Окремі політики намагаються здійняти суцільну паніку в той час як ситуація стабільна і прогнозована

Витяги з виступу Юлії Тимошенко на нараді з автоперевізниками від 5 березня 2009 року.

Але почати засідання уряду я хотіла би, все ж таки, з підсумків роботи за січень-лютий місяць. Я знаю, що сьогодні майже на всіх ЗМІ політики всіх мастей і кольорів сьогодні намагаються підняти паніку в країні до самої крайньої межі, істерику до самих високих децибелів. Це, на жаль, такий політикум у України. ДПА – 102,9% виконання, Митниця – 103% виконання. Це значить, що, безумовно, в кризу жити важко, безумовно, податки в кризу платять значно гірше, ніж це платили в ті періоди, коли був економічний розквіт, але в той же час і податківці, і митники достойно виходять з цього скрутного становища і наповнюють бюджет так, як це заплановано.

Весь державний бюджет перевиконано на 103%.

Крім того, також приємно, що за підсумками січня-лютого місяця надходження до загального і спеціального фондів, тобто практично весь державний бюджет також перевиконано на 103%. В цілому у нас ситуація, яка говорить про те, що ми працюємо, уряд свою функцію виконує.

Аби політики не займались збуренням пенсіонерів – бюджет ПФ перевиконаний на 12,9%.

Я думаю, що всі ви спостерігаєте за тим, як клікуші у нас з усіх політичних таборів займаються клікушеством відносно зриву виплати пенсійних видатків, зриву наповнення Пенсійного фонду, це теж дуже цікаво. Для того, щоб пенсіонери замість того, щоб нормально отримувати пенсію і жити спокійно, вони сьогодні кожен день біля телебачення і слухають, який високопосадовець по пенсіям що скаже: будуть платити чи не будуть платити. Так я хочу зараз зупинитися на надходженнях власних коштів, я підкреслюю, у лютому до Пенсійного фонду, перевиконано на 12,9% надходження власні до Пенсійного фонду. Це значить 112,9% це надходження до Пенсійного фонду, це повністю забезпечує виплату пенсій без перебою, без затримок і я хочу також висловити слова подяки Міністру праці та соціальної політики і нашому Голові Пенсійного фонду за те, що робота побудована так, що під час кризи Пенсійний фонд по власним надходженням перевиконує всі показники.

Це, шановні друзі, для того, щоб трошки залити пожежу політичних істерик. Так, уряду сьогодні працювати непросто, надзвичайно складно, але в той же час ми будемо тим островом стабільності, яким і були до сьогодення.

Юлія Тимошенко домовилася з президентом Франції по інвестиційній допомозі та допомоги найпотужнішої компанії у Франції у розбудові власного паливно-ядерного циклу.

ми домовилися про те, що Франція буде забезпечувати всю необхідну систему сприяння, в тому числі це стосується і фінансування, приходу на український ринок достатньо серйозних французьких інвестицій. Ми проговорили участь компанії „Орива”(?), а це якраз ядерна енергетика, зі своїми власними грошима, їх участь в розбудові українського ядерно-паливного циклу. Вони готові приймати участь зі своїми фінансами в добудові наших атомних енергоблоків, вони готові робити все для того, щоб поєднати можливості України, фінанси французьких компаній і дати результат Україні.

Ми також проговорили напрямок співпраці, який пов’язаний з розвитком і посиленням європейської політики безпеки і оборони, і також на базі корпорації французької EADS(?) ми будемо мати можливість отримати інвестиції в українську економіку.

Юлія Тимошенко домоглася зовнішнього кредитування планового дефіциту бюджету – це дозволить повністю наповнити СтабФонд і на рівні 20 млрд. грн.. профінансувати реальний сектор економіки.

І найголовніше – після підписання коригуючих елементів програми України з IMF Франція в межах наших вчорашніх домовленостей буде виділяти Україні певні фінансові ресурси на покриття планового дефіциту бюджету. Практично ми мусили ці запозичення робити в банках. Банківська система світу сьогодні недостатньо ефективно функціонує, і тому Франція дала згоду підтримати Україну в цьому напрямку. Крім того, такий же лист ми отримали від пана Барозу, і Барозу також підтвердив, що всі ключові країни Євросоюзу після підписання програми з IMF коригуючих пунктів, вони готові до такої співпраці.

