Візит Юлії Тимошенко до РФ став черговим кроком успішного відстоювання національних інтересів України

В ході жорстких, але конструктивних переговорів Юлії Тимошенко вдалося домогтися кількох вигідних домовленостей:

По-перше, за результатами візиту українського Прем’єра Росія не виставлятиме штрафних санкцій за недобір газу у розмірі 2 млрд. $. Юлії Тимошенко вдалося відстояти національний інтерес в цьому питанні на Путіна.

«Ми погодилися з нашими українськими партнерами. Недобір газу, який передбачений контрактними зобов`язаннями, пов`язаний не з якимсь нехлюйством господарюючих суб`єктів, а з об`єктивними обставинами, викликаними світовою економічною кризою», – сказав В.ПУТІН.

По-друге, Росія погодилася зменшити обсяги обов’язкового закачування і не вимагати в майбутньому оплати не відібраного газу.

У зв’язку з кризою ми сьогодні не можемо споживати ті обсяги, які передбачені контрактами, і, згідно з домовленістю з „Газпромом”, ми сплачуємо за той обсяг газу, який безпосередньо спожили. Важливо, що „Газпром” і уряд РФ йдуть назустріч в цьому питанні”, – сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

«Ми перед собою ставили завдання на цей кризовий рік зняти умову про неможливість зменшення споживання російського природного газу українськими споживачами. І можу також відзвітувати, що уряд досяг домовленості, що це завдання виконано» (Ю.ТИМОШЕНКО).

По-третє, Юлія Тимошенко домовилася про пільгову схему закачування газу у сховища. Це дозволить Україні і запастися газом на зиму, і не потрапити у скрутне фінансове становище. Позитивом також є те, що Росія більше не чинить економічний тиск і йде на поступки Україні. Як сказала Юлія Тимошенко: «По квітню сьогодні чітко досягнуто домовленості, що 800 млн. кубометрів російського газу надходить в газові сховища України, і ми вже за цей об`єм розрахувалися транзитом подальших періодів. Це вже зафіксовано домовленістю».

Також прем’єр має твердий намір вирішити у такий спосіб не лише питання одного місяця, а й впровадити довгостроковий механізм.

«Ми здійснюємо послуги з транзиту в подальших періодах за ринковою ціною, яка буде розрахована за формулою. З іншого боку, за об`єм коштів, які будуть отримані від продажу транзиту, ми закачуватимемо газ в підземні сховища», – сказала вона.

І найголовніше – Володимир Путін, вперше за довгі роки, проголосив що Росія більше не претендує на власність української ГТС.

Багато років Росія навіть не приховувала своє бажання загарбати українську ГТС і застосовувала для цього всі можливі і неможливі засоби.

Але коли українську владу очолила Юлія Тимошенко – Росія уперше за кілька років вирішила відмовитися від деструктивної стратегії і почала реалізовувати стратегію конструктивної дієвої співпраці з Україною і українським Урядом на чолі з прем’єром Юлією Тимошенко.

Україна ще ніколи не мала такої поваги, такої відкритості і конструктивності з Росією, яку зараз має завдяки Юлії Тимошенко.

«Тобто всі завдання, які перед собою ставив уряд під час поїздки в Росію і участі в роботі Економічного комітету між нашими країнами, всі завдання виконані, всі цілі досягнуті і далі продовжується конструктивна стабільна робота між Україною і Росією» – відзначила Юлія Тимошенко.

На підтвердження конструктивності нових відносин Юлія Тимошенко запевнила Володимира Путіна, що Україна надасть Росії всі можливості для рівноправної із західними інвесторами участі в модернізації нашої ГТС.