У вівторок, 20 січня відбулася прес-конференція народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Василя Деревляного

Народний депутат України від БЮТ Василь Деревляний переконаний, що переговори між НАК «Нафтогазом» і Газпромом руйнувалися ще від жовтня 2008 року тими політичними силами, які отримували корупційний зиск від роботи «РосУкрЕнерго».

«Ця компанія представлена такими людьми як Фірташ і двома депутатами Партії Регіонів – Бойком і Льовочкіним, їх підтримували представники «Єдиного центру». Наразі голові Кабінету Міністрів України Юлії Тимошенко вдалося остаточно домовитися з  Росією про ціну на газ в 2009 році, яка не перевищить 235 доларів,  а в 2010 році може бути ще нижчою. Ця ціна є на 20% нижчою за ціну на газ для країн Європи.», – зазначив народний депутат.

Наступним, не менш важливим питанням, яке висвітлив під час прес-конференції Василь Деревляний було питання корупційних дій керівництва Нацбанку України. «Згідно із статтями 99 і 100 Конституції України питаннями валютного регулювання в Україні займається виключно Нацбанк. Зате протягом останніх місяців Національний банк України діє строго навпаки. Він свідомо понижує гривню та дестабілізує ситуацію на валютному ринку.», – переконаний В. Деревляний. – «Так, банк «Надра», придбаний олігархом-регіоналом Фірташем лише за 60 мільйонів доларів, отримав рефінансування (допомогу) від НБУ в 7 мільярдів доларів – такої суми не надано жодному іншому банку. Також, як стверджують фінансові аналітики, мільярди гривень, які Нацбанк виділяв зі своїх резервів на рефінансування окремих комерційних банків за мовчазної згоди НБУ не використовуються за прямим призначенням. За все це несе відповідальність керівництво Національного банку.»

У зв’язку з цими та іншими порушеннями закону та Конституції України в грудні минулого року за ініціативи глави Уряду та Блоку Юлії Тимошенко було  створено парламентську тимчасову слідчу комісію, яка документально довела чисельні корупційні зловживання керівництва Нацбанку в особі його голови Володимира Стельмаха.

В результаті, 26 грудня Верховна Рада України прийняла постанову, в якій  висловила недовіру правлінню Національного банку України. Цією ж постановою парламент офіційно звернувся до Президента України Віктора Ющенка з вимогою невідкладно внести подання на звільнення голови Національного банку України Володимира Стельмаха. (Голову НБУ звільняє Рада, але лише за поданням Президента – так вимагає Конституція).

15 січня Верховна Рада ухвалила ще одну постанову, в якій знову вимагає від Ющенка зробити подання на звільнення Стельмаха з посади голови Нацбанку і призначення нової кандидатури на цю посаду.

«Зараз у стінах Верховної Ради Партією Регіонів та «Єдиним центром» планується чергова спроба відправити Уряд у відставку. Звісно, голосів для відставки Уряду не достатньо, але таким чином «регіонали» намагаються показати, які вони опозиціонери і хочуть реабілітуватися перед своїми виборцям, в той час коли рятують власні інтереси, а не відстоюють інтереси людей.»,- наголосив Василь Деревляний.

Незаконними назвав народний депутат рішення суду, ініційоване головою Тернопільської ОДА Ю. Чижмаря по скасуванні рішень 16 сесії Тернопільської обласної ради. Нагадаємо, що саме на цій сесії, 22 жовтня 2008 року 61 депутат проголосував за недовіру голові Тернопільської обласної державної адміністрації Юрію Чижмарю, а також прийнято ряд важливих для жителів області питань. «Чижмарь зобов’язав своїх партійних побратимів Пастуха та Бабія звернутися до суду. І в результаті (не виключено, за дзвінком і на прохання Чижмаря) було винесене рішення Тернопільським окружним адміністративним судом про скасування рішень 16 сесії. Проте відповідно до вимог статті 18 Кодекс адміністративного судочинства України дана справа хоч і була адміністративною, проте не могла розглядатися Тернопільським окружним адміністративним судом, оскільки сторонами в процесі є фізичні особи та орган місцевого самоврядування. Статтею 104 Кодекс адміністративного судочинства України визначено, що до адміністративного суду має право звернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси. Позивачі (Пастух і Бабій) у своєму позові не вказали, які саме їхні права, свободи чи інтереси були порушені, а тому є всі підстави вважати, що порушень не було, а отже і рішення судом прийняте за межами закону.», – переконливо наголосив Василь Деревляний.

Щодо виборів Тернопільської обласної ради голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний зазначив, що йому не зрозуміла позиція Юрія Чижмаря, який практично сам ініціював вибори, а зараз намагається відтермінувати дату виборів. «Шляхом жеребкування, на вісімнадцятій сесії Тернопільської обласної ради було обрано новий склад комісії в кількості 15 членів ТВК та нового голову Тернопільської обласної територіально виборчої комісії. Ним став кандидат від ТОО «ВО «Батьківщина». Невдоволені таким складом ТВК  представники «НСНУ» та УНП на чолі з головою Тернопільської ОДА визнають дійсним старий склад ТВК, якому було висунуто недовіру депутатами Тернопільської обласної ради», – розповів народний депутат. У зв’язку з цим Тернопільська обласна рада звернулася до прокуратури Тернопільської області та ЦВК з проханням розібратися у ситуації.

«Зараз прокуратурою затягується надання відповіді, і саме через ці дії ми будемо готувати постанову ВР України про відповідність керівництва прокуратури займаним посадам.»,- зазначив Василь Деревляний.