Вчорашнє оперативне засідання уряду щодо антикризових постанов дало чудові результати

Витяги з виступу Юлії Тимошенко щодо промислового зростання від 15 квітня 2009 року.

Доброго дня, шановні колеги. Ми з вами починаємо чергове засідання уряду. Я хотіла би розпочати з того, що наше вчорашнє позачергове засідання і рішення, які прийняті на засіданні уряду, змінили повністю те розчарування, яке виникло в зв’язку з провалом законів в Верховній Раді вчора на оптимізм Місії Міжнародного валютного фонду, і ті рішення, які ми прийняли на засіданні уряду, сьогодні сприймаються повністю, і це значить, що йде нормальна ефективна робота, яка, я думаю, за декілька днів вже буде мати відповідні результати. Тобто те, що вчора ми зробили, я хочу подякувати за всім міністрам, має досить ефективний результат у переговорах з Місією МВФ.

Діагноз світової кризи є дуже складним – ми маємо 30% падіння економіки в першому кварталі у порівнянні до 1 кварталу 2008 року.

По-перше, руйнація економіки як в Україні, так і в інших країнах за період з початку глобальної фінансово-економічної кризи є досить і досить суттєвою. Якщо брати І квартал цього року до І кварталу минулого року, то падіння виробництва на рівні 30 % промислового. Це якраз і є діагноз кризи.

В березні до лютого Україна отримала вже помірковано оптимістичний показник промислового зростання – 8,5%. В Україні йде відновлення, причому по ключовим галузям.

Але в той же час є вже стійкі показники, які свідчать про поступове і про досить прогресивне одужання. Ви пам’ятаєте, ми брали зростання промислового виробництва лютий до січня. І тоді цифра зростання промислового виробництва лютий до січня складала 5,4 %. Зараз ми вже маємо зростання рівня промислового виробництва, порівняно березень до лютого, і для нас цей показник був дуже важливий. Для того, що подивитись, в яку сторону рухається криза, йде подальше падіння чи йде одужання і становлення економіки України. І ми побачили достатньо оптимістичний, помірковано оптимістичний показник, тому що березень до лютого ми маємо зростання 8,3 %. Тобто по суті справи за І квартал після того радикального падіння економіки, яке було викликано глобальною фінансовою світовою кризою, ми вже маємо до 15 % відновлення промислового виробництва, це важливий дуже показник. Це показник, який свідчить про те, що ми рухаємося в антикризових заходах у вірному напрямку. І якщо в деяких країнах ще продовжується падіння виробництва, падіння промисловості, то в Україні вже другий місяць йде відновлення, і це відновлення в тому числі і по ключових галузях.

Показова статистика зростання всіх економічних показників:

Те, що ми можемо аналізувати, що приємно, обіг роздрібної торгівлі в показниках березня до лютого зріс ще на 11,5 %. Дуже важливо, що зріс пасажирообіг на 11,4 %. Це значить, починають  працювати всі необхідні елементи життя країни, тобто товарообіг, пасажирообіг, тобто життя пожвавлюється.

Крім того, зріс обсяг продукції будівництва. Виробництво продукції будівництва зросло на 38 % у березні порівняно з лютим, це говорить також про те, що починає оживати галузь будівництва. Декілька цифр ще хотіла б  навести.

Безумовно, важливий обсяг продукції сільськогосподарського виробництва, сільського господарства. Ми спостерігаємо за тим, що у нас зараз іде посівна, йде активний продаж врожаю минулого року і в цілому березень до лютого у нас 14,4% зростання продукції сільськогосподарського виробництва. І так практично по всіх галузях, по всіх напрямках жодна галузь березень до лютого не дала спаду, всі дають або помірковане зростання, або навіть таке зростання, яке досягає 50-60 % по деяких напрямках продукції. Це все говорить про те, що ми можемо з досить поміркованим оптимізмом подивитися вже на показники березня.

Уряд кожен день здійснює антикризові заходи аби українська економіка все швидше одужувала.

Ви знаєте, що інфляція уповільнюється, починаючи з початку року. Все це говорить про те, що намітилися скромні тенденції до одужання. Але це ще далеко не одужання, це же далеко не становлення. І один з елементів, які допоможуть країні ставати на ноги, – це той факт, що уряд все ж таки прийняв рішення, визначив в державному бюджеті гроші на те, щоб поповнити статутні капітали системних банків першої групи – ті, які сьогодні потерпають від кризи і які припинили платежі. Сьогодні ввечері ми будемо вперше збирати Раду по рекапіталізації банків вже безпосередньо для визначення переліку банків, які будуть потрапляти під захист уряду, і, безумовно, під захист уряду потраплять і ті люди, які тримають в цих системних банках, які припинили платежі, свої гроші на депозитах. Ми будемо працювати в цьому напрямку.

Я хочу ще раз підкреслити, що уряд кожен день здійснює антикризові заходи, кожного дня йде робота по антикризовій програмі, кожного дня ми розглядаємо окремі галузі, які намагаємося сьогодні в системі кризи підтримати і поставити на ноги. І все це сьогодні, ви бачите, дає позитивний результат. Але в той же час треба ще раз констатувати, що удар, який глобальна фінансово-економічна криза нанесла по Україні, дуже сильний, і підніматися нам потрібно буде не один рік.

Юлія Тимошенко обурена халатністю і недбалістю Мінвуглепрому, яке за 2 тижні кошти, спрямовані зі СтабФонду на виплати шахтарям, не спромоглося перерахувати.

