Заява Блоку Юлії Тимошенко в Тернопільській області

Блок Юлії Тимошенко в Тернопільській області інформує громадськість краю та всієї держави про беззаконня, яке твориться на теренах нашої області з моменту прийняття Верховною Радою України Постанови №1058-VI від 3 березня 2009 року про визнання такою, що втратила чинність Постанова ВР України №771-VI від 18 грудня 2008 року «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради».

Секретаріат Президента України через свого ставленика – голову Тернопільської ОДА Ю.Чижмаря, використовуючи керівництво виконавчої гілки влади Тернопільської області, заручившись силовою підтримкою СБУ, здійснило практично захоплення вищого представницького органу – Тернопільську обласну раду. Їх незаконні дії відбулися в кращих традиціях рейдерських атак. Використавши Постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 11 березня 2009 року «Про визнання протиправним та скасування рішення Тернопільської обласної  ТВК №87 від 6 березня 2009 року» (дана постанова суду жодним чином не може відмінити Постанову Верховної Ради України про відміну виборів до Тернопільської обласної ради), окремі учасники так званих перегонів, ввівши в оману тернополян  та  під загрозою розправи, змусили членів дільничних комісій проводити вибори, розуміючи чітко, що жоден представник Тернопільської ОДА та районних РДА не будуть притягнуті до відповідальності через відсутність будь-яких офіційних письмових розпоряджень. Вся відповідальність за незаконні дій буде покладена на представників територіальних та дільничних виборчих комісій, тобто пересічних, обманутих владою громадян.

Ми наполегливо заявляємо, що всі основні рішення Тернопільська обласна територіальна виборча комісія приймала вночі, без будь-якого інформування учасників виборчого процесу, що суперечить чинному законодавству України. Зважаючи на наведені факти, буде поставлено під сумнів робота вищого представницького органу області, його легітимність та легітимність усіх прийнятих ним рішень. З самого початку своєї роботи, у 2006 році територіальна виборча комісія приймала низку незаконних рішень, про що свідчать чисельні рішення судів. Піком беззаконня, за яке повинна наступити відповідальність є момент підрахунку голосів, оголошення результатів та скликання сесії на 19 березня 2009 року. Всі свої дії Тернопільська обласна територіальна виборча комісія чинила всупереч ухвалам Окружного адміністративного суду м. Києва від 12 березня 2009 року «Про заборону фінансування та проведення виборів депутатів Тернопільської обласної ради» та від 18 березня поточного року «Про заборону Тернопільській обласній ТВК встановлювати результати виборів та офіційно публікувати їх», чим свідомо порушувала права учасників виборчого процесу, гарантовані Конституцією та Законами України. Варто зазначити, що Тернопільська обласна ТВК в день винесення рішення отримала копію даного документу та ознайомилася з ним.

Блок Юлії Тимошенко заявляє про нелегітимність сьогоднішньої сесії новообраної Тернопільської обласної ради. Згідно із законом “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, обрані депутати мають 20 днів на те, щоб відмовитися від мандату. Відповідно, впродовж 20-ти днів не можна було скликати сесію. Окрім цього, розпорядження про скликання сесії має бути опубліковано за 10 днів до її проведення із вказівкою часу і місця проведення. А якщо ЧИЖМАРЬ (голова облдержадміністрації, №1 в списку кандидатів у депутати облради від партії “Єдиний центр”) приймає собі рішення про проведення сесії, а підконтрольна ТВК виконує його забаганку, – то це є самоуправство. Злочин, який може призвести до узурпації влади.

В терміновому порядку, з численними порушеннями чинного Законодавства України була скликана та проведена сесія Тернопільської обласної ради за результатами виборів 15 березня 2009 року.  Вперше в історії незалежної України на Тернопільщині сесію було скликано поспіхом, таємно вночі до завершення розгляду судових справ та, очевидно, через страх перед громадським осудом. До того ж в сесійну залу на засідання не були запрошені представники традиційних Українських церков, керівники управлінь області, голови районних рад, міські, селищні, сільські голови.

Блок Юлії Тимошенко в Тернопільській області звертається до прокуратури Тернопільської  області з вимогою забезпечити дотримання законності та притягнути винних осіб до, встановленої законами, відповідальності.

Закликаємо громадськість Тернопільської області та всіх громадян України засудити беззаконня вчинене Секретаріатом Президента України.