Фракція БЮТ у Тернопільській міській раді виступала і виступає проти лобіювання особистих меркантильних інтересів окремими депутатами, які суперечать інтересам громади міста

30 квітня відбулося пленарне засідання двадцять шостої сесії Тернопільської міської ради. Серед близько півтори-сотні питань порядку денного хотілося б акцентувати увагу тернополян на декількох з них, прийняття яких суперечать інтересам громади міста.

17 питанням, яке розглядала сесія було «Про затвердження Програми поетапної рекультивації міського сміттєзвалища в с. Малашівці Зборівського району». В даному випадку варто зазначити, що процес рекультивації повинен мати попереднє погодження спеціалізованої науково-дослідної установи, аби дізнатися про стан сміттєзвалища і чи узагалі можна проводити рекультивацію на тій місцевості. Про це під час обговорення питання розповів депутат Тернопільської міської ради від фракції «Батьківщина-БЮТ» Сергій Кирик:

«В разі негативного висновку щодо можливості рекультивації можуть бути наступні наслідки, а саме – може відбутися загорання і вибух газу –метану, який накопичувався на існуючому сміттєзвалищі, друга небезпека – токсичні речовини, які накопичилися на дні звалища можуть потрапити в водоносні горизонти і забруднити Івачівський водозабір, з якого бере воду місто Тернопіль для населення.»

Окрім вище перелічених небезпек рекультивація сьогодні унеможливлює розгляд питання про будівництво сміттєсортувального комплексу на місці сьогоднішнього Малашівського сміттєзвалища узагалі.

Очевидно, що саме цей факт породив наступне питання під номером 19 порядку денного «Про затвердження Статуту комунального підприємства «Тернопільводоканал» в новій редакції». Згадувана редакція передбачає практично зобов’язати підприємство «Тернопільводоканал» займатися утилізацією сміття, при тому, що підприємство повинно займатися зовсім іншою – своєю ротою. Окрім цього, на підприємстві планують видобувати електроенергію, а це можливо лише при спалюванні. Звідси випливає один зовсім не втішний для тернополян і водночас вигідний для окремих чиновників факт: оскільки після рекультивації на Малашівському сміттєзвалищі питання про спорудження там заводу буде закрите, тому у міській раді знайшли альтернативу – спалювати сміття в іншому місці в самому місті Тернополі (на підприємстві, яке знаходиться на вул. Танцорова), при чому назавжди позбавити тернополян від єдиного екологічно-безпечного проекту –сортування та переробки сміття. І в результаті, дані два питання таки підтримали 31 депутат з фракцій «Свобода», «Наша Україна», «Пора», «УПН», «УСДП», «Соціалісти», які або не до кінця розібралися у їх змісті, або (і) ті, які мають свої інтереси з того, що у Тернополі з’явиться завод зі спалювання сміття, яке приносить таку шкоду довкіллі, що від нього вже давно відмовилися всі країни Європи.

Наперекір позиції громади, більшість народних обранців, таки позитивно проголосували на сесії  за питання «Про реорганізацію Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №13 та Тернопільського Педагогічного ліцею». Оскільки педагогічний колектив і школи і ліцею були проти такого об’єднання, неодноразово на це наголошували, лише фракції «Батьківщина» прислухалася до думки громади і не голосувала за цей проект.

Не залишились без уваги і земельні апетити наших депутатів, а точніше їх близьких родичів. Так 120 питанням, більшістю депутатського корпусу було відведено земельну ділянку, площею 0,0405 га. суб’єкту підприємницької діяльності Дупаю Р.М. в районі Нового Світу. Не є таємницею чи резонансом те, що даний суб’єкт підприємницької діяльності є сином депутата міськради від партії «Наша Україна» Миколи Дупая.

Аби не допустити недоцільного використання коштів з міського бюджету з власним проектом «Про скасування рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради №554 від 16.04.2009р. «Про затвердження титулу капітального ремонту об’єктів шляхово-мостового господарства» виступив депутат від БЮТу, голова постійної депутатської комісії ЖКГ  Юрій Вересюк. Варто роз’яснити, що своїм рішенням, виконавчий комітет вирішив виділити більше 400 тисяч гривень на влаштування турнікетних огорож і 556,20 тис. грн.. на капітальний ремонт дороги по вул. Б. Хмельницького (на ділянці від вул. Руська до вул. Чорновола (поблизу зд вокзалу), в той час коли невідкладно потребують ремонту чимало ділянок дороги в місті, які вже є аварійними. Зате депутатський корпус міської ради, окрім депутатів від БЮТ, не підтримав такої пропозиції, чим проявив байдужість і до стану доріг і до недоцільної витрати бюджетних коштів міста Тернополя.