Росія чомусь забажала транспортувати газ територією України так, щоби газопостачання індустріального сходу було паралізоване.

Із стенограми брифінгу Юлії Тимошенко 14 січня 2009 р.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Я думаю, що немає сенсу ще раз говорити про те, що Україна не припиняла транзит російського газу до Європи, що це відбулося в односторонньому порядку Російською Федерацією, і, як тільки Російська Федерація поновить постачання газу для ЄС, Україна здійснить транзит без будь-яких сумнівів.

Я думаю, що ви також спостерігали за тим, що європейська сторона чітко визначилася, що Україна зробила всі необхідні кроки для того, щоб транспортувати російський природній газ до ЄС. В той же час, всі події, які відбувалися вчора, свідчать про те, що Росія не прийняла ще рішення відновити постачання газу до ЄС. Тому, що газ, який Росія заявила, був, по-перше, в мінімальному обсязі, який не давав можливість створити певний тиск в газопроводах для того, щоб транспортувати цей газ, 72 мільйона куб. метрів, а, по-друге, Росія заявила транспортування  цього газу по тому трубопроводу, по якому газ для забезпечення  України рухається в зворотному напрямку. І, якщо б можна було гіпотетично задовольнити цю заявку, то весь схід України залишився без природного газу, тому, що потрібно було б зупинити постачання газу на схід України і, практично, протранспортувати 70 мільйонів куб. метрів.

У Росії є можливості подати набагато входів на в газопровідну систему України газ, і, якщо буде на це воля України, Україна буде транспортувати газ до Європи без будь-яких перешкод.

Крім того, ми також піднімали питання на всіх зустрічах з керівниками і представниками ЄС, що для того, щоб Україна здійснювала прокачку російського природного газу, завжди Росія постачала технічний газ для здійснення прокачки газоперекачувальними агрегатами.

Такий обсяг газу – це 21 млн. кубічних метрів на добу. І тому відкриття постачання природного газу Росії до ЄС після того, як Росія це рішення прийме, мусить супроводжуватися забезпеченням газотранспортної системи 21 млн. кубічних метрів природного газу на технічні потреби для перекачки з боку Російської Федерації.

В той же час, я ще раз підкреслюю, що Україна робить все можливе і навіть неможливе, щоб дочекатися і забезпечити відкриття Росією постачання транзитного газу до ЄС.

Пропозиція Росії щодо забезпечення України газом по 450 доларів без зміни вартості транзиту є неприйнятною.

Що стосується забезпечення України природним газом. Я мушу сказати, що такі умови, які оголосила Росія НАК „Нафтогазу” (450 доларів за тисячу кубічних метрів), при тому, що транзит, вартість транзиту не змінюється, безумовно, є неможливим для акцепту. І це значить, що переговори мусять бути продовжені, і Україна буде продовжувати в конструктивному руслі переговори з Російською Федерацією.

Переговорний процес був майже завершений і делегація на чолі з прем’єром вже сиділа в літаку щоби підписати зважений компромісний варіант з Газпромом на 235 дол./куб.м. та ціною на транзит 1,8 дол. – але ці плани буди зірвані зусиллями тіньового посередника РосУкрЕнерго та його лобістами у владі.

Але в той же час я хотіла би ще раз наголосити на тому, що переговори, які успішно рухалися, починаючи з 2 жовтня, по забезпеченню України природним газом по ціні 235 для українських споживачів, і транзит на межі 1,7 – 1,8, ці переговори були зірвані тим, що, на жаль, українські політики намагалися зберегти РосУкрЕнерго, як тіньового корупційного посередника між Україною і Росією.

Переговорний процес було зруйновано представниками РУЕ Фірташем та двома депутатами Партії Регіонів Бойко та Льовочкіним – це якраз ті люди які забезпечили розвал переговорного процесу між Україною та Росією.

І можу сказати, що всі переговори, які проводилися між двома прем’єр-міністрами, а потім між НАК „Нафтогазом” і Газпромом руйнувалися тими політичними силами в Україні, які отримували і планують отримувати корупційний зиск від роботи РосУкрЕнерго. Я хочу ще раз підкреслити, що компанія „РосУкрЕнерго” представлена в Україні такими людьми як Фірташ – всім загально відомий і два депутати Партії Регіонів Бойко і Льовочкін – це ті якраз люди, які і забезпечили розвал переговорного процесу між Україною і Росією.

