Якщо у ВР не усвідомлюють всієї масштабності викликів – то Уряд буде тоді самотужки воювати з кризою.

Витяги з виступу Юлії Тимошенко після позачергового урядового засідання від 14 квітня 2009 року.

Провалені президентськими депутатами закони ще вчора були повністю узгоджені з Президентом.

… шановні друзі, хотіла би зараз почати з того, що сьогодні на засіданні Верховної  Ради мусили розглядатися три антикризові закони, які були узгоджені з світовими фінансовими організаціями і які є частиною перегляду програми співпраці між Україною і МВФ.

Була домовленість вчора на спільній зустрічі Президента, Голови Верховної  Ради, Прем’єр-міністра, Голови Нацбанку, а також представників опозиції разом з керівником і представниками місії МВФ в Україні, Світовим банком була загальна зустріч, де всі ці законопроекти були обговорені, спільно підтримані, і було зобов’язання Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної  Ради одностайно, демократичною коаліцією проголосувати за ці ключові для країни антикризові закони.

Сьогодні, на жаль, під час голосування, в Верховній Раді сталося так, що фракція, яку представляє сьогодні Прем’єр-міністр, фракція, яку представляє Голова Верховної  Ради і половина фракції “Наша Україна – Народна самооборона” проголосували за те, щоб ці закони антикризові в пакеті були прийняті. Але частина фракції “Наша Україна”, які якраз і представляє і координує Президент України, не проголосували за ці законопроекти.

Це говорить про те, що, очевидно, що в парламенті не усвідомлюють до кінця важливості цих законопроектів, не усвідомлюють до кінця всієї масштабності викликів, які стоять перед країною в ці важки кризові часи. І саме тому ми домовилися сьогодні з міністрами, що ми зустрінемося на позачерговому засіданні уряду, Кабмін, а також керівник місії МВФ і команда місії в Україні. Крім того, всі представники інших гілок влади в Україні, які готові співпрацювати, в тому числі,  і Нацбанк, зустрінемося на позачерговому засіданні уряду і розглянемо всі необхідні проекти постанов, які, по суті, заміщують з одного боку вже ті законопроекти, які не може проголосувати парламент і плюс інші законопроекти, антикризові, перепрошую, проекти постанов антикризові, які потрібно проголосувати і тим самим зробити всі передумови для поновлення співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом.

Які ж сьогодні проекти постанов були проголосовані, при чому я підкреслюю, що всі постанови уряду були прийняті одноголосно.

Проекти постанов, які були винесені, скорочували частину видатків державного бюджету несоціального напрямку, які можна скоротити в цю кризу – це, як правило, економія, утримання самого апарату, це зайві видатки, які можна не робити, і таким чином ми скоротили видаткову частину бюджету.

Тарифи ретельно переглянуті – вони будуть стосуватися виключно заможних людей, які живуть у приватному будинку.

Крім того, ми прийняли також рішення для заможних людей, які живуть у великих будинках, які можуть собі дозволити розкіш споживати дуже великий обсяг електроенергії і природного газу,  тільки для таких заможних людей піднімається ціна на газ і електроенергію з певною граничною межею споживання електроенергії. Причому для електроенергії, яка споживається для опалення і обігріву гарячої води ціна на електроенергію залишається такою, як вона була.

Я хочу наголосити тут, що ті обсяги використання електроенергії і природного газу, які є граничними для того, щоб підвищити на них тарифи, дуже ретельно обраховані і будуть стосуватись виключно заможних людей, які живуть в великих приватних будинках.

Уряд знайшов шляхи збалансувати фінансовий стан Нафтогазу.

Ще один проект постанови, який прийнятий, стосувався збалансування фінансового плану НАК „Нафтогаз України”, і це, в принципі, через постанову ми прийняли ті позиції збалансування фінансового плану НАК „Нафтогаз України”, які сьогодні мусили бути прийняті законом. Ми знайшли правові можливості зробити це через постанову уряду. Можливо ми не всі аспекти могли врахувати постановою уряду, але після прийняття цієї постанови баланс фінансовий НАК „Нафтогаз України” повністю збалансовано, і там немає дефіциту.

Також, прийняті порядки, що забезпечутью рівні умови для всіх платників до ПФ.

