Уряд Юлії Тимошенко продовжує роботу по впровадженню високих технологій Японії в українську промисловість від грандів високих технологій – двох лідируючих світових корпорацій з Японії

Витяги з вступного слова Тимошенко Ю.В. на зустрічі делегації Японії від 21 квітня 2009 року.

Ми маємо підписані Меморандуми з корпораціями “Міцубісі хеві індастріз” і “Сумітомо корпорейшн”.

Сьогодні ми будемо в продовження підписаних Меморандумів, в продовження  проведених зустрічей під час мого візиту в Японію, ми будемо сьогодні обговорювати наступні питання.

В першу чергу це реконструкція, модернізації системи теплозабезпечення України, забезпечення України гарячою водою.

І для цього ми будемо сьогодні обговорювати можливість співпраці щодо виготовлення, постачання в Україну і встановлення теплових насосів для генерації тепла і гарячої води, які є найбільш ефективною на сьогоднішній день технологією теплозабезпечення, які дають можливість значно зекономити паливо, відійти від природного газу і взагалі здешевити вартість тепла і гарячої води для населення.

Розглядатиметься технологія найефективнішого способу використання вугілля в теплоелектростанціях.

Друга тема, яку ми будемо зараз розглядати на нашій зустрічі – це застосування в Україні або на базі реконструкції діючих електростанцій, або будівництва нових сучасних енергоблоків потужністю 600 МВт на супер надкритичних параметрах. Це якраз ті електростанції, які можуть використовувати вугілля в найефективніший спосіб.

Японські компанії також будуть залучені до модернізації ГТС.

Наступний напрямок, який ми будемо обговорювати – це комплексний підхід до модернізації і реконструкції газотранспортної системи в межах всіх домовленостей, які в цьому напрямку досягнуті, як з Європейським Союзом, з європейськими банками, так і з японськими корпораціями.

Також, Уряд налаштований разом з Японією знайти вихід з ситуації практично найбільшої екологічної проблеми – проблеми побутових відходів, і цей вихід у високотехнологічній утилізації.

Я також хотіла би привернути увагу на те, що в Україні, на жаль, абсолютно неефективно переробляються побутові відходи. Побутові відходи сьогодні звалюються на спеціальні сміттєзвалища. Реальної ефективної переробки, яка б мала можливість і очистити, зробити екологічно чистим переробку, утилізацію побутових відходів не існує в Україні. І, крім того, ті заводи, які сьогодні спалюють побутове сміття, вони екологічно не допустимо зовсім. І тому ми велику увагу приділяємо тому, щоб сьогодні разом з японськими компаніями знайти можливість, як ефективно переробляти побутове сміття в Україні. Японські компанії сьогодні будують заводи по утилізації побутового сміття одні з найефективніших в світі.

Я хочу тільки зазначити, що сьогодні в Україні щорічно утворюється твердих побутових відходів приблизно 23,5 млн. кубічних метрів. Це майже 6 млн. тонн. Загальний обсяг відходів, який вже накопичений, це 1 млрд. кубічних метрів або 250 млн. тонн. І все це захороняється на сміттєзвалищах, на спеціальних полігонах, під якими сьогодні знаходиться майже 7,5 тис. га землі. Все це, по-суті справи, є найбільшою екологічною загрозою в Україні сьогодні.

І я хочу зазначити, що сьогодні в Україні всього 5% твердих побутових відходів утилізується, все інше не утилізується зовсім. Тому в Україні унікальні екологічна ситуація навколо цього.

У співпраці з Японією Україна прагне сильніше задіяти когенераційний потенціал України, який зараз використовується на 10%.

Крім того, сьогодні у нас буде нагода також розглянути спільні підходи до когенераційних технологій, і, дійсно, в Україні є великий потенціал виробництва електроенергії саме по когенераційним технологіям.

Сьогодні використовується всього, за нашими розрахунками, приблизно, 10% можливостей України для генерації електроенергії когенераційним шляхом.

Вже сьогодні відбувається пошук тих компаній, які будуть приймати участь в будівництві метрополітенів Донецька і Дніпропетровська.

І останнє питання, яке ми хотіли би сьогодні підняти, це будівництво метрополітенів за спільною нашою участю, японських компаній і держави Україна, як мінімум, в двох містах, Дніпропетровськ і Донецьк.

Вже відпрацьовуються дорожні карти, як ресурси отримані від Японії від продажу наших одиниць викидів вуглецю спрямувати на енергоефективні технології.

На сьогоднішній день відпрацьовані перші плани заходів, плани наших дій, дорожні карти, як нам діяти разом. І, крім того, ми сьогодні вже готові обговорити підходи до фінансування, які базуються на фінансових ресурсах, які закладені в бюджеті Україні, в Стабфонді. Друге, це ті фінансові ресурси, які отримані від реалізації наших одиниць скорочення викидів вуглецю в атмосферу, згідно Кіотського протоколу.

І, крім того, в бюджеті України передбачені державні гарантії щодо залучення інвестицій. Ми також готові сьогодні були би все це в комплексі обговорити.