Дострокові парламентські та президентські вибори – недоречні

Блок Юлії Тимошенко як і раніше виступає категорично проти будь-яких дострокових виборів – президентських, парламентських, чи до місцевих органів влади.
БЮТ, звичайно, не боїться виборів, але вважає, що ідея Ющенка провести одночасно позачергові парламентські та президентські вибори, яку так підтримала Партія регіонів, є абсолютно недоцільною, а в умовах світової фінансової кризи ще й дуже небезпечною для країни.

Дострокові вибори до Верховної Ради, які за задумом Ющенка мають співпасти у часі з президентськими, призведуть до того, що Україна залишиться без жодного законного та працюючого органу влади – уряду, Президента та парламенту. Тобто затія Ющенка зробить державу зовсім некерованою. В розпал світової кризи, від якої потерпають навіть заможні, економічно розвинуті країни, це загрожує нам остаточною дестабілізацією соціально-економічної ситуації та, зрештою, повним хаосом.

«Уявіть собі, що всі депутати, всі міністри, всі політики пішли на фронт, з якого невідомо хто повернеться. На 8 місяців країна буде кинута в хаос виборів, без уряду, без парламенту, без відповідальності. Це означає, що на політичну і економічну кризу накладається ще й двоє виборів одночасно. Це нагадує ситуацію, коли в домі, де знаходиться родина розпочалася пожежа, а чоловік, тільки тому що там залишилась теща, гасить пожежу бензином. Але ж там, крім тещі, ще й діти! Тобто народ України!» (Ю.Тимошенко, телепрограма «Шустер-Live», 3 квітня)

Позачергові парламентські та президентські вибори – це результат змови і спільний проект Партії регіонів і секретаріату Президента, в результаті реалізації якого Янукович планує зайняти пост Президента, Ющенко та його найближче оточення отримати депутатські мандати (а відтак, недоторканість та шанс продовжити свою участь у активному політичному житті), а разом – сформувати у новому парламенті власну більшість.

Показово також, що цей задум вустами віце-спікера Держдуми Олександра Бабакова активно підтримала і Росія. Таким чином, у Кремлі, напевно, розраховують, що матимуть, нарешті, в Україні підконтрольних собі Президента і парламент, а значить, можливість безпосередньо впливати на внутрішню та зовнішню політику нашої держави.

«Я б назвав це неминучістю (дострокові вибори). Всі втомилися і хочуть поміняти ситуацію. Під час виборів також неминуча консолідація довкола деяких політичних фігур України… Росії варто серйозно віднестися до цього і уникнути спекуляцій, і висловити надію, що прийдуть здорові сили, які розуміють неминучість добросусідських стосунків з Росією» (О.Бабаков, в інтерв’ю журналістам у Москві, 7 квітня)

Балачками про нібито реальність перспективи одночасних дострокових виборів ВР та Президента їхні ініціатори, насправді, вводять суспільство в оману, бо їх проведення позбавлено не тільки сенсу, але й, згідно діючих конституційних норм, жодної легітимної можливості. Так, Верховна Рада 401 голосом «за» призначила на 25 жовтня чергові, тобто такі, які мають відбутися у строки, передбачені законодавством, президентські вибори. До цієї дати залишилося рівно стільки часу, скільки відводиться Конституцією на їх підготовку та проведення планової виборчої кампанії. Стосовно позачергових парламентських виборів, то та ж Конституція, забороняє розпуск ВР за півроку до президентських. Тобто останній термін, коли можна розпустити парламент, припадає на 25 квітня, а це, зрозуміло, малоймовірно.

«Ну які вже дострокові президентські вибори, якщо весь парламент 401 голос проголосував за строкові президентські вибори 25 жовтня. Скажіть будь ласка, які дострокові, якщо до 25 жовтня залишився рівно час на планову виборчу кампанію? Так куди ж раніше? Завтра? Не можна по Конституції» (Ю.Тимошенко, телепрограма «Шустер-Live», 3 квітня).

Подання Віктора Ющенко до Конституційного Суду щодо оскарження постанови Верховної Ради про призначення президентських виборів на 25 жовтня 2009 року свідчить про те, що Президент жалюгідно чіпляється за владу в час, коли більшість громадян України висловлюється за дострокове припинення його повноважень. Замість того, щоб дослухатися до громадської думки, Ющенко намагається подовжити собі повноваження на декілька місяців всупереч позиції народу, Конституції та рішенню парламенту.

Навіть найближчі політичні соратники Президента Ющенка із депутатської групи “За Україну!” виступають проти проведення позачергових парламентських і позачергових президентських виборів.  Про це на прес-конференції у Львові заявив голова групи В’ячеслав Кириленко. За словами Кириленка, зараз все парламентське середовище повинне боротися за вихід з економічної кризи і концентрувати свої зусилля на ухваленні відповідних законів. «Позачергова виборча кампанія зашкодить цьому процесу», – наголосив він.

Ющенко найближчим часом відходить в історію. Його президентство однозначно завершується. У Ющенка немає жодних шанс бути переобраним на другий термін. Але ж це не означає, що у зв’язку із завершенням повноважень Ющенка треба, як-то кажуть, перезавантажити усіх, переобрати усіх, включно із Генсеком ООН і Папою Римським. Зараз на порядку денному стоїть питання лише виборів Президента, причому планових. Із доцільністю дострокових  парламентських виборів повинен визначитися уже новий голова держави і сама Верховна Рада. У час світової економічної кризи, Україна не може, на догоду певним політикам, дозволити переобирати всіх і вся.

Замість втягування країни у безглузду, нікому непотрібну та протизаконну дострокову парламентську кампанію, БЮТ пропонує усім політичним силам у ВР відкинути вбік власні амбіції, припинити протистояння і об’єднатися заради більш ефективного протистояння світовій кризі – так, як це роблять зараз політики всього світу. Потенціалу діючого парламенту для цього є. Прем’єр Тимошенко, як і раніше, готова розглядати кадрові пропозиції від усіх партій і блоків, якщо вони дійсно зможуть посилити професійність урядової команди.

«Давайте всі разом знайдемо на цей важкий час мудрість. Давайте приберемо всю агресію, всі амбіції в сторону. Давайте всі об‘єднаємося в одну команду. Я вам сказала: ви хочете бачити інший уряд? Нема питань. Якщо хтось думає, що мені сьогодні приємно бути на посади прем’єр-міністра в такій жахливій ситуації… Є в у вас кращий прем’єр-міністр, є у вас кращі міністри – ми готові голосувати і об’єднуватися незалежно від кольору прапорів. Тому що сьогодні весь світ це демонструє» (Ю.Тимошенко, телепрограма «Шустер-Live», 3 квітня).