Крім того, окремою постановою зараз на засіданні уряду прийняті порядки, які забезпечують рівні умови для всіх без виключення платників до Пенсійного фонду, рівні умови, і саме ці рівні умови забезпечать додаткові надходження до Пенсійного фонду. Не може бути такого, що металурги, шахтарі, лікарі, будь-які інші працівники всіх галузей в Україні, платять до Пенсійного фонду більше, ніж платять бізнесмени. Це неправильно. І сьогодні ми справедливість такою постановою уряду встановили. Сьогодні, враховуючи, що у нас солідарна пенсійна система, всі громадяни України будуть платити на рівних умовах внести до Пенсійного фонду.

Наступна серія, пакет постанов стосувався легалізації грошей, які отримають бюджетні установи за надання платних послуг. І ми зробимо все для того, щоб всі платні послуги, які сьогодні надаються громадянам України, щоб вони всі потрапляли до державного бюджету.

Крім того, я хотіла б тут зазначити, що жодної додаткової платної послуги не введено. Всі гарантовані державою безкоштовні платні послуги будуть надаватися безкоштовно. Але після прийняття цих постанов всі бюджетні установи без виключення будуть мати свої розрахункові рахунки, на які вони зможуть отримувати гроші за платні послуги, а також гроші з бюджетів всіх рівнів, і розпоряджатися ними самостійно.

Пакет антикризових постанов дає можливість протистояти кризі та продовжити співпрацю з МВФ.

Я переконана в тому, що цей пакет антикризових постанов, які сьогодні прийняті урядом, дають можливість збалансувати фінансову систему країни, дають можливість Україні бути більш сильною перед викликами глобальної світової фінансово-економічної кризи, і, безумовно, сподіваюсь на те, що прийнятий пакет рішень також буде в основі чергового перегляду програми співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом.

А зараз я б хотіла передати слово керівнику Місії Міжнародного валютного фонду в Україні пані Джейлі Пазарбазіолу.

Європейські фахівці надзвичайно високо оцінили ті рішення, що були прийняті на засіданні Уряду.

ДЖЕЙЛА ПАЗАРБАЗІОЛУ – Дякую, пані Прем’єр.

Шановні журналісти, я хотіла вам повідомити, що ми щойно були присутні на засіданні Кабінету Міністрів України.

Абсолютно і з впевненістю можна констатувати, що ті рішення, що були прийняті – вони важкі. Але вони спрямовані не те, як сказала пані Прем’єр-міністр, щоб зробити майбутнє більш оптимістичним.

Я не можу зараз говорити про конкретику прийнятих рішень, ми ще будемо обговорювати їх з представниками уряду.

Але вже зараз очевидно, що уряд зробив все для того, щоб відновити фінансовий баланс у двох, можна сказати, найбільш важливих державних інституціях – це Пенсійний фонд і компанія НАК „Нафтогаз” України.

Я також можу зазначити, що ми продовжуватимемо наші дискусії із Національним Банком України і Міністерством фінансів стосовно програми фінансового оздоровлення банків, я можу зазначити, що ми вже досягли значного прогресу на цьому шляху.

Ми всі знаємо, наскільки важливо було досягти взаєморозуміння і певного прогресу на шляху обговорення цих дуже важливих і суттєвих питань у газовому секторі, в енергетичному секторі, і стосовно Пенсійного фонду. І я можу сказати, що ми працюємо з оптимізмом і сподіваємося на ще більші здобутки. Дякую.

Пані ПАЗАРБАЗІОЛУ здивована не голосуванням у ВР президентських депутатів за закони, які були вчора за Президентом повністю узгоджені.

ДЖЕЙЛА ПАЗАРБАЗІОЛУ – Справа в тому, що для МВФ важливим є те, що всі рішення економічні, макроекономічні і фінансові, призводять країну до правильного шляху і правильного розвитку. Справа в тому, що вчора на зустрічі у Президента і під його головуванням, було досягнуто погодження з усіма сторонами. Але у будь-якому випадку рішення в країні приймаються так, як це визначається політичними обставинами і як правильно зазначила пані Прем’єр-міністр, ми маємо приймати рішення в тих політичних обставинах і умовах, які ми маємо на сьогодні.

Є чотири особи, які будуть підписувати програму з фондом: Президент, Прем’єр-міністр, Голова Національного банку і Міністр фінансів.

На скільки я розумію, всі ці люди в цілому погоджуються із тими умовами, про які ми домовимося.