Юлія Тимошенко сподівається що розгляд соціально-економічної ситуації стане основою для консолідації, а не для політичних розборок

Витяги зі стенограм виступів Ю.Тимошенко на засіданні уряду та брифінгу 4 лютого

Я, шановні друзі, хотіла би зараз повідомити всім нам, що о 10-й годині починається в Верховній Раді слухання звіту уряду. І, ви знаєте, що „Партія регіонів” вийшла з ініціативою щодо висловлення недовіри уряду і відставки уряду. Все, за що береться „Партія регіонів”, з чого нічого ніколи не виходило. Тому, щоб не було у нас ніяких хвилювань, що тут питання йде абсолютно не про відставку, вона не буде завтра в залі проголосована. Але, в той же час, ми всі готуємося до присутності в залі. І ми готуємося до звіту роботи уряду.

В четвер Уряд продемонструє з якого важкого стану ми витягнули Україну після легендарного «ефективного» правління Партії регіонів.

Готуватися буде Секретаріат Кабінету Міністрів. Я просила би, якщо буде до вас звертатися Секретаріат щодо матеріалів, щодо даних, які є підсумком вашої роботи за рік, я просила би надавати в оперативному порядку і зробити так, щоб завтра ми змогли, дійсно, продемонструвати, з якого важкого стану ми витягнули Україну після легендарного, в лапках „ефективного” правління „Партії регіонів”.

Переживаючи дуже важку фінансово-економічну світову кризу Уряд все одно розраховується по всім своїм зобов’язанням вчасно

Я думаю, що нам є про що розповісти суспільству. Зараз, безумовно, Україна переживає дуже важку фінансово-економічну світову кризу. Але, в той же час, ми намагаємося робити все, що треба для цього робити. І ще раз хочу наголосити, що Податкова виконала бюджет на 106%, Пенсійний фонд за січень місяць перевиконав на 22% доходи Пенсійного фонду, що ми розраховуємося по всіх зобов’язаннях уряду вчасно. Доходи державного бюджету в цілому, враховуючи загальний і спеціальний фонд, перевиконано і я хотіла  б, щоб ми все ж таки, як уряд, продовжили саме таку якість роботи в цей важкий час.

Митниця вже запрацювала – і 4,5 млн. дол.. контрабанди – це перша пташка доброї роботи на майбутнє. Гроші надійдуть до бюджету відповідно до законодавства.

І крім того, хочу ще позитивно одну новину вам сказати – запрацювала Митниця. По-перше, щоденно збільшилися надходження. По-друге, вчора на Митниці затримали контрабандно пересуваємий через кордон товар – 4,5 млн. дол. готівкою в бюджет відразу, що теж приємно, але просто таке свідчення говорить про те, що Митниця запрацювала, буквально в перші дні великий обсяг контрабанди, який затриманий, зафіксований і буде переданий до державного бюджету. Я сподіваюся, що і надалі нове керівництво Митниці  буде працювати успішно. Я хочу подякувати і Митниці, і Прикордонній  службі.

З приходом на посаду Литвина ефективність ВР збільшилася в 7 разів – лише за два місяці прийнято в цілому 88 законів.

Зараз я хотіла б перейти до нашої співпраці з парламентом. Чесно кажучи, останні 2 місяці, коли Головою Верховної Ради став В.М.Литвин, у нас суттєвішим чином поліпшилася співпраця між урядом і Верховною Радою і можу сказати, що тільки за ці два місяці 88 законів прийнято в цілому, які були потрібні країні, які очікував уряд, які готував в тому числі уряд, і це дуже приємна динаміка, тому що вона в 7 разів ефективніше, ніж робота Верховної Ради до того, як головою Верховної Ради став В.Литвин. Це просто дає нам підстави розраховувати, що і далі уряд, і Верховна Рада, керівництво Верховної Ради, новостворена більшість у Верховній Раді, будуть працювати успішно і давати країні надію більш м’яко проходити цей важкий етап світової фінансової кризи.

Те що після зміни керівництва Верховна Рада почала працювати в 7 разів ефективніше дає нам надію що антикризові закони будуть найближчим часом прийняті.

Хочу також повідомити, що на розгляді у Верховній Раді зараз перебуває 237 урядових законопроектів. Ви розумієте, що це велика робота, яка зроблена урядом. З них 169 законопроектів, які якраз є антикризовими, це якраз той антикризовий пакет, про який постійно питають уряд, 169 законопроектів невідкладних, вони всі знаходяться на розгляді Верховної Ради. Ці законопроекти розв’язують ті питання, з якими сьогодні в період кризи доводиться стикатись Україні. 169 законопроектів підтримані Головою Верховної Ради для включення до порядку денного і ми сподіваємось, що Партія регіонів не буде своїм безглуздим блокуванням руйнувати роботу Верховної Ради. Це значить, що цей антикризовий пакет із 169 законопроектів буде найближчим часом прийнятий і буде врегульовувати ті чи інші сфери життя.