Що це значить? Це значить, що Стабілізаційний фонд бюджету України буде наповнений доходами в повному обсязі, от що я хотіла, щоб ви констатували, і це значить, що всі програми розвитку в Україні будуть виконані по галузях, які заплановані. Ви добре знаєте, по яких галузях заплановані, і це значить, що ми зможемо серйозну підтримку на рівні 20 млрд. грн. надати реальному сектору економіки.

Україна законним договором купівлі-продажу придбала 11 млрд. газу який Газпром взяв в рахунок боргів у РУЕ.

Також я не можу обійти ситуацію, яка вчора відбувалася в НАК „Нафтогазі”. Я переконана, що ми сьогодні мусимо зупинитися на цьому питанні і отримати від мене інформацію. В чому ситуація з НАК „Нафтогазом”? Хочу, щоб ви зараз досить глибоко вникли. Ви знаєте, що ми уклали стратегічні угоди з Російською Федерацією на постачання газу в Україну. Ви знаєте, що ми перейшли на формульний обрахунок і купили у Росії відповідний обсяг газу. Частково Росія продала поточний газ нам, який йде по газопроводу і потрапляє в українську газотранспортну систему, а по окремому контракту, підкреслюю, купівлі-продажу ми купили газ, 11 мільярдів кубометрів, який знаходився в  газових сховищах України. Цей газ, 11 мільярдів належить НАК “Нафтогазу”, і, враховуючи, що це газ минулих періодів, він отриманий Україною по досить поміркованій ціні, 153 долара за 1000 кубометрів, що дало можливість нам зменшити ціну на газ для промисловості, для хімічних, металургійний підприємств, дало можливість утримати ціну минулого року на газ, який поступає в “Теплокомуненерго”. От державницькі рішення, які були прийняті.

Ви знаєте, що РАО “Газпром” цей газ, 11 мільярдів, я вам доповідала, взяв по їх спільним домовленостям у “Росукренерго” в рахунок боргів, які “Росукренерго” мало перед “Газпромом”, там є повний взаєморозрахунок і газ, який ми отримали законно належить державі Україна в представництві НАК “Нафтогазу”.

Ті 11 млрд. що були розмитнені – абсолютно всі збори і податки були сплачені – митні збори, ПДВ – все відбулося законно і Україна отримала 11 млрд. по пільговій ціні від Газпрому.

Що вчора відбулося? Цей газ, 11 мільярдів, був розмитнений на користь держави, на користь НАК “Нафтогаз” безпосередньо митницею енергетичною, і спеціальними службами НАК “Нафтогаз”. І ці 11 мільярдів почали поступати споживачам природного газу в Україні. Заплачені всі митні збори, заплачено ПДВ, газ розмитнений абсолютно законно.

Але, в той же час, коли почали розмитнювати газ для НАК “Нафтогаз”, СБУ, але я не хочу узагальнювати, сьогодні, до речи, тут вже люди, які приїхали з регіонів, скаржилися на СБУ. Я не хочу узагальнювати всіх працівників СБУ, але заступник керівнике СБУ, який був нещодавно призначений, пан Хорошковський,  і який знаходиться в комерційних стосунках з “Росукренерго”, з паном Фірташем, почав тиснути на НАК “Нафтогаз”, тиснути на енергетичну митницю, щоб газ, який належить Україні, державний газ, віддали тіньовій корупційній компанії “Росукренерго”. Незрозуміло, на базі яких підстав, незрозуміло на базі який нормативних документів. Тільки тому, що пан Хорошковський компанію “Росукренерго” представляє в СБУ. У нас тепер кожна така корупційна структура буде мати своє представництво в СБУ, щоб можна було порушувати кримінальні справи, щоб можна було кидати людей за грати.

Ось як живе держава, на жаль, сором. І в кінці дня ще Президент сказав, що це робиться за його дорученням, тому що одна „компашка”, на жаль, теж.

Уряд прийняв заборону МВС зупиняти на трасі авто і проводити техогляд, а також заборонено маніпулювати знаками обмеження швидкості.

