Щодо запровадження Національною комісією регулювання енергетики надбавки до ціни на газ для промислових споживачів

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) не має наміру переглядати роздрібні ціни на природний газ для населення, а також для підприємств теплокомуненерго. Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні, відкриваючи чергове засідання комісії, заявив її голова Валерій КАЛЬЧЕНКО.

Він нагадав, що у жовтні минулого року комісія вже ухвалювала рішення про перегляд роздрібних тарифів для населення, підвищивши їх на 35% на виконання указу Президента України, яким було введене в дію відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України.

Сьогодні немає потреби переглядати тарифи для населення. Тому тарифи для населення на газ залишаються незмінними ”, – сказав В.КАЛЬЧЕНКО, зазначивши при цьому, що ціни на газ для теплокомуненерго також залишаться на колишньому, грудневому рівні – 873 грн. за тисячу кубометрів газу.

Тези щодо запровадження Національною комісією регулювання енергетики надбавки до ціни на газ для промислових споживачів

1. Базова ціна на газ для промислових споживачів на кордоні Україні з Росією, як і обіцяла прем’єр-міністр Ю.Тимошенко, складає 228,8 доларів за тис. кубометрів. Це найнижча ціна на газ у Європі (крім Білорусі).

2. По суті порівняно з минулим роком НКРЕ не запроваджує жодних нових «накруток» на ціну на газ для промислових споживачів. Залишаються лише ті податки і збори (ПДВ, цільова надбавка і плата за транспортування), які діяли і минулого року. І вони збільшуються пропорційно до базової ціни на газ між Росією і Україною.

Оскільки за наполяганням уряду споживачі будуть сплачувати за газ виключно за курсом НБУ (який зараз часто є набагато нижчим, ніж міжбанківський чи готівковий), це дозволить їм зекономити суттєві кошти.

Більш того, уряд останнім часом давав можливість підприємствам «відпочити» від згаданої надбавки, відновити власні фінансові сили. Зокрема, у вересні 2008 р. уряд дозволив металургам не сплачувати цю надбавку (цікаво, що тоді Президент Ющенко заявляв, що таке рішення уряду є неконституційним – http://ua.proua.com/news/2008/09/10/190547.html ), у жовтні це рішення поширили також на хімічні підприємства. А у січні 2009 р. взагалі усі промислові і бюджетні підприємства цю надбавку не сплачували (постанова КМУ №1161 від 27.12.2008).

1. Базова ціна на газ з урахуванням і ПДВ, і цільової надбавки, і транспортних затрат складатиме близько 2500 грн. за тис кубометрів. Металургійним і хімічним підприємствам буде надано спеціальну знижку, ціна на газ для них буде нижчою. Оскільки металурги і хіміки працюють з валютною виручкою, враховуючи значний ріст курсу долара протягом останніх місяців, ці виробники фактично не відчують суттєвого подорожчання газу. До речі, усі згадані зміни щодо ціни на газ у 2009 р. було повністю узгоджено на зустрічах уряду з металургійними і хімічними виробниками.

2. Згадана надбавка необхідна аби зберегти платоспроможність НАК «Нафтогаз України» і збереження газотранспортної системи у власності України.

3. Перехід українських підприємств на світові ціни на газ є неминучим. Навіть Російська Федерація планує всередині країни переводити власні підприємства на світові газові ціни. І важливо те, що, 1) завдяки домовленостям уряду, цей перехід буде поступовим, 2) цей перехід комфортніше зробити зараз, коли споживання газу в Україні є нижчим через світову економічну кризу. Підвищення цін на газ стимулюватиме підприємства, з одного боку, більш інтенсивно запроваджувати енергозберігаючі технології. З іншого, там де це можливо, заміняти газ на наявне в країні вугілля.

4. Цільова надбавка на газ для промислових підприємств – це плата за незмінність тарифів на газ для населення і теплокомуненерго. На відміну від місцевої влади, яка минулого року різко підвищувала і квартплату, і плату за гарячу воду, уряд вважає своїм головним пріоритетом збереження стабільно низьких тарифів на газ для населення. Під час світової кризи задовольнити усіх споживачів дешевим газом неможливо, але головний пріоритет для уряду – населення.

Кожного року коли збільшується ціна на газ для України з’являється чимало «експертів» і «представників промисловості», які заявляють, що нової ціни українська промисловість точно не витримає. Такі заяви були, коли ціна на газ підвищувалася і до 95 дол. за 1 тис. кубометрів (2006 р.) , і до 130 дол. (2007), і до 179,5 дол. (2008). Але парадокс у тому, що витримували – і більш того, отримували непоганий дохід. Щоб вижити українським підприємствам потрібно шукати не дешевий газ, а кардинально підвищувати енергоефективність виробництва. Приклад для наслідування: під тиском енергетичної кризи і кардинального підвищення цін на нафту в 1972-73 рр. європейські країни змогли суттєво оновити власне обладнання, підвищити його енергоефективність. Відповідно, подальші енергетичні кризи для Євросоюзу були значно менш болісними, ніж скажімо, для США чи країн екс-СРСР.