Блок Юлії Тимошенко не голосуватиме за внесену фракцією КПУ постанову про початок процедури імпічменту

Про непідтримку імпічменту Президента неодноразово заявляли лідери Блоку, хоча вони добре знають, що багато, хто з членів БЮТ дійсно вважає, що Віктор Ющенко заслуговує на таку «кару».

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що готова до співробітництва з президентом Віктором Ющенком. Про це Тимошенко сказала під час саміту Європейської народної партії в Брюсселі. “Я ще раз хочу сказати, що я повністю готова до співробітництва з президентом, була і буду, щоб захистити Україну під час кризи”, – сказала Тимошенко.

Ініціатива комуністів не відповідає послідовній позиції БЮТ щодо необхідності відмови всіх політичних сил від протистояння і мобілізації спільних зусиль як влади, так і опозиції виключно на подолання негативного впливу світової фінансово-економічної кризи на економіку держави.

Порушення питання про імпічмент у Верховній Раді без сумніву надовго паралізує роботу парламенту, яку він відновив після створення нової коаліції та зміни спікера, до краю загострить і без того непрості відносини між гілками влади та ситуацію у суспільстві в цілому, а відтак суттєво погіршить шанси України максимально швидко і з мінімальними втратами вийти з кризового стану.

Допоки процедуру імпічменту офіційно буде доведено (чи не доведено) до логічного завершення, термін повноважень чинного Президента спливе. Країна й так на початку наступного року отримає нового главу держави, тому чекати залишилось недовго. Відтак, імпічмент позбавлений практичного сенсу.

Найкраще, звичайно, і для країни, і для людей було б, якби Віктор Ющенко подав у відставку добровільно – тоді б у виконавчій владі хоча б до обрання нового глави держави або ухвалення нової Конституції припинилося б двовладдя, уряд би нарешті отримав можливість спокійно працювати, а його важливі рішення не блокувались. Але таке рішення Президент має прийняти сам, відповідно до наявних у нього моральних принципів. Змусити це зробити його ніхто не може. Однак, Ющенко – не Кравчук, і ймовірність того, що він сам подасть у відставку, як це було у 1994 році, мінімальна.

Позиція БЮТ щодо імпічменту послідовна, прогнозована та природна, чого не скажеш про Партію регіонів.  ПР робить вигляд, ніби вона знаходиться в опозиції до Ющенка. ПР постійно виступає за зміну влади в Україні. Однак, коли Партія регіонів як ніби опозиційна сила мала б перейти від слів до діла, вона відмовляється підтримувати ініціативу Компартії про імпічмент Ющенку. Це зайвий раз свідчить про залаштунковий союз Ющенка та Януковича. Згідно інформації деяких депутатів від Партії регіонів, зокрема Тараса Чорновола, фінансово цей союз забезпечує сумновідомий власник «Росукренерго» Дмитро Фірташ, який одночасно спонсорує Ющенка, Януковича та Яценюка.