Уряд зібрав команду компетентних людей, яка здатна захистити Україну від будь-якого попадання свинячого грипу на нашу територію

Витяги з виступу Юлії Тимошенко на спецзасіданні Уряду присвяченому захисту України від свинячого грипу.

Ситуація досягла надзвичайного, міжнародного рівня.

Ми зібрали сьогодні термінову нараду, яка присвячена захисту України від будь-якої можливості розповсюдження свинячого грипу, який, ви знаєте, як швидко розповсюджується в тих країнах, де цей процес розпочався.

Всесвітня асоціація охорони здоров’я ВООЗ оголосила вибухи свинячого грипу в США, Мексиці і, власне кажучи, ситуація надзвичайна, ситуація міжнародного рівня.

Я думаю, що ми всі також з вами зараз відслідковуємо ситуацію і знаємо, що є джерело, де народився цей вірус, – це Мексика, але сьогодні вже виявлені такі випадки у США, Канаді, Новій Зеландії, Ізраїлі, Іспанії, Болівії і це не вичерпний перелік країн, насправді епідемія розповсюджується достатньо швидко.

Уряд зібрав команду компетентних людей, яка здатна захистити Україну від будь-якого попадання цього вірусу на нашу територію.

Я думаю, що ми всі слідкуємо зараз за інформацією, яка надходить до відповідних відомств. Я думаю, що зараз ми зібрали саме компетентних людей, які представляють Міністерство охорони здоров’я, митницю, Міністерство з питань надзвичайних ситуацій, Прикордонну службу, Митну службу, Міністерство аграрної політики, в тому числі, є головний ветеринарний лікар, всі ті люди, які безпосередньо зараз можуть приймати всі необхідні заходи для того, щоб можна було захистити Україну від будь-якого попадання цього вірусу на нашу територію.

Уряд оперативно створює спеціальну комісію по запобіганню розповсюдження хвороби

Я хотіла б, щоб ми зараз під час нашої наради зробили дві важливі речі. Перше – створили комісію, по суті, обговорили склад і я своїм наказом невідкладно створю спеціальну комісію по запобіганню розповсюдження хвороби на території України, захисту країни від будь-якого потрапляння цього вірусу. Хочу зараз повідомити, що в Україні таких випадків зараз немає, просто, щоб ми були спокійні, щоб не було ніякого ажіотажу, таких випадків немає, але превентивні заходи обов’язково потрібно започаткувати.

Україна має оперативно припинити постачання свинини з країн з епідеміологічною ситуацією.

Крім того, нам потрібно намітити план заходів, які є невідкладними в цій ситуації. В першу чергу я думаю, що нам потрібно припинити надходження свинини з тих країн, де є сьогодні така епідеміологічна ситуація. І я просила би Головного ветеринарного лікаря і в цілому Міністерство аграрної політики зараз, буквально невідкладно, започаткувати всі заходи і припинити перетинання кордонів свинини, яка закуплена в цих країнах, де сьогодні є вже реально встановлені  випадки такої хвороби.

Я прошу перекрити всі ці можливості, щоб на сьогоднішній день жодна партія м’яса, яка не заходить в Україну, не залишилася без контролю. Я прошу, ввести стовідсотковий контроль за перетинанням кордону України  м’ясом свинини. Це просто окреме доручення, яке я б хотіла  зараз сформулювати. Стовідсотковий контроль.

Уряд вже завтра вранці збереться на позачергове засідання і розгляне питання виконання плану, фінансування заходів аби не допустити інфекцію в Україну.

Крім того, я хочу оголосити завтра вранці позачергове засідання уряду, на якому ми розглянемо питання виконання цього плану, необхідних додаткових фінансових ресурсів для виконання цього плану, і на позачерговому засіданні уряду, яке буде присвячено запобіганню проникненню цієї досить небезпечної інфекції на територію України ми затвердимо заходи вже урядом, сьогодні ж я затверджу особисто, щоб не втрачати жодного дня.

Я просила б всіх міністрів мати відповідні кошториси, всі кошториси мусять бути віддані керівнику спеціальної комісії по запобіганню розповсюдженню інфекції, і я прошу завтра пана Біловола готувати на засідання уряду розгорнуту доповідь щодо заходів, фінансування, і також разом до завтрашнього дня з Мінфіном підготувати проект постанови „Про виділення з резервного фонду Кабінету Міністрів необхідних фінансових ресурсів”, причому обгрунтованих – таких, які потрібні для того, щоб запобігати всім небезпекам, які сьогодні можуть мати місце.

Сьогодні в Україні немає жодного випадку подібного грипу – сьогодні є планомірна робота по недопущенню цього вірусу на територію України.

Я ще раз хочу підкреслити, що на території України жодного випадку подібного грипу не встановлено. Сьогодні немає ризиків, немає ніяких надзвичайних сигналів. Сьогодні є просто планомірна робота по недопущенню цього вірусу на територію України. Я хотіла б, щоб також і голова спеціальної комісії, якого я тільки що призначила, і Міністр охорони здоров’я тримали постійно в курсі справи мене особисто, як розгортається наша робота по захисту України від проникнення інфекції і як ми діємо для того, щоб ми діяли адекватно і досить компактно.

Зараз я хотіла б передати слово Міністру охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я вдячний Юлії Тимошенко за блискавичну реакцію і актуальні доручення – адже дійсно нам треба влити кошти в систему захисту.

КНЯЗЕВИЧ В.М. – МОЗ працює вже добу в посиленому режимі, створений штаб на чолі з головним санітарним лікарем. Я дякую за те, що Ви дали всі повноваження міжурядові, тому що нам дійсно цього бракувало. Пару моментів хочу сказати в чому проблема: віруси свинячого грипу, які виявлені в цих спалахах, раніше не виділялись ні від свиней, ні від людей….

Дякую за ці доручення, які дала Прем’єр-міністр, дійсно завтра, якщо буде урядове рішення, бо нам треба влити кошти в базу, підтримати. Ми якраз у цьому контексті працюємо з вами по створенню центру, який займатиметься вивченням вірусу і людини, і тварин, об’єднання і виробництва певних препаратів. Це також поштовх. Плюс в нас є єдиний Центр грипу в Академії наук, якому також треба допомогти і фінансово, і методично. Я впевнений по тому настрою, по цих завданнях, що ми впораємось і недопустимо неконтрольованої ситуації.