КУЖЕЛЬ О.В. –  По зверненню підприємців, ми міняємо, щоб заборонити МВС зупиняти на трасі авто і проводити техогляд. Тобто, ми пропонуємо, згідно наших змін, що вони мають, відкриваю таблицю, і кажу, що вони мають сьогодні можливість, вони мають право зупиняти, вони мають можливість перевірити номери агрегатів і комплектність транспортного засобу. Мають можливості оглянути транспортний засіб, але ми пропонуємо далі записати таку редакцію: „Перевірка технічного стану транспортних засобів не проводиться додатково між проведенням технічного огляду колісних транспортних засобів відповідно до законодавства”. Це дуже важливо, бо виникають питання корупції. А все інше – або лиса резина, або ліхтар не горить. Вони мають право продовжувати це робити. Це перше питання.

І друге питання – ми вносимо зміни щодо регулювання після підняття швидкості. Після того, як з’явились нові штрафи, дуже велика кількість скарг, це дуже видно і в Києві, з’явилась велика кількість обмежуючих знаків скорості – 40. І ми виписуємо чітко, що якщо в межах міста є дозвіл їздити 60, то 40 використовується, якщо йде ремонт, тобто як тимчасова норма. Це підтримано підприємцями, але, ми знаємо, немає питань, тобто всіма підтримано.

Уряд прийняв мораторій на рік на підвищення ринкового збору – аби захистити підприємців від свавілля господарів ринків.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Я думаю, що було б краще, тому що там були обраховані повністю всі видатки, все було обраховано, нічого там не змінювалось. Просто зараз, щоб не грабувати малий і середній бізнес, який сьогодні без кредитів, який сьогодні і з замороженими грошима, просто вводимо мораторій до кінця року.

я хочу згадати, коли ми тільки що з Вами проводили нараду, виступали підприємці, і кажуть, ось вони тут сидять, вони кажуть, що з них беруть десь приблизно на порядок більше, ніж реально сплачує той, хто має цей ринок.

Тому, на мій погляд, нам потрібно мораторій для них ввести, а потім перевірити все. І коли будуть звертатись власники ринків, тоді ми перевіримо, що там у них є, а поки що з 1 січня 2009 мораторій. Звернуться власники, ми тоді вивернемо всю бухгалтерію, подивимось, що там відбувається, що там підвищувалось, які розриви. Для кожного окремого ринку. Тому що я знаю, що половина ринків нічого не змінили, а частина просто драконівські для них ставляться.

Тому пропозиція з 1 січня 2009 року ввести мораторій на підвищення, а далі, хто буде звертатись, почнуть власники ринків страйкувати, я думаю, що це буде шикарно, ми їх приймемо і поговоримо на цю тему.

Уряд прийняв прогресивну постанову спрощення пункту пропуску «морський порт» – ця постанова значно прискорить митні процеси та є підтримувана всіма, і митницєю, і Мінтрансом, і прикордонниками, і Митниками.

КУЖЕЛЬ О.В. – Цією постановою визначається порядок, технологія здійснення організацій проведення митного контролю в пункті пропуску „морський порт”. Регламентує діяльність посадових осіб контролюючих органів, які здійснюють митне оформлення, що прибули на територію України в контейнерах у вільний обіг та транзитних для подальшого переміщення автомобільним та залізничним транспортом, визначає види, послідовність та зміст контрольних операцій, відповідність всіх учасників за перешкоджання оформлення та вивезення товарів у контейнерах з пункту пропуску в морський порт.

Це дуже прогресивна постанова, її підтримали всі органи влади, які я сказала – і прикордонники, і митники, і Мінтранс, і Держпідприємництво, і наші підприємці. Вона дає можливість, знову підкреслюю, цілодобовий розгляд, вона включає відповідальність, якщо відкривається контейнер, а там все нормально, вона дає спрощення заявочного методу, ти заявляєш і ти далі несеш відповідальність. І можуть звернутись, якщо собака дає сигнал або наводка, тобто виписує прозору процедуру.

Також Уряд прийняв постанову щодо вільного заходу суден у порт  що враховує найкращий світовий досвід.

КУЖЕЛЬ О.В. – Дякую, Юліє Володимирівно, мета цього акту, це виконання Україною вимог конвенції “Про полегшення міжнародного морського судноплавства”. Ми застосовуємо в українських портах світовий досвід, це вільна практика заходу суден у порт, в свою чергу дає можливість збільшення надходжень до держбюджету у зв’язку з спрощенням процедури і збільшенням кількості судно заходів”.

Це є пояснювальна практика, дуже прогресивна, всіма погоджена, просимо її  підтримати.