Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) оголиcила про намір підвищити з 1 червня тариф на електроенергію лише для тих, хто споживає більше 600 кВт/г на місяць, в 3,1 рази – до 75,5-76 коп. за кВт/г. Крім того, планується збільшити тариф на газ для споживачів, що використовують понад 2,5 тис. кубометрів на місяць (на 5%) і понад 6 тис. кубометрів (на 10%).

Дане підвищення торкнеться лише заможних громадян – мешканців великих заміських будинків, кількість яких становить не більше 1-2% від усього населення України.

Воно  не стосуватиметься багатодітних та сімей з прийомними дітьми, а  також населення, яке проживає в будинках та квартирах, обладнаних кухонними електроплитами; населення, яке використовує електроенергію на опалення житла та нагріву води за умови наявності лічильників диференційованого обліку.

Підвищення тарифів стосується дуже нечисленної категорії споживачів – представників забезпечених верств населення, які можуть собі дозволити споживати енергоносії неекономно, а відтак підвищення тарифів абсолютно не відіб’ється на їх платоспроможності.

Ті ж, хто витрачають енергоносії економно, і далі сплачуватимуть за електроенергію за старими тарифами!

Рішення підняти поріг споживання з 400 (як пропонувалося раніше) до 600 кВт, після якого тариф збільшується, НКРЕ  прийняла за наполяганням уряду. Тепер, лише 1,9% усіх споживачів будуть платити за підвищеними тарифами – 355 тис. з 18,7 млн. родин. При цьому важливо, що дане підвищення не стосуватиметься багатодітних та прийомних родин, а також населення, яке проживає в будинках та квартирах, обладнаних кухонними електроплитами; населення, яке використовує електроенергію на опалення житла та нагріву води за умови наявності лічильників диференційованого обліку.

Так само по газу: підвищення тарифів буде лиш для тих споживачів, які споживають великі обсяги газу. 83,3% споживачів підвищення тарифів на газ взагалі не відчують. 16,2% споживачів (які споживають на рік більше 2,5 тис. кубометрів, але менше 6 тис. куб.м.) будуть платити лиш на 5% більше. І тільки ті, хто споживають більше 6 тис. кубометрів на рік – а таких тільки 1,5% споживачів – будуть сплачувати на 10% більше. І знов таки урядом чітко визначено, що дана норма не поширюється на багатодітні та прийомні сім’ї, інші зазначені пільгові категорії.

Підвищення тарифів на газ і електроенергію для заможних дозволить стабілізувати фінансовий стан НАК „Нафтогаз України” і, відповідно, зберегти діючі тарифи для широких верств населення. Зараз діючі тарифи на газ і електроенергію для населення в Україні є одними з найнижчими не тільки в Європі, але навіть серед країн СНД. Наприклад, за кожен кВт споживач в українському місті сплачує 24,4 копійки (якщо немає електроплити). Протягом 16 місяців прем’єрства Юлії Тимошенко тарифи на електроенергію для населення не зросли навіть на копійку. Для порівняння, в Росії (у перерахунку на гривні) тариф на електроенергію на одну особу складає 45 копійок, в Грузії – 73 копійки, в Латвії – 1,03 грн., а в Угорщині взагалі 1,93 грн.

Собівартість 1 кВт в Україні складає приблизно 75,5 копійок. Населення сплачує втричі менше, а різниця покривається за рахунок більш високих тарифів на електроенергію і газ для підприємств.  Через кризу не всі виробники мають змогу сплачувати за існуючими тарифами. Тому у уряду просто немає іншого виходу, як шукати альтернативні джерела для покриття збитків НАК від продажу енергоносіїв населенню за цінами, нижчими собівартості. Незважаючи на те, що підвищення тарифів на газ і електроенергію торкнеться дуже небагатьох верств населення, це допоможе додатково зібрати майже 500 млн. грн.

Дане підвищення є частиною розпочатої урядом загальнонаціональної програми з підвищення енергоефективності економіки. Чим більше країна економить енергоносії, тим конкурентнішою є її продукція, тим більші зарплати громадян. Кожна гривня, яку підприємство зекономило на електроенергії та газі, – це додаткова гривня на зарплати робітникам. Кожна гривня, яку родина зекономила на енергоносіях, – це додаткова гривня, яка піде на купівлю товарів і послуг, що у свою чергу підвищує попит на внутрішньому ринку, а значить оживляє вітчизняних виробників. Тому уряд починає політику максимального стимулювання економії енергоносіїв.

В рамках цієї програми уряд вже запровадив податкові пільги на ввезення в Україну енергозберігаючого обладнання, яке не виробляється в країні. Також почали реалізовуватись плани по впровадженню на підприємствах японських розробок в сфері енергозберігання. Нова ініціатива – диверсифікація тарифів на електроенергію і газ для населення.