Також я хотіла б зараз підняти питання про те, як виплачується зарплата шахтарям і шахтобудівельникам. Це для мене вчора була взагалі шокова інформація, що після того, як наші енергетичні компанії оплатили 100% енергетичного вугілля, яке відвантажено на електростанції, причому на 30% більше ми купуємо сьогодні вугілля, ніж потрібно для генерації електроенергії, і формуємо спеціальний резерв на електростанціях енергетичного вугілля.  Після того, як ми зі Стабілізаційного фонду виділили повністю достатньо додаткову суму для покриття зарплати шахтарям і шахтобудівельникам, я вчора отримала інформацію, що частина шахтобудівельників не виходила з шахт саме тому, що їм не виплачена зарплата.

Я хочу сказати, що такої халатності, недбалості, такого нахабства по відношенню до людей, як у цей раз проявило Міністерство вугільної промисловості, маючи виділені гроші, вчасто не провівши всі процедури з Бюджетним комітетом, – ніяких виправдань цьому немає. Я вчора особисто втрутилась у цей процес. Після двох тижнів після того, як були виділені гроші і не заплачені людям Міністерством вугільної промисловості – за декілька годин ми вирішили питання. Так я хочу запитати: кожен раз Прем’єр-міністру потрібно втручатись у справи міністра, для того щоб робити нормальну щоденну справу?

Я вчора, чесно кажучи, була шокована тим, яке спокійне відношення у Міністра вугільної промисловості, у заступників Міністра вугільної промисловості до того, що два тижні виділені гроші, які лежать на казначейському рахунку для шахтарів і шахтобудівельників, не сплачуються. Крім халатності, крім нездатності це нічим не назвеш.

Юлія Тимошенко ініціює винесення догани Міністру і його заступнику за службову халатність.

І тому сьогодні на засіданні уряду я буду виносити питання про винесення попередження Міністру вугільної промисловості за такі дії, а заступнику Міністра, першому заступнику Міністра вугільної промисловості, пану Офіцерову, який безпосередньо за своїми функціональними обов’язками відповідає за цей напрямок, я буду сьогодні ставити на засіданні уряду питання про винесення догани. Тому що я вважаю, що два тижні мати гроші і не виплатити ці гроші шахтобудівельникам – це просто, на мій погляд, певного рівня посадовий злочин. Я сподіваюсь, що сьогодні вже гроші шахтобудівельникм виплачені.

Сьогодні оплатять людям. Так скажіть, для цього потрібно було два тижні чекати, поки Прем’єр-міністр втрутиться? Чи якщо у вас щось не клеїлось з Бюджетним комітетом, невже важко підняти трубку і сказати, що у нас є проблема – ми не можемо день у день шахтобудівельникам виплатити зарплату, якщо самі не справляєтеся. Чому два тижні потрібно було чекати?

Тому я, шановні друзі, тримаю зараз під контролем всі виплати зарплат по міністерствах та відомствах. І хочу нагадати, що наступне засідання уряду у нас буде присвячено, в середу наступну, повністю аналізу ситуації за І квартал і за останній місяць березень І кварталу, коли будуть підведені вже всі підсумки, коли ми побачимо повністю всю картину, і я попереджаю всіх міністрів, що я абсолютно не буду звертати увагу, яку політичну силу хто представляє, які об’єктивні складнощі є, відповідати буде кожен за результати роботи.

Юлія Тимошенко вигнала Міністра охорони зовнішнього середовища з Урядового засідання за невиконання свого доручення зустрітися з людьми.

Крім того, я також хочу повідомити вам, що у нас під Кабміном стоять представники татарського народу. Вчора було надано доручення Філіпчуку особисто запросити всіх мітингувальників розібратися з ситуацією, яка склалася в їх житті, чому вони приїхали сьогодні в уряд і хочуть знайти сьогодні тут вирішення своїх питань і знайти справедливості. Георгію Георгієвичу, Ви особисто зустрілися з мітінгувальниками?

Я хочу просто запитати, з 5 листопада Ви мусили очолювати безпосередньо робочу групу. І з 5 листопада минулого року Ви мусили всі ці питання врегульовувати в робочому порядку, робити виїзди, зустрічатися з людьми, з центральними і місцевими органами виконавчої влади.

Сьогодні люди під урядом. Я вчора даю Вам, особисто Вам доручення, – зустрітися з людьми і провести, в тому числі, засідання робочих груп,  зустрітися з людьми. Ви вважаєте, що коли сюди приїхали люди під уряд, внаслідок того, що з 5 листопада якісь питання були недовирішені, Ви вважаєте, що можна не виконати доручення Прем’єр-міністра, передоручити своїм десятьом заступникам? І я думаю, що, може, Прем’єр-міністр мусить зустрічатися, тому що у Вас часу немає?

Тому я, Георгію Георгійовиву, дуже просила б Вас зараз зрозуміти,  – люди під урядом внаслідок того, що вчора не виконано це доручення, яке я Вам дала. Тому я прошу: зараз беріть свою команду, йдіть до людей, запрошуйте людей, з’ясовуйте, яким алгоритмом Ви будете рухатися, і персонально зустрічайтеся з людьми, не перекидайте на заступників. Я прошу, зараз ідіть до людей і потім, як з людьми зустрінетеся, повернетеся на засідання уряду.