Уряд розглянув два стратегічних проекти енергозбереження

Витяги з виступу Юлії Тимошенко на спеціальному засіданні Уряду щодо антикризових заходів від 12 лютого.

Уряд розглянув два стратегічних проекти енергозбереження: перший – це організація виробництва та використання біогазу, другий – система впровадження індивідуальних теплових пунктів та заміщення газу альтернативними видами палива.

Шановні друзі, сьогодні ми розглядаємо два ключових питання, які поєднують в собі як макропрограми по інвестуванню, так як ключова тема, яку ми зараз з вами зробили нашою стратегією – це енергозбереження і заміщення традиційних джерел енергії, особливо природного газу на відновлювальні джерела енергії і ті, які заощаджують нам наші енергетичні можливості, які роблять Україну енергетично більш незалежною від інших країн, роблять енергетично більш сильною.

Саме тому я хотіла поінформувати вас, що сьогодні ми саме із цього контексту розглядаємо два стратегічних питання. Перше – це організація виробництва та використання в Україні  біогазу. Можу лише сказати одну цифру, яка, я переконана, вбіжиться кожному сьогодні в свідомість. Якщо ми використаємо весь потенціал виробництва в Україні біогазу, зрозуміло, з відновлювальних джерел, то ми можемо замістити в нашому енергетичному балансі біогазом до 10 млрд. кубічних метрів газу. Це повний потенціал України. Безумовно, сьогодні він зовсім не використовується. На всю нашу велику 47-мільйонну країну стоїть одна установка по виробництву біогазу. Це для 21-го століття просто недопустимо. Це справжній сором, з яким ми живемо сьогодні, тому що, маючи такі ресурси, ми за 17 років не змогли зробити нічого, щоб Україна стала енергетично-незалежною.

Нам потрібно мати чіткий, лаконічний, але в тому числі забезпечений організаційно і фінансово план.

Першим кроком є інвентаризація всіх можливих джерел біогазу. Другим – 100% податкова пільга підприємствам, які будуть займатися альтернативними видами палива.

Що ми зараз плануємо зробити і які механізми запустити? Перш за все, ми ставимо завдання і приймаємо сьогодні розпорядження уряду, яке повністю організовує всю роботу по інвентаризації в Україні джерел, можливих джерел виробництва біогазу. Це значить, що буде на кожне таке джерело створений спеціальний паспорт, який буде характеризувати, які сировинні ресурси, на якому підприємстві, з якою ефективністю можуть бути використані для виробництва біогазу. Це значить, що наступне, ми зробимо, ми так, як і домовлялися, сьогодні розглянемо зміни та доповнення до законів України про оподаткування, які дають 100% пільгу по податкам на тривалий період, зараз уряд буде розглядати від 5 до 10 років для тих підприємств і  для того виду діяльності, який

Індивідуальні теплові пункти встановлюються на один багатоповерховий будинок – таким чином досягається значна економія енергії.

Друга тема, яку ми сьогодні будемо розглядати, присвячена впровадженню індивідуальних теплових пунктів та заміщення споживання газу в котельнях альтернативними видами палива.

Насправді, головна тема, це розгляд всіх проблемних питань, організаційних та фінансових щодо переходу на індивідуальні теплові пункти. Індивідуальний тепловий пункт, це така система обігріву води для опалення приміщення та обігріву гарячої води для побутових проблем, яка є і носить характер індивідуального використання, або для багатоповерхового будинку, або для котеджу.

Але сьогодні ми будемо обговорювати концепції, як найбільш ефективно побудувати цей теплопункт, як організувати нам сьогодні роботу, починаючи  від будівельних стандартів, і закінчуючи нашими вітчизняними промисловими підприємствами, які можуть виготовлювати такі індивідуальні теплові пункти і, безумовно, до системи впровадження і економії, яку ми сьогодні рахуємо.

Можу тільки сказати вам, що ми ставимо перед собою завдання і це завдання буде у нас узагальнено  в єдину національну програму переобладнання котелень, і думаю, що така єдина програма дасть нам надію на те, що ми серйозно просунемося вперед в цьому напрямку.

Можу тільки констатувати, що ми вже прийняли рішення, що ми по всій країні проводимо повну державну інвентаризацію теплових котелень, зробимо по кожній котельні спеціальні проект переоснащення, переобладнання на альтернативні джерела енергії.

Інвентаризація показала що з 30 000 котелень 65% використовують газ – в той час, як Україна має деревину, має торф, має можливість виготовляти брикети з соломи, можна на вугілля переходити із застосуванням економічно чистих технологій.

У нас в країні всього на сьогоднішній день існую 29 965 котелень. Із них, як не дивно, 64,3% використовують природний газ, це просто якесь безумство, тому, що Україна має торф, Україна має деревину, Україна має можливість виготовляти брикети з соломи. Абсолютно точно можна на вугілля переходити з застосування екологічно чистих технологій.

Це значить, що ми можемо використати великий спектр альтернативних джерел енергії для того, щоб замістити природній газ. Сьогодні ми використовуємо для виробництва електричної теплової енергії тепловими електростанціями 5,9 млрд. куб. метрів газу, що можемо суттєвішим чином також скорочувати і заміщувати іншими джерелами енергії.

Країна споживає за рік 8 млрд. куб. газу для виробництва тепла для населення в той час, як весь цей обсяг ми можемо замінити власними джерелами енергії.

В цілому для теплокомуненерго, Юрію Васильовичу, яка цифра в нас для теплокомуненерго в цілому по року для країни?

ПРОДАН Ю.В. – Сьогодні загальна цифра за 2008 р. по теплокомуненерго 10,1 млрд. м куб. газу, який спожито. При цьому для виробництва тепла на потреби населення спожито 8 млрд. 369 м куб. газу.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Тобто більше 8 млрд. куб. м газу ми використовуємо на теплові котельні, які абсолютно спокійно можемо заміщувати іншими джерелами енергії, ті, які я перерахувала. Це вугілля, це торф, деревина, спресована брикетована солома, з деревини можна виготовляти палети, спеціальну щіпу, тобто по суті справи безкінечний запас можливостей, у тому числі біогаз, про який ми сьогодні будемо говорити.

Енергозбереження не тільки замістить дорогий природний газ, а ще й здешевить саму вартість тепла і гарячої води, які використовуються людьми.

Насправді, ресурс дійсно є і це не тільки замістити дорогий природній газ, а це ще дає можливість здешевіти саму вартість тепла, гарячої води, які використовуються людьми. Сьогодні ця ціна формується, безумовно, на вартості природного газу, а формуватись вона мусить на ресурсах, які в 2, 3 рази дешевше газу на сьогодні. Ось наша мета і наше завдання.

Уряд системно день за днем працює в напрямку енергозбереження.

Ви бачите, що уряд системно, день за днем працює в цьому напрямку, тому що ми зробили це одним з головних стратегічних напрямків, і будемо будувати всі рушійні механізми, щоб це відбувалось і відбувалось в прискорених режимах. Ще раз хочу нагадати, що в нашому енергетичному балансі відновлювальних джерел енергії всього 0,83 % від загального обсягу 100% споживання. Ми ставимо перед собою завдання відкорегувати єдину стратегію розвитку ПЕК таким чином, що ми будемо ставити перед собою завдання, маючи такі ресурси, від 20 до 25 %  в єдиному енергетичному балансі. Безумовно, це за тривалий період часу, але заміщувати відновлювальними альтернативними джерелами енергії.