Витяги з виступу Юлії Тимошенко щодо діяльності НБУ

Всі інтервенції і трансакції Нацбанку були спрямовані на падіння курсу гривні і на дорожчання долара.

Я хотіла би поінформувати, що першим питанням на засіданні уряду розглядалося питання кредитно-грошової політики, яку здійснює Національний банк сьогодні в Україні.

Ми заслухали звіт, по-перше, Міністра фінансів про стан грошово-кредитної політики, заслухали представника Національного банку, і з’ясували, що, на жаль, вся політика Нацбанку, яка ведеться останній квартал минулого року і практично січень місяць цього року, цілеспрямовано працює на те, щоб курс гривні далі продовжував дестабілізовуватись і падати.

Ми з’ясували, що всі інтервенції, з якими виходив Нацбанк на валютні ринки, як з продажем валюти, так і з купівлею долара, всі ці трансакції Нацбанку були спрямовані на падіння курсу гривні і на дорожчання долара. Все це сьогодні призводить до абсолютно трагічних наслідків для економіки України.

Злочинна політика НБУ знищує українську економіку:

По-перше, малий і середній бізнес, який взяв кредити у валюті, із-за такого обмінного курсу гривня-долар не може повертати ці кредити. Банківська система, яка також запозичала на світових фінансових ринках валютні кредити, сьогодні вимушена буде викладати вдвічі більше гривень, щоб покривати кредитні запозичення в валюті.

Курс гривні такий призводить до радикальних інфляційних процесів, тому що весь імпорт, який сьогодні закуповує Україна, стає для країни вдвічі дорожчим, і це значить, що запускаються інфляційні процеси. Нацбанк продовжує таку безглузду політику.

Нацбанк проводить ганебну політику завищення облікової ставки.

Крім того, вартість кредитів для економіки України залишається найбільшою в світі. В той час, коли національні банки всіх країн сьогодні знизили облікові ставки своїх національних банків практично до мінімальних меж, Національний банк робить політику, яка сьогодні за 30% формує вартість кредитів, процентні ставки по кредитах. Безумовно, знецінюються доходи людей із-за такої політики.

Останньою краплею звернення Уряду до Президента стало рішення НБУ і Стельмаха виділити Надра банку ще 3 млрд. грн. рефінансування.

Але спонукала сьогодні на певні дії уряд ще одна обставина, яка, чесно кажучи, просто уряд ввела в шоковий стан. Незалежно від того, що розглядалися всі справи Нацбанку двічі на засіданні Верховної Ради, вчора Нацбанк знову прийняв рішення про виділення 3 млрд. грн. Надрабанку, пану Фірташу.

Я хочу запитати: до якої межі буде доходити корупція, зловживання, лобізм? До якої мети буде доходити нехтування будь-якими правилами і нормами поведінки. В той час, коли Верховна Рада, спеціальна слідча комісія в Верховній Раді надала інформацію, що в минулому році в останні 3 місяці 7 млрд. грн. було віддано спеціальної фінансової допомоги рефінансування банку „Надра”  пана Фірташа за дорученням, безумовно, Банкової, то сьогодні, не зважаючи на зроблені висновки, на вимогу звільнення Голови Національного банку, на руйнацію повністю обмінного курсу гривня-долар в зв’язку з такими колосальними обсягами рефінансування, … емісії, сьогодні знову є рішення Національного банку свіже, вчорашнє про виділення 3 млрд. грн. тільки одному банку. Більше жоден банк країни не рефінансується і більше жоден банк фінансово не підтримується. По суті справи, РосУкрЕнерго заміщено сьогодні „Надрабанком”.

Саму тому, розглянувши весь цей комплекс питань, розглянувши всі обставини, зрозумівши, що корупція, зловживання, руйнація курсу гривні свідомо далі продовжується, Уряд України сьогодні прийняв заяву-звернення до Президента країни. Уряд проголосував, це є офіційний документ уряду.

Я хотіла би зараз вам його зачитати.

„21 січня цього року на засіданні Кабінету Міністрів України  розглянуто питання здійснення грошово-кредитної політики, визначення її впливу на фінансовий стан справ в державі. Аналіз ситуації, що склалась на грошово-кредитному та валютному ринках свідчить про неспроможність Голови та правління Національного банку забезпечити виконання ними основної функції, покладеної на Національний банк Конституцією – забезпечення стабільності національної грошової одиниці.

