Звернення

Щиро дякуємо жителям області, які прислухалися до нашої беззаперечної позиції по дотриманні букви закону і не пішли на ці балогівські вибори. Саме це є найвищим проявом справжньої демократії та свободи виборів.

Ми будемо виконувати усі взяті на себе зобов’язання, а також, всіма законними способами забезпечимо реалізацію в області програми діючого Уряду. Разом із свідомими жителями Тернопільської області ми забезпечимо громадський контроль за владою. Наша політична сила в області працювала, працює і буде працювати в інтересах області та її жителів і не допустить будь-яких розкрадань балогівським узурпатором Чижмарем та його поплічниками.

Тернопільський БЮТ стверджує і наполягає на тому, що порушення на виборах були масові і масштабні. Разом з тим, з незрозумілих причин ніхто не звернув уваги на грубе порушення під час видачі та перевезення бюлетенів, де порушується Стаття 64 Виборчого законодавства України. Жодної уваги не було надано вуличній агітації, яка залишалася в день виборів в усіх куточках області. Реальна явка відсотку голосування громадян була лише у місті Тернополі – 25%, де була зосереджена увага представників ЗМІ. Ми стверджуємо, що реальна явка на виборчих дільницях по області була 35%, зате масові фальсифікації, які відбулися в другій половині дня (в основному по віддалених селах районів області з 17 до 19 години явка на дільницях різко зросла на 15%-20%, що не є традиційним для Тернопілля в цей проміжок часу) вплинули на той відсоток, який оприлюднюють офіційно. Видача бюлетенів в деяких районах відбувалася не в районній ТВК, а в райдержадміністрації. Всі вказівки по отриманні бюлетенів давали керівництво ОДА та райдержадміністрацій.

БЮТ офіційно, вчасно і без жодних порушень подав документи про вихід з виборчого процесу, це підтвердили двоє представників ТВК, які були присутні на між партійній конференції Тернопільського БЮТу. Представникам ТВК було надано слова і вони підтвердили, що всі рішення конференції відповідають чинному законодавстві. Своєю формальною і не обґрунтованою (не підтвердженою жодним законним поясненням) відмовою обласна ТВК позбавила нас права усунути ймовірні формальні недоліки у поданих документах, адже про саме рішення – відмову ми дізналися вже 15 березня. Вважаємо, що це зроблена спеціальна провокація обласної ТВК, підконтрольної Чижмарю, бо 14 березня після рішень судів (Львівського та Київського) на раді блоку о 17:30 будо прийнято рішення про скликання конференції і зняття блоку з виборчих перегонів. Після цього рішення була дана вказівка передати всім членам партії, що БЮТ знімається з перегонів. І це партійна організація зробила до 24 години, 14 березня.

Тернопільська обласна ТВК з 2006 року постійно виходила за межі правового поля. ТВК в своїй діяльності систематично порушує норми Законодавства про вибори, що підтверджують рішення суддів першої та апеляційної інстанції у 2006 році (порушення при підрахунку голосів на користь партії «Пора»), порушення у складі комісії та багато порушень у прийнятті рішень цією ж комісією. Враховуючи це Тернопільська обласна рада, рішенням абсолютної більшості голосів від складу ради, достроково припинила повноваження даної ТВК. Дане рішення сесії обласної ради було оскаржене в адміністративному суді (кишеньковий суд Шульгача, підзвітний Чиджмарю, який також скасував рішення сесії, де було прийнято недовіра Чижмарю та сесію, де було обрано новий склад ТВК), але рішення суду не набрало законної сили, тобто ані «стара», ані «нова» ТВК згідно закону не мала права проводити вибори 15 березня 2009 року. Отже, це рішення ради є обов’язковим для виконання, але за підтримки керівництва ОДА – не виконується.

Ймовірно, що за підтримки адміністрації Президента, який 13 березня побував на Тернопіллі, закликав тернополян йти на вибори, зустрічався з головами ТВК, де зобов’язав голів ТВК провести вибори 15 березня, та секретаріату президента в особі Балоги, Чижмарю лише на 14% вдалося реалізувати свій план по планованому розграбуванні Тернопільської області балогівським кланом. Тернополяни не дали переважної більшості цій політичній силі, а цей нереально високий відсоток, який «набрав» «ЄЦ» – сформований виключно на фальсифікації.

По наших спостереженнях на вибори загалом прийшло 35% жителів області, а 25% явка на виборчих дільницях у м. Тернополі – найнижча за період незалежності України.

Додатки:

1. Супровідний лист від Ради Блоку