На жаль, і з боку владних інституцій також є фани РосУкрЕнерго, які не дали завершити нормально переговорний процес і зруйнували його практично на завершальному етапі. Поки корупційні інтереси будуть впливати на стосунки двох держав, в тому числі, на жаль, і з українського боку, дуже важко буде заключати нормальні контракти і домовлятися про стратегічні угоди без кримінальних корупційних посередників.

Україна гідно зустрічає газові проблеми, адже вперше в своїй історії Уряд Юлії Тимошенко забезпечив 17 млрд. куб.м. власного газу в газосховищах.

Я також хочу підкреслити, що перший раз уряд України поклав у газові сховища 17 млрд. кубічних метрів газу, це і дає нам можливість сьогодні вести переговори при тому, не припиняючи поставку природного газу для країни. Те що не один день оголошувалися перебої з постачанням природного газу для потреб населення, для обігріву, для гарячої води, в тому числі і для підприємств, я хочу наголосити, що на підприємства облгазів НАК „Нафтогаз” подає газ в тому ж обсязі, в якому подавав і в минулому, і позаминулому році при таких температурних режимах.

Партія Регіонів насильно морить холодом населення не подаючи через 75% підконтрольних Фірташу-Бойко облгазів газ населенню і комунальним підприємствам – тим самим вони спеціально збуджують сьогодні людей тим, що в них немає навіть в достатній кількості тепла і гарячої води.

Партія Регіонів свідомо знущається над людьми в надії що вони зненавидять Уряд Юлії Тимошенко.

Але, на жаль, так сталося в країні до приходу нашого уряду, що 75% облгазів належать цим шахрайським компаніям Фірташа, Бойка, Льовочкіна, практично Партія Регіонів. І вони, на жаль, той газ, який передається в облгази, не постачають населенню, не постачають на обігрів води і не постачають на всі необхідні потреби промисловості в тому обсязі, в якому надає їм НАК „Нафтогаз”. І вирішують дві проблеми. Перше – створюється лівий газ, який продається сьогодні на лівих ринках по суті справи малим підприємствам, які потім цей газ, реалізуючи, віддають ці гроші в тіньовому секторі. А по-друге, вирішують політичну проблему – збуджують сьогодні людей тим, що немає в достатній кількості тепла і гарячої води.

ГТС залишиться у державній власності

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Перш за все, я хочу, на всяк випадок, знаючи наше рідне українське інформаційне поле, ще раз сказати вам про те, що наша газотранспортна система – ГТС є державною власністю, і по моїй ініціативі і по ініціативі нашої політичної сили парламент прийняв рішення, яке забороняє передачу ГТС в оренду, в концесію, в спільне підприємство, в приватизацію, практично всі оборудки, які так чи інакше можуть позбавити Україну державної власності на ГТС. Це перше і головне.

Друге – я хочу поновити переговори по меморандуму, який ми підписали разом з В.В. Путіним зняти всі без виключення сумніви і нез’ясованості, і, все ж таки, перейти до того меморандуму, який був підписаний, тому що я як Прем’єр-міністр цей документ підписувала відповідально і цей документ Україною виконаний.

Тема НБУ

В НБУ вже дуже давно мав бути змінений керівник, як того вимагав парламент з ініціативи БЮТ більш ніж 400-ма голосами – аби навести порядок з курсом гривні, з системою рефінансування тощо.

Я також хотіла би зазначити, що наша політична сила в парламенті і Уряд України, ми ініціюємо продовження слухання поведінки Національного банку, яка призвела до того, що курс гривні є необґрунтованим, є абсолютно руйнівним для країни, є недопустимим для громадян України, недопустимим для банківської системи. Ви знаєте, що до нового року було прийнято рішення більш, ніж 400 голосами про те, що Національний банк мусить поміняти свого керівника, і що мусить прийти професійна команда, яка може навести порядок з обмінним курсом гривні, з відсотками по кредиту, які вже заскалили за 30%, навести порядок з рефінансуванням банківської системи без корупції і так, щоб гроші потрапляли в реальний сектор економіки, а не на спекулятивні ринки долар-гривня. На жаль, реакції на це немає, і ми ініціюємо на цьому тижні слухання цього питання в Верховній Раді і будемо ініціювати зміни до Закону „Про Національний банк”, який дає право відсторонити керівництво і покласти керівництво на Раду Національного банку для того, щоб здійснювати всі необхідні кроки.