Крім того, продовжуються махінації з наданням фінансової допомоги на оздоровлення приватних банків. І вчора знову прийнято рішення про виділення АКБ „Надра” 3 млрд. грн., що є порушенням статті 86 Закону „Про державний бюджет України на 2009 рік”.

Через відсутність системних заходів та продуманої довгострокової політики з боку Голови та правління Національного банку відбулось найбільше в світі падіння вартості національної валюти, більш ніж на 50%.

Це ЧП. І, як наслідок, розгортаються спонтанні інфляційні процеси, знецінюються доходи людей, банки стають на межу виживання, розбалансуються бюджети, стає неможливим повернення валютних кредитів, банкрутує малий та середній бізнес, кредити стають недоступними, і, як наслідок, руйнується економіка країни.

За підсумками попереднього звіту тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки Нацбанку України в період фінансової кризи Верховною Радою 26 грудня 2008 року висловлено недовіру Голові та правлінню Нацбанку, та прийняти рішення звернутися до Президента України з вимогою щодо невідкладного внесення подання  про звільнення Голови Нацбанку.

Крім того, Верховна Рада повторно розглянула це  питання, тому, що Президент не дослухався до цього, і постановою Верховної Ради від 15 січня 2009 року передбачила повторно звернення до Президента України з цього  питання, з вимогою звільнити Голову Нацбанка. За Конституцією звільнення може відбутися тільки за поданням Президента.

Поділяючи позицію Верховної Ради України та враховуючи, що подальша дестабілізація ситуації на грошовому ринку України є загрозою національній безпеці України, добробуту населення, конкурентоспроможності цілих секторів вітчизняної економіки, Кабінет  Міністрів України звертається до Вас, Вікторе Андрійовичу з пропозицією терміново внести до Верховної Ради України подання щодо звільнення Голови Нацбанку України.

Кожен згаяний день поглиблює кризу в країні.

Прийняте злочинне рішення НБУ про перерахунок Фірташу коштів ще не здійснилося, але може відбутися зі дня на день.

Крім того, враховуючи, що вчора Нацбанк прийняв рішення про виділення 3 мільярдів гривень для банка „Надра”, але на сьогодні вони ще не зробили це фактично, це може відбутися зі дня на день, уряд прийняв рішення звернутися до суду, з тим, що гроші виділені незаконно, всупереч Закону „Про Держбюджет” гроші виділені без забезпечення, гроші виділені абсолютно на корупційній основі.

Ми будемо звертатись до суду і просити винести ухвалу про заборону перерахування 3 млрд. грн. банку „Надра”. Крім того, я сьогодні звернулась до фракції, яка представляє нашу політичну силу в Верховній Раді і ми сьогодні почали збір 150 підписів для проведення позачергової сесії Верховної Ради, яка буде розглядати питання Національного банку, в тому числі внесення змін та доповнень до Закону „Про Національний банк”, що дасть нам можливість на такому позачерговому засіданні заслухати Президента країни, чому він не реагує на такі дії Національного банку, чому Президент країни не робить адекватні до своїх повноважень в  Конституції дії, не перешкоджає корупції, по суті, нехтує своїми конституційними повноваженнями. В той же час заслухати Голову Національного банку, правління Національного банку, які допускають сьогодні продовження всіх незаконних дій і продовження свідомої руйнації гривні.

Я вважаю, що наша фракція, яка збере 150 підписів, припинить весь цей процес зловживання, який відбувається в Національному банку тим, що ініціює проведення позачергової сесії і слухання виключного цього питання, з усіма наслідками, які будуть з цього витікати.

Уряду не зрозуміла позиція Президента, не зрозуміла позиція Національного банку і ми вважаємо, що гривню потрібно терміново рятувати, потрібно терміново рятувати державні гроші, якими сьогодні розпоряджається Національний банк безглуздо і корупційно. Тільки одному банку „Надра” пана Фірташа виділено вже на сьогодні більше 10 млрд. грн. без забезпечення, без будь-яких гарантій і без будь-якого шансу на повернення. З цих грошей майже нічого банком „Надра” не повернуто на заощадження громадян, тобто депозити не повернуті, не видані кредити в економіку, не зроблено нічого, всі ці гроші працюють на спекулятивному ринку  валюти гривня – долар і вбивають курс гривні. Це потрібно терміново припиняти.

