Про питання відставки Уряду та політичну ситуацію

Чергова спроба відправити Уряд у відставку – політичне замовлення так званої групи Фірташа-Бойка у середовищі ПР, яка заробляє на тіньових газових схемах з Росією та є одним із винуватців газової кризи. В умовах газової війни, розв’язаної проти України, Партія регіонів наносить удар в спину Уряду, який жорстко відстоює наші національні інтереси.

Питання про відставку Уряду на порядок денний Верховної Ради ставить Партія Регіонів. Її тут же підтримує депутатська група «Єдиний центр», яка об’єднує найбільш наближених до Ющенка та Балоги депутатів Ради. Як неодноразово розповідав Тарас Чорновіл, саме власник Росукренерго Фірташ забезпечує зв’язок між Партією Регіонів та Секретаріатом Президента. Власне, не від нас, а із середовища самих «регіоналів» країна почула, що представники цієї групи нині заправляють в партії та вертять її лідером неначе хвіст собакою.

Усвідомлюючи, що міжнародна суперечка з газових питань однозначно закінчиться укладенням прямих договорів про постачання газу між „Нафтогазом» та „Газпромом”, і що саме Тимошенко є гарантом детінізації газових стосунків та руйнації тіньових схем власника «Росукренерго» пана Фірташа, парламентське лобі цього пройдисвіта, яке окопалося в Партії регіонів, вирішило усунути від влади Уряд Тимошенко. Мета – зберегти надприбутки Фірташа від корупційного посередництва на газовому ринку.

Наразі голосів за відставку Уряду недостатньо. Чи набереться необхідна кількість до голосів до початку лютого – саме тоді Рада розгляне це питання – залежить від остаточної позиці. Ющенка: крім «Єдиного центру»,  в його розпорядженні є частина «Нашої України».

Але фактично відставка Уряду як така наразі неможлива. Згідно Конституції, Уряд навіть після голосування за його відставку мусить в статусі виконувачів обов’язків працювати доти, доки не буде сформовано нову коаліцію. Лише нова коаліція має право формувати новий Уряд. «В межах» теперішньої Верховної Ради це неможливо. Відтак, Тимошенко надовго залишиться виконувачем обов’язків Прем’єра, лише працюватиме в істотно погіршених умовах. Закон в багатьох випадках обмежує повноваження урядовців, які мають статус виконувача обов язків. В.о. глави Уряду чи в.о. міністра мають значно менше можливостей, ніж повноцінні керівники  Кабміну чи міністерства. Отже, все це погіршить умови боротьби із впливом на Україну світової економічної кризи, найглибшої за останні 80 років.

Відставка Уряду Юлії Тимошенко в умовах триваючої світової кризи погіршить економічну ситуацію в країні і до крайньої межі дестабілізує політичну.

З точки зору власних політичних інтересів Юлії Тимошенко було б раціонально піти у відставку з поста прем’єра. Саме так на її місці вчинив  будь-який інший вітчизняний політик. Адже в у мовах глибокої світової фінансово-економічної кризи, яка негативно впливає на Україну, через яку життя людей погіршується, значно вигідніше бути в опозиції і звідти критикувати дії влади.

Однак будучи, на відміну від інших, відповідальним державним діячем, Тимошенко не побоялася і цілком свідомо взяла на себе відповідальність за ситуацію в державі у найскрутніший за останні півтора десятиріччя момент.

Залишившись у кріслі прем’єра, яке з огляду на світову кризу, що наступає на Україну, перетворюється на «електричний стілець» Тимошенко ще раз всім чітко продемонструвала: особистий рейтинг її цікавить найменше. Тимошенко свідомо ризикує своїми політичними перспективами, взявши на себе відповідальність за оборону України від світової економічної кризи.

Тимошенко не тримається і ніколи не трималась за прем’єрську посаду. Вона неодноразово заявляла, що її уряд готовий піти у відставку, але лише у випадку, коли буде сформована нова парламентська коаліція і легітимно обрано новий коаліційний уряд, який зможе взяти на себе відповідальність за все, що відбувається в країні.

Партія регіонів відхилила всі пропозиції приєднатися до боротьбі із світовою економічною кризою.  Тимошенко пропонувала її і посади в Уряді, і створення коаліції всіх парламентських сил для боротьби з кризою. Однак Янукович виснув умову внести зміни до Конституції, які б передбачали його обрання Президентом не шляхом всенародного голосування, а у Верховній Раді, тобто за спиною у народу.

Партія регіонів не готова брати на себе відповідальність за ситуацію в країні.