Попередня влада Януковича за 7 років залишили два флагмани авіабудування з астрономічними боргами – Київський Аміант має 1 млрд.грн. боргів а Харківський – 1,5 млрд.

Перша нарада – це нарада, яка була присвячена авіабудуванню. Ви знаєте, що це одна з найважливіших стратегій України, ми маємо саме в цій галузі одні з найкращих досягнень, наші літаки визнаються і купуються світом, але, на жаль, урядом Януковича і взагалі попередньою владою обидва заводи, які знаходяться на кінцевому етапі, тобто на зборочному виробництві, це Харківський авіаційний завод і Київський авіант були доведені повністю до руйнації і банкрутства.

Коли ми вчора розглянули цю ситуацію, то один завод 1,5 млрд. має по суті справи боргів, які не можна розв’язати, другий завод має більше 1 млрд. боргів. Все це були направлені гроші як передплата за літаки, але використано директорами заводів попередніх не зараз, які працюють, ми поміняли директорський склад, було використано попередніми керівниками, так званими, в лапках від Партії регіонів і заводи були повністю зруйновані.

Уряд вже змінив керівництво та готує програму  відродження заводів – перший крок повне фінансування літаків, які мають 95% готовності.

Ми поміняли керівництво на цих заводах і зараз нові керівники цих заводів почали ставити на ноги заводи, заводи почали працювати, навіть вони вже в цьому році декілька літаків добудували, вони готові і готові передавати замовникам.

Рішення, яке ми запропонували розглянути уряду, це збільшення статутного капіталу двох авіаційних заводів, які знаходяться на кінцевому етапі, тобто на зборці, де одне робоче місце на зборочних заводах ще тримає 12 робочих місць в інших заводах по машинобудуванню, які комплектують сьогодні створення літаків і збільшення капіталу, яке повністю закриває всі фінансові проблеми, ми пропонуємо зробити за рахунок перерозподілу грошей в Стабілізаційному фонді. І ми зробимо це обов’язково. І ми намітили співпрацю з 2 держбанками, „Укрексімбанк” і „Ощадбанк” для того, щоб після оздоровлення за рахунок збільшення статутних капіталів цих заводів все-таки надати їм короткострокові кредити для добудови тих літаків, які знаходяться, по суті справи, на 95% готовності, віддати замовникам, отримати за це гроші і заводи почнуть жити і працювати нормально.

Уряд пропонує заборонити на законодавчому рівні відключати за борги по електроенергії об’єкти МНС, Міноборони, крім того пологові будинки, крім того ті бюджетні заклади, лікарні, дитсадки, які можуть призвести до втрати здоров’я людей під час таких спонтанних відключень.

Крім того, ми детально вивчили і розібралися із спонтанним відключенням електроенергії для всіх військових підрозділів, які знаходяться на бойовому чергуванні. Це той скандал, який розразився, по якому, по суті справи і

Президент давав відповідні доручення, уряд розібрався. Проблема  тому, що приватні обленерго таким чином здійснюють у тому числі і політичний тиск і на Уряд України, і на Міноборони. Ми не побачили там таких заборгованостей, враховуючи, що облгази мають перед державою мільярдні заборгованості, то ми не бачимо ніяких заборгованостей, які б давали їм шанси і можливості відключати електроенергію для таких важливих об’єктів.

Саме тому сьогодні на засіданні уряду ми розглянули зміни та доповнення до Закону „Про електроенергетику”, яким передбачили в цьому законі, і він буде сьогодні як першочерговий направлений до Верховної Ради, пряму заборону вимикати від постачання електроенергії та природного газу об’єкти, де такі відключення можуть призвести до техногенних катастроф, це об’єкти МНС, Міноборони, крім того пологові будинки, крім того ті бюджетні заклади, лікарні, дитсадки, які можуть призвести до втрати здоров’я людей під час таких спонтанних відключень.

Прийняті два важливих аграрних рішення:

Надано дозвіл Аграрному Фонду на експорт, а потім отримані по розрахункам 2 млрд. грн.. спрямувати на докупівлю зерна у фермерів та закупівлю майбутніх врожаїв.