Руйнацію фінансової системи України, руйнацію малого і середнього бізнесу насправді проводить Партія Регіонів через підконтрольний НБУ та два банки – Родовід та Надра

Те, що відбувається з обмінним курсом, направлено на руйнацію фінансової системи країни, економічної системи, малого і середнього бізнесу, направлено на руйнацію доходів і видатків кожної родини, тому що платити валютні кредити сьогодні не мають можливості ні малі підприємці, ні родини, які взяли за кредитні гроші в валюті квартири, машини, або побутову техніку. Ситуація, на мій погляд, з тим, що робить Національний банк в країні, є недопустимою. І, на жаль, ми не дочекалися, поки і реакції Президента, хоча я до Президента після свят зверталась неодноразово. Я хотіла би, щоб це питання знову було винесено в публічну площину і щоб воно було обговорено в Верховній Раді. Але, на жаль, враховуючи, що Родовідбанк, Надрабанк, які на корупційній основі користуються грошима Національного банку, сьогодні мають приналежність до „Партії регіонів ”, „Партія регіонів ” заперечувала проти того, щоб питання грошово-кредитної політики Національного банку, а власне обмінного курсу, вартості кредитів слухати в парламенті, тому хочуть покривати своїх і не хочуть виносити це питання на загальне публічне обговорення.

Тема відставки Уряду

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Шановні друзі, щодо відставки уряду, я хочу сказати, що просто це повна профанація, відставка уряду з боку Партії регіонів. Вони прекрасно знають, що голосів на це немає, вони просто звикли хитати повітря і продовжують його хитати далі. А, в той же час, якщо вони ініціюють відставку, то непогано було би, щоб в тій же постанові вони подали новий склад уряду, виконуючих обов’язки, тому, що вони прекрасно знають, що, навіть, якщо б фантастично, вони б набрали на це голосів, то все-одне уряд залишається виконуючим обов’язки, поки не буде сформована нова коаліція. Вони все це прекрасно знають, і тому замість того, щоб в такий важкий час стояти на боці національних інтересів України, захищати Україну, захищати людей від кризи, вони сьогодні через пана Фірташа, Бойко, намагаються через облгази створити у людей незадоволення щодо недостатнього тепла в квартирах і недостатньо нагрітою теплої води для побутових проблем. Ось чим вони займаються. І мені дуже шкода, що країна має таку недолугу, нездатну і абсолютно недієздатну опозицію.

У 2008 році всі бюджети були перевиконані, як державний так і місцевий – а якщо зарплата не виплачується в підприємствах, які залежать від місцевих бюджетів – то це повна відповідальність мерів.

ТИМОШЕНКО Ю.В. –  Що стосується заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетних установ, я хочу підкреслити, що бюджет 2008 року перевиконано, незважаючи на кризу все, що передбачалося в державному бюджеті для оплати заробітної плати всім працівникам бюджетної сфери – всі гроші перераховані в місцеві бюджети. Місцеві бюджети так само, по підсумкам 2008 року перевиконано майже всі і тому немає підстав сьогодні для будь-якої заборгованості працівникам бюджетної сфери.

Якщо окремі мери, або окремі місцеві керівники допускають таку заборгованість, це свідчить тільки про те, що місцевий бюджет замість фінансування цільового – заробітної плати, використав гроші на якісь свої цілі. І саме тому, якщо такі сигнали будуть, ми будемо вже звертатися до Генеральної прокуратури, тому що бюджет як центральний, так і місцевий повністю був профінансований по зарплаті працівникам бюджетної сфери. І, до речі, я хочу також звернутись до Партії регіонів. Ви всі добре пам’ятаєте, що в кінці року у відкритому ефірі місто Брянка звернулося до уряду розібратися, чому не виплачуються зарплати бюджетникам. І можу сказати, що там якраз вся місцева влада Партії регіонів, і якраз місцева влада використала гроші не за призначенням, а не заплатила гроші бюджетним працівникам своєї області, частково, я маю на увазі місто Брянку.

Тому ми об’єднаємо зусилля уряду з Генеральною прокуратурою, і спробуємо по кожному факту, де були затримані гроші для працівників бюджетних установ – лікарів, вчителів, розібратися і з’ясувати. Так само ми розібрались і з’ясували по місту Києву. І з’ясувалось, що пан Черновецький витратив гроші на свої вибори дострокові, ті, які призначалися наприкінці року працівникам бюджетних установ і пенсіонерам. Ось конкретний факт. Але, на жаль, кримінальна справа по цьому факту не порушена, тому що такі факти у нас поки що „кришуються” силовими структурами, а не порушуються кримінальні справи.