Філософія антикризової політики уряду Тимошенко

У цей складний економічний час українська держава має посилити контроль над економічними процесами, які відбуваються в країні. Мова йде не про щоденне втручання в роботу бізнесу, а про планування, стимулювання, корегування розвитку економіки.

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Наша опора – це національний виробник. Меморандуми, укладені між урядом і провідними підприємствами металургійної, хімічної, машинобудівної, будівельної галузі і агропромислового комплексу, зафіксували нашу головну домовленість:  уряд зобов’язується посилити національного виробника, виробник забезпечує збереження робочих місць і зарплат. Якщо будуть зарплати – будуть і пенсії, і інші соціальні виплати. Тому саме збереження робочих місць і зарплат – це основна вимога уряду для українських підприємств і це головна мета антикризового пакету уряду.

Ще вчора власники промислових підприємств часто-густо ховали надприбутки від високих світових цін на метал в оффшорах, сьогодні вони просять уряд про додаткові пільги і податкові стимули. Ми йдемо на ці поступки, бо хочемо зберегти робочі місця і зарплати працівникам цих підприємств.

Держава посилює попит на продукцію українських підприємств. Уряд дає нові замовлення як за державний рахунок, так і за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій (приклад: кредит ЄБРР на оновлення рухомого складу „Укрзалізниці”). Причому замовлення передусім йдуть до більш високотехнологічних галузей – передусім, машинобудування, розбудова доріг та інфраструктури. У свою чергу, ці галузі формують замовлення і стимулюють до розвитку суміжні галузі (наприклад, металургію, виробництво будівельних матеріалів). Причому посилення попиту відбувається не тільки за грошові кошти, але і за рахунок податкових стимулів (наприклад, створення більш вигідних можливостей для оновлення засобів виробництва).

Держава покращує фінансовий стан підприємств. Мова йде про зниження або навіть нульову ставку надбавки на тарифи на газ для підприємств, про стабільність тарифів на електроенергію і залізничні перевезення, про прискорення повернення ПДВ тощо. Уряд вимагає від Національного банку України якомога швидше дозволити банкам відновити повноцінне кредитування економіки.

Ми розпочинаємо реалізацію стратегії імпортозаміщення. Головний пріоритет – не імпортер, а інвестор. Не українці мають їхати за кордон в пошуках роботи, а іноземний інвестор має прийти в Україну і тут створити робочі місця.  Уряд Тимошенко заявив новий підхід до роботи з іноземним інвестором. Розуміючи складнощі української бюрократії, уряд буде „вести за руку” великі інвестиційні проекти. Уряд проводитиме спеціальні засідання щодо макроінвестиційних проектів – щодо стану їх виконання, щодо проблем кожного конкретного великого інвестора в Україні і шляхів подолання цих проблем. В рамках стратегії імпортозаміщення уряд з одного боку надав ПДВ-канікули для інвесторів, які створюють нові робочі місця і запроваджують енергоефективні технології. З іншого боку, запровадив тимчасову додаткову надбавку (13%) на імпорт в Україну автомобілів і холодильників. Стає більш вигідним виробляти їх безпосередньо в Україні. В обмін уряд просить інвестора тільки одного – розвивати виробництво в Україні, розширюючи робочі місця і збільшуючи зарплати.

СЕЛО

Безумовно, до таких державних пріоритетних галузей має відноситися сільське господарство. Агропромисловому комплексу ми надавали і будемо надавати особливу підтримку. Ми забезпечували і будемо забезпечувати селянина стабільно високими закупівельними цінами, достатніми фінансовими ресурсами (в т.ч. через пільгове кредитування), стабільно низькими цінами на добрива. Ми вже знизили тарифи на державні послуги для селян (зокрема, по ветеринарних послугах, послугах зберігання врожаю і т.п.). Цього року ми також приділимо увагу скороченню ланцюжку „виробник-покупець”, приберемо з нього зайвих посередників-спекулянтів, відновимо дієву систему збутової кооперації.

СТРУКТУРНІ РЕФОРМИ

Криза – це не тільки труднощі, але це час і стимул для глибинних і якісних реформ.

По-перше, це якісна відбудова інфраструктури. Як показав досвід подолання Великої депресії в США, інфраструктурні проекти – це не тільки інвестиції в майбутнє, це також створення робочих місць „тут і зараз”. Цього року ми починаємо масштабне оновлення доріг. Вперше за історію незалежності Укравтодор отримає майже 15 млрд. грн. на ремонт магістралей. Кошти від транспортного збору міста і села зможуть спрямувати на оновлення місцевих доріг.

По-друге, криза – це шанс оновити обладнання. Ми дали законодавчо гарантовану можливість прискореної амортизації по засобах виробництва. Це означає можливості більшої економії на податку на прибуток у разі оновлення обладнання.

По-третє, Україна починає політику кардинального підвищення енергоефективності економіки. Ми запровадили можливість безмитного завезення в Україну енергозберігаючого обладнання (якщо таке обладнання не виробляється в Україні) – а це додаткові можливості для зниження собівартості української продукції для того, щоб більше коштів залишалося на зарплати.

Україна бере курс на поступову заміну імпортного газу альтернативними джерелами енергії – зокрема, біогазу, ветрової, соняшної енергії. В нас 20-25 млн. тонн соломи після збору врожаю спалюється намарно, хоча це – додаткові джерела енергії.

СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

Уряд Тимошенко дає гарантію захистити під час світової економічної кризи тих, хто сам себе захистити не може. Мова йде про пенсіонерів, інвалідів, про багатодітних матерів, про студентів, про бюджетників – лікарів, вчителів.

Усі соціальні виплати – пенсії, зарплати бюджетникам, дотації на закупівлю ліків і оплату житлово-комунальних послуг – фінансуються і будуть фінансуватися на 100%. Уряд не буде підвищувати вік виходу на пенсію і не скасує пенсії для працюючих пенсіонерів.

Уряд зробить усе, аби зберегти стабільність житлово-комунальних тарифів. Уряд розуміє, що інфляція – це проблема передусім для соціально незахищених. Інфляція в Україні знижується і буде знижуватися.