Крім того, сьогодні розглянутий блок питань по аграріях, прийнято два ключових рішення. Перше рішення стосується наповнення Аграрного фонду реальними грошима за рахунок реалізації зерна в тому числі на експорт, який знаходиться сьогодні в Аграрному фонді. Гроші, які будуть отримані, вони будуть направлені на додатковий більше, ніж на 2 млрд. грн. обсягом викуп врожаю минулого року у фермерів і селян по цінах, які встановлені постановою уряду, крім того, це будуть здійснені ф’ючерсні закупівлі зерна майбутніх врожаїв.

Ми будемо цю операцію, яка буде наповнювати Аграрний фонд, проводити протягом весняно-посівних робіт мінімум 2-3 рази. Це значить, що гроші будуть і це значить, що Аграрний фонд буде активним учасником всіх цих процесів.

А також повністю узгоджене і прийняте рішення про забезпечення аграріїв паливом остаточною вартістю 4,2 грн. за літр.

Крім того, ми прийняли рішення про те, що аграрний сектор буде забезпечуватися дизпальним з держпідприємств, в тому числі, Кременчузький НПЗ і спеціальні підприємства „Укргазвидобування” по ціні 4200 гривень за одну тонну, з урахування ПДВ, вартість ця встановлена безпосередньо не заводі. Забирати ці продукти можна буде вже в найближчі дні після того, як ми затвердимо порядок, як облдержадміністрації будуть працювати з отриманням цього пального.

Тобто, насправді, ми зробили всі необхідні кроки для того, щоб весняно-польові роботи були проведені успішно.

Зараз реалізується і знаходиться під щоденним контролем енергозбережувальна програма заміщення газу в котельнях по всій країні – її реалізація дасть економію 5-6 мільярдів кубів газу в рік. Ми зараз проводимо ревізію і робимо типові проекти по модернізації цих котелень.

Крім того, також використання певних відходів від аграрного виробництва, включаючи і солому. Ми сьогодні порахували всі ці обсяги, і можемо сказати, що приблизно, якщо виконати цю програму в масштабах країни, 5-6 мільярдів кубометрів газу можна буде замістити в балансі споживання газу. Зараз ця програма по-суті, знаходиться під щоденним контролем. Ми проводимо повну ревізію всіх котелень в країні, які гріють воду для опалення і для гарячої води, ми робимо зараз типові проекти по модернізації цих котелень.

Можу навести лише приклад, що в Івано-Франківській області таку котельню модернізували за 3 місяці, причому з мінімальною витратою грошей, і причому на українських підприємствах зроблене обладнання. Тому я вважаю цю програму надзвичайно перспективною, ми будемо її фінансувати з Держбюджету і будемо робити все для того, щоб Україна використовувала такі відновлювальні джерела енергії, які знаходяться в нашому розпорядженні, і скорочувала споживання природного газу. Котельні, я маю на увазі, колективного користування, не індивідуальні котельні. Індивідуальна котельня – це справа кожної родини, які первинні енергоносії потрібно для цього використовувати.

Уряд знімає бюрократичні перепони перед інвестором відкриваючи прямий телефон для інвесторів, де будуть сидіти спеціально навчені професіонали, які будуть обробляти інвестиційні пропозиції та готувати прямі пропозиції на засідання Уряду.

Ви знаєте, що ми з вами неодноразово обговорювали, що додаткове одне засідання уряду, яке буде проводитися по четвергам, кожен четвер, буде присвячено відкриттю всіх інвестиційних можливостей для того, щоб сьогодні інвестори як українські, так і інвестори з інших країн, мали можливість для макроінвестиційних проектів отримати всі зелені шляхи, отримати підтримку уряду.

Для того, щоб інвестори знали, як комунікутувати з урядом, з сьогоднішнього дня ми відкриємо спеціальний телефон, на якому будуть присутні люди спеціально підготовлені, досвідчені, по яким можуть звернутися інвестори, які мають макропрограми інвестування в Україну, але не можуть пробитися через бюрократичні перешкоди, через хабарництво бюрократії, через зайву зарегульованість, через зайві перешкоди, які створюються на всіх етапах, коли вони проходять з цим інвестиційним проектом. Ми відкриваємо спеціальний телефон, це телефон київський – 256-67-67, де сьогодні вже буде починати працювати група фахівців, яка буде слухати пропозиції інвесторів і в залежності від масштабності пропозицій будуть і в залежності від масштабності пропозицій будуть готувати серйозно це питання разом з місцевою владою, з профільними міністерствами і виносити на засідання уряду щодо відкриття всіх шляхів для інвестицій.

