Правоохоронні органи та спецслужби довели, що всі звинувачення Юлії Тимошенко у нібито державній зраді – абсурдні.

Секретаріат Президента – брехав.

Як показав час, нападки на Тимошенко та членів її команди з боку Президента та клерків його секретаріату давно не сприймаються всерйоз ані політиками, ані експертним середовищем, ані журналістами. Згідно опитувань громадської думки, не вірять звинуваченням на адресу прем’єра у нібито національній зраді й прості люди.

Тепер же, відсутність об’єктивних підстав для таких, досить серйозних закидів в бік Тимошенко підтвердили підконтрольні безпосередньо Президенту Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки. За своєю специфікою ці компетентні органи мають можливість збирати найбільш повну інформацію про будь-якого громадянина і взагалі про все, що відбувається всередині України та за її межами. Однак, навіть вони, враховуючи зацікавленість у позитивному для їх «кураторів» з секретаріату Президента результаті, не змогли виявити доказів державної зради в діяльності прем’єр-міністра.

Так, виступаючи нещодавно з трибуни Верховної Ради, глава СБУ Валентин Наливайчено заявив, що Служба безпеки наразі не розслідує кримінальні справи щодо звинувачень у державній зраді будь-кого з вищих посадових осіб України і не має жодних претензій до Тимошенко.

«У серпні 2008 року ми перевіряли звернення секретаріату Президента щодо нібито державної зради прем’єр-міністра. Ми робили неодноразові запити до Служби зовнішньої розвідки з проханням навести факти, які у порядку статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України можна і треба було б СБУ взяти в правову перевірку. Офіційно інформую вас, що жодного підтвердження, або доказу державної зради не виявлено. Твердження, що наводилися у зверненні секретаріату – спростовано. Відтак, СБУ не веде жодної кримінальної справи щодо державної зради Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Тому немає жодних об’єктивних підстав говорити навіть про це» (стенограма виступу В.Наливайченка на пленарному засіданні ВР, 17 березня).

Служба зовнішньої розвідки України через свою прес-службу також запевнила, що жодних матеріалів, які вказували б на наявність хоч якихось ознак державної зради в діях Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в її розпорядженні немає. «Служба зовнішньої розвідки не надавала Службі безпеки України ніяких матеріалів про нібито наявність у діях прем’єра ознак державної зради», – йдеться у заяві прес-служби СЗР. За її даними, у серпні 2008 року виконуючий обов’язки голови СБУ Наливайченко звернувся до Служби зовнішньої розвідки України з проханням надати інформацію щодо наявності фактів державної зради прем’єра Тимошенко. У своїй відповіді Службі безпеки СЗР повідомила, що таких документів у своєму розпорядженні не має.

Раніше, аналогічну інформацію про відсутність складу злочину в діях Прем’єра Тимошенко оприлюднила Генеральна прокуратура України. Зокрема, у відповіді заступника Генпрокурора Віталія Щоткіна на запит народного депутата від БЮТ Святослава Олійника, де нардеп просив надати усю наявну інформацію про перевірку обвинувачень у нібито національній зраді, озвучених заступником глави СП Андрієм Кислинським на адресу прем’єра, зазначалося, що в діях Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та окремих службових осіб Кабінету Міністрів ознак протиправної діяльності на шкоду національним інтересам України не виявлено.

«…Наразі не отримано достатньої інформації про конкретні кримінально карані порушення закону, завдану ними шкоду та винних у цьому службових осіб Кабінету міністрів України. З урахуванням викладеного, процесуальне рішення в порядку ст. 97 КПК України стосовно протиправних дій у сфері службової діяльності не приймалося» (з листа Генпрокуратури, 5 листопада 2008 р.)

Таким чином, всі звинувачення на адресу Юлії Тимошенко з боку представників президентського секретаріату у начебто вчиненій нею зраді національних інтересів виявилися абсолютно бездоказовими і голослівними. Просто кажучи – брехнею. Ці примітивні політичні спекуляції, намагання видати бажане за дійсне здійснюються з єдиною метою – очорнити Прем’єр-міністра в очах українських громадян. Секретаріат Президента – це джерело чорного піару та брехливої пропаганди супроти Тимошенко.