Тернопільськими виборами займатиметься спеціальна депутатська комісія

Народний депутат України від БЮТ, голова Львівської обласної організації партії «ВО Батьківщина» Іван Денькович спільно зі своїм парламентським колегою Олександром Буджераком зареєстрували у Верховній Раді проект «Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України при проведенні позачергових виборів до Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року та фактів фальсифікації їх результатів».

Коротко нагадаємо суть справи. 3 березня парламент прийняв Постанову «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради» № 1058-VI від 2 лютого 2009 року. Проте, ігноруючи рішення вищого законодавчого органу України, 15 березня вибори до Тернопільської обласної ради все ж таки були проведені з масовими фальсифікаціями та численними порушеннями виборчого законодавства й інших нормативно-правових актів України.

За даними місцевих засобів масової інформації у Зборівському та Бережанському районах області були зафіксовані випадки вивезення бюлетенів без супроводження правоохоронними органами. У день голосування місцевими активістами політичних партій та рухів велася виборча агітація на користь тієї політичної сили, яка знайшла підтримку у керівництва Тернопільської ОДА. На окремих виборчих дільницях спостерігалися випадки вчинення маніпуляцій з фактичною кількістю бюлетенів та даними, зазначеними у накладних. Непоодинокими виявилися випадки підкупу виборців на виборчих дільницях, а також застосування сучасних засобів зв’язку під час здійснення волевиявлення учасниками виборчих перегонів.

Особливої уваги заслуговує факт незаконного фінансування виборчої кампанії, оскільки не існувало законних підстав для проведення виборів.

Позачергові вибори до Тернопільської облради довели, що це є не що інше як спроба напередодні президентських виборів випробувати найбрудніші виборчі технології, які знала Україна після 1998 року.

Виходячи з вищевикладеного та з метою подолання свавілля посадовців, унеможливлення застосування такої практики в майбутньому, парламентарі вирішили вжити невідворотних заходів реагування шляхом створення відповідної Тимчасової слідчої комісії для розслідування обставин порушення Конституції України і законів України при проведенні цих псевдовиборів та фактів фальсифікації їх результатів.