Ця команда буде працювати щоденно і приймати телефонні дзвінки з 9.00 до 18.00, весь інший час вони будуть обробляти ці заявки і готувати пропозиції на засідання уряду. Ці телефони будуть доведені до всіх посольств. Ці телефони через ЗМІ будуть доведені до всіх потенційних учасників інвестиційних проектів в Україні.

Юлія Тимошенко схвалює правильне рішення 417 депутатів розв’язати всі питання Артеку, накопичені під опікою Президента.

Вони, по-суті, стали законами. Сподіваюсь, що Президент швидко, за декілька днів їх підпише для того, щоб вони увійшли в силу і з цього моменту, як прийняті закони, зараз будуть прийняті порядки витрачання грошей, виділені гроші з резервного фонду, на скільки я пам’ятаю, там 35 млн. грн. для капітальних ремонтів, для поточних ремонтів і з цього моменту Артек і Молода гвардія почнуть жити абсолютно  стабільним, прогнозованим, нормальним фінансово-забезпеченим життям і  будуть не стагнувати, а розвиватися. І я думаю, що правильне рішення було прийнято, коли Артек був взятий з балансу Державного управління справами Президента України, якому там толку не могли дати і перенесений на баланс уряду, і уряд тепер буде опікуватися постійно проблемами Артеку і Молодої гвардії.

Думаю, що ці дві загальновідомі світові здравниці дійсно зараз будуть в іншому фінансовому стані і зможуть краще виконувати свої функції. Я думаю, що заперечень немає, щоб ми ці порядки включили до порядку денного сьогодні.

Уряд розпочинає масштабні приватизаційні процеси – але з обов’язковою умовою, об’єкти можуть бути продані за достойною великою ціною.

Що стосується запитань по приватизації. По приватизації Фонд держмайна працює по встановлених планах, в тому числі і по дорученнях всіх вищих посадових осіб держави. Але я хотіла би підкреслити, що жоден об’єкт не буде приватизований, якщо не буде достойної ціни. Ви знаєте, що зараз кризу переживає весь світ. І тому спочатку будуть проводитись консультації з усіма потенційними учасниками приватизаційних процесів. Спочатку ми будемо з’ясовувати, хто готовий прийняти участь. Будуть встановлюватися дуже високі стартові умови для початку проведення приватизації. І можу сказати, що до цього процесу приватизації зараз уряд буде підходити досить і досить виважено і ретельно, нічого не буде робитись поспіхом.

шановні колеги, йде переговорний процес постійно з усіма великими світовими корпораціями приватними, вони в багатьох країнах світу, ви знаєте, що телекоми – приватні, вони не є державними, ми ведемо переговори для того, щоб вони знали, як це буде проводитися, вивчаємо їх наміри, аналізуємо цінову політику і ще раз хочу сказати, що відбудеться будь-які приватизаційні процеси тільки в тому випадку, якщо ціна  буде достойна і покупець буде зі світовим ім’ям. Ніяких інших варіантів уряд не допустить.

Уряд проведе спеціальне засідання Уряду – бо ситуація набула надзвичайного стану.

Крім того, ми сьогодні прийняли рішення про проведення на наступному тижні спеціального засідання уряду, яке буде присвячено аналізу ситуації, яка відбувається в місті Києві.

Я вважаю, що все, що стосується міста Києва, набуло уже надзвичайного стану: спонтанні підвищення тарифів, спонтанні введення додаткових плат за ті послуги, які не можуть бути платними (наприклад, це той же платний доступ на території, де поховані люди).

Уряд чує сизнали СОС від малого і середнього бізнесу, який знищує влада Черновецького – і Уряд зробить все аби захистити ці верстви.

Я можу сказати про те, що сьогодні малий і середній бізнес звернувся до уряду. Я вчора з ними проводила зустріч. І вони будуть вимагати заміни мера міста. Ми будемо проводити слухання на засіданні уряду, куди запросимо всі асоціації підприємців, які працюють в місті Києві. Ми запросимо ті профспілкові об’єднання, які сьогодні мають просто сигнали “SOS” від киян.

Ви знаєте, що наша політична сила і я особисто зробили все, що необхідно, для того, щоб мер Києва був замінений під час дострокових виборів мера. І, на жаль, завдяки підкупу, фальсифікаціям, задіянню всіх нечистих махінацій і механізмів, мер прийшов другий раз до влади. І тому, безумовно, сьогодні і кияни, і уряд, і практично всі люди, які опікуються сьогодні Києвом, просто знаходяться в шоці від того, що робить цей новий-старий мер.