Рада МВФ прийняла рішення швидше розглянути заявку України – і все це завдяки ефективній антикризовій роботі Уряду

Витяги з виступу Юлії Тимошенко перед засіданням КМУ від 6 травня 2009 року.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду, звертаючи увагу на ефективну роботу Уряду щодо виконання попередніх заходів спільної програми між Україною і МВФ, прийняла рішення про прискорення збору Ради директорів з 13-го, як планувалось, на 8-ме травня, і 8-го травня Рада директорів буде розглядати питання щодо виділення траншу Україні. І це є дуже позитивний сигнал. Це значить, що оцінюють роботу України, як позитивну, і виконання попередніх заходів, як позитивне. Це є перша добра новина, з якої я хотіла розпочати засідання Уряду.

Спецкомітет Ради Європи задоволений тим рівнем боротьби з відмиванням брудних грошей, який провадить Уряд.

Спеціальній комітет Ради Європи по питаннях оцінки заходів протидії відмиванню фінансових ресурсів задоволений рівнем боротьби з відмиванням брудних грошей, з протидією відмивання брудних грошей в Україні. І про це є спеціальне повідомлення, яке зробив Держфінмоніторинг. Я хочу також зазначити, що це перший раз, коли Україна за всі роки отримала найвищу оцінку, перший раз. До того завжди українська робота в напрямку запобігання відмиванню брудних грошей була досить низькою. І зараз перший раз найвища відмітка. Це є позитивний результат, який ми маємо сьогодні, і це говорить про те, що Уряд разом з нашим Держфінмоніторингом займається тим, щоб, не дай Боже, не відмивались брудні гроші на території України, щоб за межами України так само гроші тіньового походження з української сторони не відмивались. І робота оцінена дуже високо.

Ще однією доброю новиною є те, що індекс інфляції навіть в ці кризові часи кращий, ніж був коли працював Янукович у 2007 році – 0,9% квітень до березня.

Наступне – я також хотіла повідомити вам, що за останні кризові місяці перший раз ми вже отримали коефіцієнт індексу споживчих цін, тобто інфляційний показник, нижче одиниці. Я хочу сказати вам, що навіть в 2007 р., коли працював Уряд Януковича, в цей час показник був гіршим. Тому йдеться про те, що інфляційні процеси уповільнюються в Україні. І те, що ми бачимо квітень до березня, 0,9 % індекс споживчих цін, – це дуже позитивний результат. І я думаю, що і далі місяць за місяцем є всі шанси, що інфляція буде уповільнюватися. Це також є перші ознаки того, що і криза уповільнюється, що теж важливо розуміти.

Не зважаючи на кризу, 4 місяці поспіль бюджет перевиконується – і на зараз наявний профіцит у 4%.

В першу чергу підсумковим наростаючим підсумком держбюджет за 4 місяці цього року перевиконано майже на 4 %. Це я хочу сказати, що багато було критики, коли складався бюджет, багато є сьогодні гучних промов і заяв відносно того, що бюджет мусить переглядатися, тому що він є нереальним. Так от 4 місяці поспіль державний бюджет перевиконується.

Крім того, за квітень бюджет перевиконано більше, ніж за всі попередні місяці, – на 10,7 %. Крім того, загальний фонд, це якраз головні податки, перевиконано на 5,7%, а спеціальний фонд доходів бюджету перевиконано на 33,5 %. Також хочу зазначити, що на фоні такого перевиконання бюджету, заробітна плата бюджетникам, це вчителі, лікарі, всі, хто працює в бюджетній сфері і отримує гроші з бюджету, я підкреслюю, я не маю на увазі приватні підприємства, я маю на увазі тільки підприємства бюджетної сфери, отримали заробітну плату вчасно.

Власні надходження до Пенсійного фонду за 4 місяці перевиконано на 9% – як би криза не вирувала, але всі показники виконуються.

Крім того, я хотіла б також дати дані про виконання Пенсійного фонду. Власні надходження Пенсійного фонду за 4 місяці перевиконано на 9 %, за квітень на 7 %. Це знову ж мова йде про те, що як би криза не вирувала, а глобальна світова фінансово-економічна криза досить сильно сьогодні тріпає Україну, але попри все, доходи Пенсійного фонду перевиконуються. І на базі цього ми можемо впевнено сказати, що весь цей важкий кризовий рік Уряд виконує своє завдання і наповнює пенсійний фонд, а крім того, виплачує пенсію вчасно, так як це передбачено, в повному обсязі без будь-яких скорочень, як колись рекомендували окремі політичні аналітики, крім того, і високопосадовці.

Я не хотіла б, щоб склалося враження, що криза завершилася, що вона вже практично зійшла нанівець. Я просто хочу підкреслити, що для того, щоб отримувати такі показники, Уряд надзвичайно напружено працює, от про що йдеться, і долає ті виклики, які кожен день пред’являє нам глобальна фінансово-економічна криза.

Завдяки пильній увазі Уряду до ключової галузі – вугільної, завдяки проривним крокам Уряду по створенню державного резерву вугілля – зарплата шахтарям проплачена в повному обсязі. Такого для Донбасу Янукович ніколи не робив.

Крім того, я хотіла б також повідомити, що і зарплата шахтарям, незважаючи на те, що 40 % вугілля сьогодні не знаходить свого споживання у зв’язку зі зменшенням споживання електроенергії і у зв’язку зі зменшенням обсягу виробництва металу, незважаючи на те, що на 40 % нам вугілля по суті немає куди дівати, я хочу нагадати, що ми створили державний резерв вугілля на електростанціях. Крім того, ми робимо все, щоб було вчасно проплачено коксівне вугілля, і на сьогодні можу також констатувати, що як би важко не було, але зарплата шахтарям проплачена в повному обсязі, крім того, шахтобудівельникам, всім працівникам соціальної сфери вугільної галузі.

Це говорить про те, що сьогодні ми досягли показника нульової заборгованості по зарплаті. Такого не було навіть в розквіт в 2007 р., коли Уряд очолювала інша команда. Вони без кризи не змогли цього зробити, ми навіть у важку кризу сьогодні добилися того, що зарплата шахтарям сплачена в повному обсязі.

Також Уряд буде розглядати стратегічні концепції по розвитку суднобудування.

І сьогодні ми будемо розглядати питання знову ж концептуального підходу до підтримки однієї з найважливіших галузей в Україні – суднобудівної галузі. Ми вперше розглядаємо це питання на засіданні уряду саме в такому контексті – це проект Концепції Загальнодержавної цільової економічної програми розвитку кораблебудування на період до 2035 року. Це говорить про стратегічний підхід до цього питання, про те, що ми хочемо вивірити стратегію і згідно цієї стратегії побудувати всю нашу роботу.

Друге суттєве питання також стосується суднобудівної галузі – це проект Стратегії „Концепція розвитку суднобудування України на період до 2020 року”. Ви знаєте, що ми провели достатньо ґрунтовне вивчення вже таких двох фундаментальних галузей – це авіабудування і космічна галузь, підприємства, які в космічній галузі працюють, зараз ми підходимо до суднобудування. І це говорить про те, що в кризу ми намагаємось переосмислити концепцію розвитку кожної галузі, і намагаємось надати кожній галузі абсолютно нової сили, нового підходу з боку Уряду, і думаю, що нам це вдається, тому що оздоровлення галузі літакобудування, авіаційних заводів сьогодні відбувається успішно, і, думаю, незважаючи на те, що попередні 10 років цю галузь руйнували, ми до кінця 2009 року виведемо її на прибуткові, достатньо гарні позиції в світі, в тому числі на світових ринках.