[an error occurred while processing the directive]

Засмічувати духовне місце – це забруднювати своє серце та душу

Якщо пригадуєте, в радянські часи побутувала така передвеликодня приповідка: «Спасибо партии родной за наш рабочий выходной». Приповідка ця з’явилася невипадково, адже саме в останню суботу перед Великоднем, а частіше й під час самого свята, керівництво країни організовувало «будівничих комунізму» на загальну толоку (суботник) з метою відчуження їх від святкування Воскресіння Христового. І хоча таке відчуження впроваджувалося щорічно, український народ не забув віри своїх предків. Навпаки, радянську традицію передвеликодніх суботників українці християнізували.


11 квітня активісти Тернопільської обласної молодіжної громадської організації ВМГО «Батьківщина молода» прибирали парк Марійського духовного центру у с. Зарваниця. Їхніми зусиллями з парку було вивезено 7 причепів сухого гілля та сміття.



Голова обласної молодіжної громадської організації «Батьківщина молода», депутат Тернопільської міської ради Ігор Яворський з прикрістю констатував: «Досадно, що паломники, які приходять на прощу до Зарваниці, щоби очистити свої душі, засмічують парк духовного центру. Цікаво, чи можна, засмічуючи, щось очищувати? Навряд. Та розуміють це не всі…



Ми вирішили допомогти Марійському духовному центрові, адже з 13 квітня вірні Східної Церкви розпочинають останній тиждень перед Воскресінням Христовим. Цей тиждень отримав назву Страсний. Він присвячений спогадам останніх днів земного життя Ісуса Христа, Його страждань і смерті, тому у ранньохристиянських громадах на цей час припиняли роботу, уникали розваг, дозволялося вживати тільки пісну їжу. Цей тиждень називають також Білим, або Чистим, тому що віруючі починають готуватися до Великодня, тобто стараються частіше відвідувати храм, зберігати чистоту душі (через сповідь) і тіла (через прибирання). Наразі з останнім ми впоралися добре. Але сподіваємося, що в майбутньому таких передсвяткових прибирань буде все менше, і прочани розумітимуть, що без чистоти тіла не можливо досягти чистоти душі».

[an error occurred while processing the directive]