Державна екологічна інспекція в області підбила підсумки роботи

Щоб мати змогу проаналізувати досягнуті результати, звернути увагу на проблемні питання і спробувати їх вирішити більшість структур, установ та організацій підбивають підсумки зробленого. Результати діяльності за І квартал 2009 року підсумували і у Державній екологічній інспекції у Тернопільській області.

Так, за  звітний період Держекоінспекцією в області проведено 601 перевірку підприємств, підприємців, установ та організацій. Складено 655 протоколів про адміністративні правопорушення, з яких 16 – надіслано судовим органам. Притягнуто до адміністративної відповідальності 642 особи, на суму 51,334 тис. грн. Пред’явлено 85 позовів і претензій на суму 177,155 тис. грн., загальна сума розрахованих збитків становить 521,493 тис. грн.

Найбільша кількість перевірок (162) проведена у частині поводження з відходами. У їх результаті, за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 259 посадових осіб і громадян. Загальна сума штрафів – 14,096 тис. грн. Крім того, підприємствам, організаціям та установам направлено 5 претензій за самовільне розміщення відходів. Сума збитків становить 9,501 тис. грн.

У ході проведених рейдів по боротьбі з незаконними сміттєзвалищами до адмінвідповідальності  притягнуто 75 громадян .

Результативними були також перевірки, здійснені у частині охорони та використання вод. До адміністративної відповідальності притягнуто 101 особа. Сума штрафів становить 12,794 тис. грн. Пред’явлено 29 претензій на відшкодування збитків по первинних водокористувачах на суму 110,401 тис. грн.

Так, у результаті перевірки Козівського ККП до адміністративної відповідальності притягнуто відповідальну посадову особу. Підприємству направлена претензія на відшкодування збитків внаслідок самовільного забору підземних вод на суму 16,760 тис. грн. Прокуратурою Козівського району порушено кримінальну справу.

Протягом першого кварталу держекоінспекцією також проведено 86 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства у частині охорони та раціонального використання надр. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 63 громадян та посадових осіб. Накладено штрафів на суму  8,317 тис. грн.

За самовільне користування підземними водами ТзОВ “Надзбруччя Агро” нараховано збитки на суму 7,478 тис. грн., комунальному підприємству “Шумськкомунсервіс” (м. Шумськ) – 53,165  тис. грн., ПП “Аква-Океанія”, яка займається розливом мінеральної природної столової води, – 59,665 тис. грн. За даними фактами порушено  кримінальні справи.

При проведенні перевірки СТзОВ «Варваринське» (родовище піску), встановлено, що розробка кар’єру проводилась без спеціального дозволу на користування надрами. За самовільний забір піску в об’ємі 16200м3, проведений розрахунок розмірів відшкодування збитків, який складає 500,700 тис. грн. Тернопільською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу.

Протягом І кварталу 2009 року проведено 28 перевірок та складено 88 протоколів про адміністративні правопорушення у частині охорони і використання рослинних ресурсів. До адміністративної відповідальності притягнуто 80 осіб на суму 4,978 тис. грн.

Так, незаконну порубку зелених насаджень встановлено по вул. Рєпіна у м. Тернопіль. Знищенням зелених насаджень завдано збитків на суму 27,010 тис. грн. Матеріали направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури та скеровано до Тернопільського МВ УМВСУ.

У ході здійснення контролю за охороною, захистом і використанням лісів держінспекторами проведено 16 перевірок лісокористувачів області. До адміністративної відповідальності притягнуто 54 особи на суму 3,913 тис. грн.

Факт знищення 48 дерев виявлено на території Вікнянського лісництва у заповідній зоні природного заповідника “Медобори”. Сума шкоди, заподіяної природним комплексам заповідника внаслідок незаконної рубки дерев, становить 19 907грн. За даним фактом прокуратурою Гусятинського району порушено кримінальну справу.

За звітній період проведено 11 перевірок у рамках контролю за охороною, використанням та відтворенням тваринного світу. Держінспектори взяли участь у 57 рейдах по боротьбі з браконьєрством. До адміністративної відповідальності притягнуто 12 громадян. Вилучено 66 заборонених безгосподарських знарядь лову.

Підсумовуючи результати роботи, аналізуємо їх з двох сторін. Позитивно, що інспектори Держекоінспекції в області підтримують заданий у минулому році рівень здійснення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства. Але наші показники – це виявлені факти самовільного використання природних ресурсів, забруднення, засмічення та знищення довкілля, і їх кількість на території області не зменшується.

Депутат Тернопільської міської ради від БЮТ,

начальник Державної екологічної інспекції