Відбулося спільне засідання Колегії Державної екологічної інспекції та Державного управління охорони навколишнього природного середовища

На порядок денний виносилися питання: про результати здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища за 2008 рік, про підсумки роботи Державного управління охорони навколишнього природного середовища та фінансування у 2008р. природоохоронних заходів.

27 лютого 2009 року відбулося спільне розширене засідання Колегії Державної екологічної інспекції та Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області.

В роботі колегії взяли участь: заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, відповідальна особа головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Тернопільській області, місцеві ЗМІ. Громадськість на колегії представляли голови Громадських Рад при Держекоінспекції та при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в області.

Доповідачі засвідчили, що аналіз узагальнених показників інспекційної діяльності в порівнянні з 2007 роком вказує на позитивну динаміку.

Так, показник ефективності роботи у перерахунку на одного інспектора на місяць у ДЕІ у Тернопільській області становить 11 протоколів, в той час, коли в середньому по Україні даний показник становить 7 протоколів. Таким чином, ДЕІ у Тернопільській області розділила із сумськими колегами другу по Україні позицію за ефективністю.

Упродовж звітного періоду проведено 5065 перевірок, в т.ч. 2157 пересувних транспортних засобів. Складено 3010 протоколів про адміністративні правопорушення, що на 6% більше, ніж у 2007 році. До адміністративної відповідальності притягнуто 2968 осіб. У 2008 році накладено штрафів на суму 263, 726 тис. гривень, що на 26,264 тис. грн. більше, ніж за попередній період. Загальна сума розрахованих збитків становить 2768,59 тис. грн. Пред’явлено 235 позовів і претензій на суму 930,494 тис. грн., що на 37% більше, ніж минулого року. У 2008 році сума стягнутих позовів і претензій збільшилася у порівнянні з попереднім періодом на 141,354 тис. грн. і склала 271,450 тис. грн.

До правоохоронних органів за ознаками злочину передано 23 матеріали, з них по 12-ти порушено кримінальні справи. Винесено 122 рішення про тимчасову заборону експлуатації об’єктів, що функціонували з порушенням вимог природоохоронного законодавства.

Відділом інструментально-лабораторного контролю відібрана 161 проба води. При здійсненні контролю за станом поверхневих та якістю зворотних вод проведено 153 перевірки, для контролю за станом ґрунтів перевірено 18 об’єктів. Відібрано та проаналізовано 51 пробу ґрунтів.

Особливу увагу у роботі Колегії приділили аналізу роботи державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища області за звітний період, виокремленню основних проблем та типових недоліків у їхній діяльності.

У ході роботи   колегії присутні заслухали доповідь начальника Держуправління, який підбив підсумок роботи  Держуправління  за 2008р.  Пріоритетними напрямками у діяльності Держуправління у 2008 році було визначено:  вдосконалення еколого-експертної та дозвільної роботи, покращення якості та повноти розгляду матеріалів; налагодження тісної взаємодії з Держекоінспекцією, особливо в питаннях узгодження природоохоронних вимог при видачі дозвільних документів; розширення мережі об’єктів природно-заповідного фонду, організація двох національних природних парків (”Данилів град” та ”Дністровський каньйон”); забезпечення максимального фінансування заходів із вивезення та знешкодження наявних на території області непридатних та заборонених пестицидів.

У ході роботи колегії значну увагу приділили питанню фінансування природоохоронних заходів у 2008р. У 2008 році з обласного фонду  охорони навколишнього природного середовища  на природоохоронні заходи використано 1090,5 тис. грн., що на 13,9 тис. грн. більше від попереднього року. Капітальні вкладення на будівництво природоохоронних об’єктів Тернопільської області у 2008 році склали 11946,9 тис. грн., що на 36,2  тис. грн.  більше в порівнянні з 2007 роком.  На відновлення лісонасаджень під суцільними вирубками на площі 890,3 га та  створення нових захисних насаджень загальною площею 712,2 га  витрачено 5,3 млн.грн.

Виходячи із поставлених завдань та визначених проблем, колегія прийняла відповідні рішення.

Держуправління спільно з Держекоінспекцією та іншими природоохоронними відомствами надалі вживатиме заходів для покращення стану довкілля і забезпечуватиме виконання визначених на 2009 рік пріоритетів.

За рішенням колегії роботу Державної екологічної інспекції у Тернопільській області визнано задовільною.

Головний інспектор Державної екологічної інспекції

у Тернопільській області,