Закінчився березень – і бюджет виконаний повністю

Витяги з виступу Юлії Тимошенко перед урядовим засіданням від 2 квітня 2009 року.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Шановні колеги, ми починаємо чергове засідання уряду. І я хотіла би розпочати засідання уряду з самої головної нашої інформації. Закінчився березень місяць, і ми вже підвели підсумки виконання доходів до державного бюджету, включаючи і загальну частину, і спеціальну частину, і підвели підсумки виконання доходів Пенсійного фонду. Я можу повідомити всім вам, що на сьогоднішній день всі зведені дані і бюджет державний перевиконано, перевиконано доходи Пенсійного фонду, країна живе нормально, з бюджетом. Виплачені всі пенсії, виплачені всі зарплати працівникам бюджетних установ, я це підкреслюю. Це говорить про те, що та робота, яку роблять всі міністри спільно, Казначейство, ДПА, Державна митниця, Пенсійний фонд, завершилась в березні місяці успішно перевиконанням всіх показників. Це значить, що пенсії будуть сплачуватись вчасно, незважаючи на кризу, зарплати бюджетникам будуть сплачуватись вчасно. Це дуже важливо знати, що, незважаючи на політичні істерики, країна живе і працює в бюджетній сфері стабільно.

Партія Регіонів блокує антикризову програму вже 4-ий місяць поспіль.

Ви знаєте, що сьогодні Партія регіонів заблокувала роботу Верховної Ради. Головна вимога Партії регіонів і головні їх гасла – це те, що уряд не подав антикризову програму. Я розумію, що їм важко на відпочинку орієнтуватись в законодавчій діяльності. Але в той же час я хотіла би продемонструвати вам антикризову програму, яку наш уряд з вами подав 24 грудня – комплексна програма, яка стосується всіх напрямків, всіх галузей, яка повністю і всебічно дає шляхи подолання фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток держави. Ця програма вже четвертий місяць не розглянута комітетами, які очолюють представники від Партії регіонів. Четвертий місяць ця програма не поставлена так само в порядок денний для розгляду.

Йдеться про те, що якщо цікаво Партії регіонів працювати, то потрібно вивчити цю антикризову програму, яку вже четвертий місяць, як подав уряд, яка знаходиться в Верховній Раді, зробити всі необхідні зауваження, пропозиції, надати своє бачення, як долати кризу, і з врахуваннями пропозицій Партії регіонів прийняти таки антикризову програму, яку уряд очікує від парламенту вже четвертий місяць.

Сьогодні блокування парламенту – це зупинка антикризової законодавчої діяльності. І це сьогодні шкодить кожному громадянину України. Якщо вони хочуть нарощувати свої партійні рейтинги, руйнуючи країну, зупиняючи боротьбу з кризою, то це лягає на персональну відповідальність Партії регіонів.

Навіть незатверджена антикризова програма успішно виконується урядом – піднімаємо авіаційну галузь, розпочинаємо реконструкцію комунальних мереж, створюємо держрезерв вугілля, зерна, природного газу…

З іншого боку, я хотіла б поінформувати суспільство про те, що ми на сьогоднішній день виконуємо 12 блоків в антикризовій програмі, виконуємо їх дуже важко, це не значить, що країні легко, що легко уряду, що легко сьогодні кожній людині, дуже важко виконувати цю програму. Але 12 блоків антикризової програми на сьогоднішній день крок за кроком втілюються в життя. І можу сказати, що внаслідок цих програм сьогодні ми не маємо жодної заборгованої копійки по заробітній платі у вугільній, енергетичній галузях. Ми на сьогоднішній день виконуємо інвестиційні проекти в усіх по суті справи напрямках нашої економіки.

Саме в кризу ми піднімаємо авіаційну галузь. Саме в кризу сьогодні ми почали масштабні проекти реконструкції і модернізації комунальних мереж. Сьогодні ми забезпечили спеціальний державний резерв енергетичного вугілля, зерна, природного газу і це все – антикризова програма, яку здійснює уряд. Ви знаєте, що сьогодні йдуть весняно-польові роботи і уряд прийняв антикризову програму для аграрного сектору і сьогодні ця посівна проходить успішно, Аграрний фонд працює успішно і буде працювати успішно. Тому мені хотілося б, щоб Партія регіонів не діяла за принципом Сомалійських піратів, коли вони роблять свою чорну справу і зовсім нічого не знають про кризу, яка сьогодні в світі існує і в Україні. Так не буває.

За заборгованість по зарплаті на приватних підприємствах несе відповідальність не Уряд, а власник перед генеральною прокуратурою.

Також я хотіла б повідомити вам, що ми сьогодні розглянемо вже по підсумках березня, як кожне міністерство впоралося зі скороченням заборгованості по зарплаті виключно в секторі роботи державних підприємств. Я ще раз хочу підкреслити, що цифри, які сьогодні надаються відносно збільшення заборгованості по зарплаті серед всіх підприємств України, то хочу зараз наголосити, що Уряд України не може відповідати за виплату зарплати на приватних підприємствах. За це перед Генеральною прокуратурою відповідають приватні власники і директори приватних підприємств. Уряд відповідає за виплату зарплати на державних підприємствах і в бюджетних установах, і сьогодні ми саме будемо слухати цей звіт.