і визнана недійсною, і на сьогоднішній день рішеннями суду України визнана угода 2003 року, яка безпосередньо прив’язувала ціну на газ до ціни на транзит газу.

Третій принциповий момент. Фактично на 2006 рік ми мали схему, по якій  ціна на газ фіксувалася виключно на півріччя. І сьогодні ми фактично станом на січень 2009 року вперше отримали можливість вести переговори не з пустими газосховищами, не з ціною, яка диктується нашими партнерами, а з ціною, яка може бути прийнятна як для Російської Федерації, так і для української сторони.

Фірташ не скриває, що 75% облгазів є у нього у власності – але це є прямим порушенням антимонопольного законодавства. Олігархи загрожують енергетичній безпеці держави та добробуду звичайних громадян.

Але в чому є ключова позиція? Всі чудово розуміють. З 2006 року на український ринок зайшла компанія, в тому числі і представників, які задавали питання Продану тут, які фактично взяли повний контроль над газотранспортною системою України. Пан Фірташ, не скриває, що 75 відсотків в облгазі в Україні сьогодні є  у його власності. У мене одне єдине  питання, яке ми в тому числі ставимо від фракції перед урядом. Пане Прем’єр-міністр, пане Перший віце-прем’єр-міністр, на сьогоднішній день купівля 75 відсотків акцій облгазів фактично є порушенням монопольного законодавства України.

По-друге, ця купівля не є купівлею, газопроводів, які згідно з законодавством України належать „Нафтогазу” України, саме тому ми звернулися до вас з проханням, негайно переглянути угоди, які передавали в управління облгазом газопроводи. Це одразу зніме питання шантажу України з боку таких політиків, як Фірташ, і єже з ними.

По-друге, ми фактично на сьогодні маємо ситуацію, коли компанія, яка спекулює, що нібито змішує російський газ з середньоазійським газом, реально попробувала поставити під свій контроль всі ключові підприємства України. Фактично, ми мали стан, коли протягом 2006, сьомого і восьмого років населення, яке проплачувало „Нафтогазу України” і яке  проплачувало по пільгових тарифах, які закріплені сьогодні урядом України, а підприємства України, які мали можливість сплачувати, практично все до копійки проплачували підприємству „Укргазенерго”, де представником  є та сама фігура Фірташа, яка вже стала для  української держави тією фігурою, яка поклала на коліна фактично все газопостачання в Україну.

По-третє, ключове питання для нас є наступне. Фактично, ми сьогодні маємо чітку позицію в переговорах з Російською Федерацією, з Європейським Союзом. Вперше ми змогли підтвердити, що всі зобов’язання української держави ми виконали до відсотка.

Україна виконає всі зобов’язання по постачаннях газу коли Росія відновить постачання газу в Європу.

Більше того, фактично українська держава, використовуючи свій власний ресурс, протягом трьох днів січня місяця використовувала технологічний власний газ для того, щоб прокачувати газ по зобов’язаннях наших, в тому числі Європейському Союзу і іншим країнам Європи. Це безпрецедентний випадок в історії українсько-європейських і українсько-російських відносин, коли ми за свій рахунок, фактично, для щоб не порушити угоди вимушені були використовувати наш власний технологічний газ для цих прокачок. Але це не могло бути безкінечно. І після того, як Російська Федерація відключила постачання газу в Європу Україна заявила відразу, що ми готові виконати всі зобов’язання і устами українського уряду це було підтверджено, і під час тристоронньої створеної комісії було чітко зафіксовано, що Україна виконає всі зобов’язання по постачаннях газу  європейським постачальникам.

По-четверте, для нас є дуже ключове питання – яким чином на сьогоднішній день будуть вестися розрахунки за транзит і ціну на газ?  Сьогодні прозвучало дві протилежні точки зору. Спочатку представники опозиції заявили, що якщо будуть підписані угоди по ціні на газ нижче, вибачте, вище 200 доларів, це буде зрада інтересів України. А після цього пролунало питання. А скільки втрачала Україна ці дні, якби угода була підписана за 250 доларів? То ж розберіться, будь ласка, перш за все, з якою позицією ви готові вийти на ці переговори. А український уряд чітко  сформулював свою позицію – це ціна, яка б відповідала збалансованим ринковим відносинам, яка б давала можливість використати усі можливі наявні процедури як по транзиту газу, так безпосередньо і по ціні на газ.

Результати роботи команди Юлії Тимошенко в контексті газового конфлікту з Росією є обнадійливими – Україна займає сильну позицію.

І останнє. З чим Україна вийшла сьогодні станом на 13 січня. Ми на сто відсотків виконали усі свої зобов’язання перед європейськими споживачами.

По-друге, ми маємо на сьогодні у газосховищах проплачених 16,3 мільярда кубів газу, чого Україна не мала ніколи.

По-третє, дійсно, вперше в Україні за ці останні чотири роки газовий посередник „РосУкрЕнерго” і „Укргазенерго” прибрані з відносин прямих і відкритих…

Фракція БЮТ вимагає розслідування діяльності корумпованих посередників, які представлені в Партії Регіонів, які з два роки призвели до жахливого стану вітчизняний газовий ринок та відносини з Росією.

І останнє. Саме тому, наша фракція буде наполягати на створенні Тимчасової спеціальної комісії, яка б розслідувала всю діяльність таких посередників як „РосУкрЕнерго” і є же з ними для того, щоб ми мали можливість об’єктивно оцінити усі наші можливості і потенціал Української держави.