Юлія Тимошенко стала на захист аграріїв

Витяги зі стенограми виступу Ю.Тимошенко на нараді з питань фінансування весняно-польових робіт та функціонування Аграрного фонду, 26 лютого.

«Цю нараду ми збираємо тому, що на жаль, вся наша робота з Національним банком, яка була побудована за останні місяці – січень і лютий, говорить про те, що ефективності ця робота не дала. Ми домовлялися про те, що Національний банк  разом з комерційними банками через систему рефінансування, все ж таки забезпечить разом з комерційними банками пролонгацію кредитів для аграрного сектору.

Зараз я тримаю в руках повний звіт про те, що як пройшла пролонгація кредитів для аграрного сектору. Всього пролонгувати по Україні потрібно було 3 млрд. 852 млн. грн. і це б забезпечило можливість цими грошима профінансувати весняно-польові роботи. Але в той же час і з цієї суми пролонговано всього 1 млрд. 489 млн., що по суті недофінансувало аграрний сектор тільки по пролонгації кредитів на 2,3 млрд. грн., це гроші, які недовкладені сьогодні в аграрний сектор.

Пролонгація кредитів супроводжується недопустимими діями з боку банківської системи. По-перше, потребують ще додаткових застав, яких у аграріїв для пролонгації кредитів не існує. По-друге, піднімають відсотки по кредитам до таких масштабів, які перевищують вже 30, а іноді і 35% річних, що робить аграрний бізнес планово збитковим. Знущання над аграрним сектором продовжується, і сьогодні, саме завдяки такій політиці по пролонгації кредитів для аграрного сектору, сьогодні ми маємо проблему з фінансування аграрного сектора на весняно-польові роботи. Але ми все-таки зробимо всі необхідні планові обсяги фінансування для весняно-польових робіт.

Пожвавився суттєво світовий ринок зерна і це значить, що вже ми можемо продавати наше зерно по вищім цінам, ніж продавали на прикінці минулого року і на початку цього. Це значить, що ми зможемо через експорт зерна залучити певний обсяг грошей, який покриє ті розриви фінансування, які сьогодні заклала нефункціонуюча банківська система. Якщо всього нам на всі весняно-польові роботи по країні потрібно 6 мільярдів, то ми розраховуємо на те, що 3 мільярди приблизно ми зможемо отримати грошей в аграрний сектор з експорту зернових за межі України.

Аграрний фонд, це єдиний наш інструмент, який може дати державі право профінансувати аграрний сектор… Ми домовилися про те, що ми оптимізуємо всі взаємодії між урядом, податковою адміністрацією, зернотрейдерами, аграріями і Аграрним фондом. Це значить, що на сьогоднішній день відшкодовувати ПДВ зернотрейдерам в тому числі, те ПДВ, по якому ще не наступив термін, потрібно в сумі 2,4 мільярди гривень. І ці 2,4 мільярди гривень ми готові на добровільних засадах, по домовленості з зернотрейдерами віддати зернотрейдерам при умові, якщо вони ці гроші спланують на закупівлю зерна в Аграрному фонді і далі забезпечать експорт. А Аграрний фонд ці гроші додатково передасть аграріям і зможе укласти  як угоди на закупівлю зерна минулого врожаю, так і форвардні угоди. Це значить, що ми дамо обігові кошти в аграрний сектор.

…Ми розраховуємо на те, що за сьогоднішній і завтрашній день внаслідок виконання постанов уряду ми отримаємо в Аграрний фонд 1 млрд. 300 млн. грн. – це те, що вже сплановано. Від нашої спільної роботи залежить, що ці гроші сьогодні-завтра потраплять в Аграрний фонд. На наступний місяць ми запланували обсяг наповнення Аграрного фонду ресурсами на 2,2 млрд. грн.

Важливо, що Аграрний фонд не дає гроші під відсотки, а буде викуповувати зерно минулих періодів по ринковій ціні, враховуючи це падіння курсу гривни. Ми будемо купувати по ринкових цінах у селян, а не по занижених цінах, як це іноді відбувається.

Крім того, ми звернемося до селян, які віддали своє зерно в попередні періоди в заставу в Аграрний фонд, по заставних цінах, по суті справи на 60% вартості, що Аграрний фонд готовий доплатити до ринкової ціни і по суті справи викупити з застави це зерно і далі передати його зернотрейдерам. Ця модель дасть можливість нам профінансувати весняно-польові роботи. За бажанням аграріїв, вони зможуть на гроші, які виділені з Аграрного фонду, закупити мінеральні добрива і закупити дизельне пальне по цінах, які сьогодні нижче, ніж ті, які починають піднімати постачальники добрив і нафтопродуктів.»