Я думаю, що такі підписи будуть зібрані завтра, і ми будемо ініціювати позачергову сесію.

Щодо РосУкрЕнерго

Якщо усунення близької до Президента компанії „Росукренерго” – це здача національних інтересів, тоді Президент неправильно розуміє національні інтереси України.

Але, на жаль, політичні керівники, державні в тому числі керівники країни зберігали РосУкрЕнерго будь-якою ціною, тому що це просто спільна політична корупційна кормушка була, і вона саме так і використовувалась. Зараз спробували цю унікальну структуру перемістити в „Надрабанк” і намагаються за рахунок державних грошей знову накачати цю структуру грошима, щоб вони мали можливість фінансувати всі чорні оборудки політичні. Ми припинимо ці речі і не дамо зробити таку диверсифікацію. Ви знаєте, що РосУкрЕнерго представлений паном Дмитром Фірташем, представлений двома депутатами „Партії регіонів ”, це Бойко і Фірташ, і це ті люди, які сьогодні і оборудки з „Надрабанком” роблять, і оборудки з РосУкрЕнерго робили. На жаль, так виглядає політика в Україні. Я думаю, що „Партія регіонів” скоро буде розшифровуватись як „партія РосУкрЕнерго”.

Щодо цін на газ

Ціна, я ще раз повторюю, ціна з 1 січня всім споживачам в Україні буде виставлена 228,8 доларів із розрахунку ціни на кордоні, і всі споживачі весь рік будуть споживати по такій ціні.

Ще раз хочу сказати, що з усіх покупців газу у „Газпрому” кращу ціну має тільки Білорусія, яка, ви знаєте, уступила свою газотранспортну систему. Всі інші країни на 2009 рік мають значно більші ціни, ніж для України, і навіть Молдова, яка також має спільні права власності на свою молдовську газопроводну систему має середню по 2009 року ціну на газ – 280 доларів. Ми – 228,8. Я вважаю це великою перемогою України і я думаю, що це дасть можливість Україні проходити досить успішно всі виклики світової фінансової кризи, тобто, протистояти, маючи відповідні фінансові ресурси.

Крім того, я хотіла б також прокоментувати цифру 360, що лунає, як ціна на газ від опозиції, від інших учасників політичних процесів. Я хочу ще раз наголосити, що формульна ціна, формульний підхід до ціни, який діє з 1 січня 2009 року, розраховує ціну на газ поквартально. І перший квартал – це найвища ціна, вона, дійсно, буде 360, але ми майже не будемо споживати газу по цій ціні, тому що будемо користатися газом із сховищ. Другий, третій, четвертий квартал ціна буде значно нижче, і в середньому по року буде 228,8. І з 1 січня до останнього дня всі споживачі будуть споживати газ по ціні на кордоні Україна – Росія 228,8 доларів за  тисячу кубічних метрів.

рахунки будуть виставлені всім споживачам по ціні 228,8. Рахунки є свідченням того, що така ціна буде для споживачів.

Щодо повноти відповідальності Президента за діяльність НБУ

Це значить тільки те, що Президент несе відповідальність за все, що відбувається в Національному банку, тому що не користується своїми конституційними правами, розуміючи всі порушення, які там відбуваються. І тому відповідальність Президента так само буде піднята під час розгляду питання на позачерговій сесії.

Щодо комплексної програми енергоефективності

Я також хочу зазначити зараз, що уряд починає масштабні програми по декільком напрямкам.

Перше – це заміщення використання природного газу іншими енергоносіями, як мінімум, мазут, вугілля і електроенергія. Ми поставили завдання мінімізувати споживання природного газу.

Друге. Ми так само сьогодні поставили завдання – максимально зробити все на законодавчому рівні, на рівні роботи уряду, на рівні функціонування Укргазвидобування і Чорноморнафтогаз для того, щоб суттєво збільшити видобуток українського природного газу. Це другий напрямок, який ми зараз розглядаємо.

Третій напрямок, який ми розглядаємо. Це альтернативні джерела енергії. І думаємо, що у нас є декілька можливостей використати це сьогодні в Україні. І ми думаємо, що напрямок використання електроенергії для обігріву гарячої води, для опалення і побутових проблем – це є один з найперспективніших, економічних, екологічних напрямків, якими Україна буде займатися.