Віталій Максімов:”За декілька днів до позачергових виборів на Тернопіллі губернатор зібрав всіх керівників силових структур області у своєму кабінеті і вимагав провести вибори, скасовані Постановою Верховної Ради та судами”

Головний міліціонер області заявив, що не зважаючи на всі вимоги, наклепи та безпідставні звинувачення голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, він не дозволить політизувати міліцію, не йтиме на чиємусь «повідку» і продовжуватиме відстоювати вимоги чинного законодавства.

У понеділок, 27 квітня відбулася прес-конференція начальника ГУВС у Тернопільській області Віталія Максімова.

«В деяких електронних ЗМІ області я читав інформацію про те, що між мною та головою обласної адміністрації відбувається війна. Хочу заперечити цей вираз, ніякої війни немає, але має місце той факт, що Юрій Чижмарь хотів бачити біля себе кишенькових керівників силових структур в області, а кишеньковим я ніколи не був і не буду,»- прокоментував пан Максімов.

Ще в липні минулого року в період повені, яка відбулася в західних областях України, у тому числі на Тернопіллі працівники Тернопільської міліції оперативно спрацювали. З перших днів по охороні громадського порядку, а згодом по виявленні злочинних дій щодо розкрадання бюджетних коштів. Саме Тернопільська область посіла лідируюче місце по кількості кримінальних справ, де було вкрадено понад 9 млн. грн. чиновниками районних та обласної адміністрації в області.

«З понад двох десятків кримінальних справ, вже розглянуто – 10-ть, по 15-ти – подано до суду і решту зараз на стадії завершення розгляду. Саме по наслідках повені та масштабах розкрадання бюджетних коштів голові Тернопільської обласної адміністрації на сесії обласної ради було висловлено недовіру (але та сесія згодом була визнана рішенням суду – недійсною). Тоді я та начальник КРУ в області відзвітували у зверненні та мали слово на сесії ради про всі порушення, які були зафіксовані нашими органами.», – каже Віталій Максімов.

Саме з тих пір розпочалася так звана інформаційна атака з боку керівництва Тернопільської обласної адміністрації в сторону керівництва обласної міліції.

«Окрім надуманих публікацій, по меншій мірі, не коректних та безпідставних звинувачень в мій адрес, пан Чижмарь дав вказівку не фінансувати програми міліції, а згідно цієї програми, на сесії обласної ради мало бути виділено близько 700 тис. грн.. на роботу управління та його структур.», – розповів головний міліціонер області.

Згодом, за словами пана Максімова, за декілька днів до дострокових виборів у Тернополі голова адміністрації зібрав всіх керівників силових структур області у своєму кабінеті і вимагав провести вибори, проведення яких на той час суперечило постанові Верховної Ради України від 3 березня та рішенням судів Київського апеляційного та Тернопільського окружного адміністративного. Пан Максімов відмовися від таких кроків, які прями порушували букву закону. В свою чергу він звернувся за роз’ясненням до прокуратури області і там отримав відповідь: «…вимагаємо забезпечити додержання вимог чинного законодавства, враховуючи всі рішення судів…». У зв’язку з цим, напередодні виборів і в день виборів – до моменту, коли до управління ГУВС не надійшло рішення суду, яке дозволило все таки провести вибори у Тернополі, працівники міліції не вчиняли жодних дій, а лише слідкували і забезпечували охорону порядку в місті та області.

«Я не зовсім згідний з тим, що вибори, які відбулися з юридичної точки зору були законними, адже Постанову ВР України, яка заборонила проводити вибори у Тернопільській області досі не скасовано. І за моєю інформацію лише в п’ятницю, 24 квітня, коли більше місяці пройшло від дня прийняття згаданої постанови, Президент України звернувся за роз’яснення по даному питанні до Конституційного суду.» – наголосив Віталій Максімов.

Все ж образа голови обласної адміністрації Тернополя на непослух головного міліціонера Тернопілля  вилився у лист на ім’я Міністра МВС України, в якому Юрій Чижмарь ставить під сумнів відповідність пана Максімова займаній посаді. На кожне з піднятих питань у листі пан Максімов дав чітке роз’яснення і пояснив ситуацію, якою вона є чи була насправді. За словами пана Максімова, кожна нарада на чолі голови обласної чи районних адміністрацій тепер розпочинається з обговорення питання по тому, чи знайдені якісь зачіпки чи порушення працівниками міліції:

«Я не можу сьогодні відповідати за кожного працівника моєї структури, всі ми люди і всі можемо помилитися, але ще жоден порушник в нашому управління за мого керування не уникнув покарання.»

На сьогоднішній день, не зважаючи на всі безпідставні звинувачення, Управління продовжує працювати і розкривати нові факти не зовсім чистої діяльності голови Тернопільської адміністрації.

Відтак увечері 16 квітня на одній з вулиць Тернополя співробітники ДАІ зупинили водія автомобіля марки «Мерседес-Бенс Е-240» і попросили пред’явити документи на транспортний засіб. Той віднікувався і показував пальцем наверх. Але згодом на вимогу міліціонерів пред’явив підроблений талон технічного огляду. У багажнику правоохоронці виявили три пари державних номерних знаків з інших автомобілів.

Яким було здивування тернопільських правоохоронців, коли вони перевірили службову іномарку Тернопільської обласної державної адміністрації, якою користується губернатор області Юрій Чижмарь.

«Я ніколи в житті не міг подумати, що авто, на якому їздить посадовець такого рангу може бути краденим…», – прокоментував головний міліціонер Тернопілля.

Як згодом виявилося, водій авта пред’явив навіть не прострочений тимчасовий реєстраційний талон, а всього-на-всього ксерокопію недійсного документа. Та й номер реєстраційного талону, за базою УДАІ, числився за зовсім іншою іномаркою. Як кажуть, коментарі зайві – приїхали! Адже «Мерседес» використовують кілька років як службовий автомобіль адміністрації.

Про те, що в авто водій часто змінює номерні знаки, міліціонерам повідомили співробітники обласної держадміністрації.

За словами пана Максімова, на запит міліціонерів у податковій відповіли, що жодного фінансування за використання авто не було, а у КРУ з’ясувалося, що щодня на авто списували по 300-400 літрів пального, а це означає, що автом проїжджали за добу більше 3 000 км. Отож, невідомо, як і куди виїжджали службовою іномаркою з гаражів та списували пальне. Сподівалися, що дозволено губернатору – не дозволено простим смертним. Правоохоронці змушені були затримати автомобіль і доставити його на штрафмайданчик.

Як розповів головний міліціонер області, в день затримання автомобіля на митниці повідомили, що авто не розмитнене. Наступного ж дня представники Державного управління справами попросили повернути автомобіль, а на митниці раптом виявилося, що авто розмитнене, а документи по справі знищені. На порушників накладено адміністративне стягнення. Міліціонери проводять перевірку, чи, бува, іномарка не крадена за кордоном.