Урядові реформи соціального забезпечення для заробітчан дозволяють трудовим мігрантам отримувати пенсійне і соціальне страхування як в Україні, так і в тих країнах, де вони працюють

О. Кужель – Голова Держкомпідприємництва, О. Зарудний – Голова Пенсійного фонду, С. Лекарь – заступник Голови ДПА повернулись із робочої поїздки трьома країнами: Португалії, Іспанії та Італії, де вони зустрічались з українськими заробітчанами, вислухали їх проблеми і знайшли шляхи їх вирішення.

Уряд за ініціативою Олександри Кужель прийняв постанову, яка дає можливість людям, що працюють закордоном добровільно ввійти в українську систему пенсійного і соціального захисту та створює для цього спрощену систему оподаткування.

Я була автором і ініціатором прийняття постанови № 236, яка дає можливість заробітчанам, підтверджую, дає можливість, бо вона є добровільною в частині легалізації доходів, в частині забезпечення Пенсійного страхування і соціального захисту, застосувати до себе спрощену систему оподаткування. При тому для них, вичерпно за дорученням Прем’єр-міністра, було зроблено спрощену реєстрацію, так, що вони не повинні сюди приїжджати, немає звітності, яка є в українців, тобто зроблено все для того, щоб максимально їм допомогти в частині виконання деяких законів, на яких я далі зупинюсь.

Цю революційну постанову Юлія Тимошенко контролювала особисто і дуже переживала щоб це була добровільна система соціального захисту.

Вихід цієї першої постанови спровокував, я вважаю, що слава Богу, що так сталось, дуже багато звернень і той біль, який у заробітчан залишився за стільки років. Я не хочу використовувати це слово, ми домовились, що будемо говорити, Прем’єр сказала, що ніяких заробітчан у нас немає, в нас є люди, які працюють за межами України. Цей біль, який накопичився за 17 років незалежності, те, що про них згадують у більшості тільки, коли приїжджають президенти, збирають, вони слухають, потім президенти дають доручення міністрам, а міністри у нас змінюються, практично, рік-півтора.

Прийшов новий – він вже тих доручень не бачив, і ніхто жодного питання, які вони ставили не вирішували. І коли я доповіла про всі ці дзвінки, про ті електронні листи, які до нас надійшли, до Прем’єра, тому що вона дуже переживала, коли ми готували ці постанови, вона особисто контролювала, щоб це було тільки добровільно, щоб зробити які тільки можливо кроки щодо поліпшення їх перерахування коштів.

При КМ планується  створення Ради по питаннях людей, які працюють закордоном.

Крім того, я їм наголосила на те, що я звернулася до Прем’єр-міністра і маю поки в цьому напрямку підтримку, щоб створити при Кабінеті Міністрів Раду, яка б займалася питаннями людей, які працюють за межами України. Це і Росія, і Білорусія, і дуже багато телефонують мені зі США, теж багато дуже, якщо сказати в зрівнянні з Італією, яка обурено сприйняла цю постанову, думала, що їх хочуть якимись податками обкласти, то США зателефонували і сказали, що дуже гарна постанова і ми б хотіли задати такі питання, яким чином зробити нам роботу з банком, це те, що нам потрібно з Нацбанком доопрацювати.

Українці закордоном залишаються нашими громадянами – і наше відношення до них, є лакмусовим папірцем того, як країна відноситься до своїх громадян.

І мені було приємно, що діти казали, що нам не цікаво в місцевій (закордонній) школі вчитись, бо там гірші знання, ніж дають наші українські вчителі. І наші жінки там просто не те, що берегині, вони героїні, вони у вихідні, особисті власні свята, на власний час і за власні гроші навчають дітей, роблять українські костюми, співають, роблять свята, зберігаючи українську культуру і ідентичність, і навіть якщо там і залишиться частина українців, це основа тієї української діаспори, яка може бути створена в країні. І я впевнена після спілкування з цими людьми, це вони є нашою карткою в тих країнах, це вони звертаються до сенаторів, до мерів тих міст, це вони розповідають, яка є Україна. І наше відношення до них є тим лакмусовим папірцем, як відноситься країна до своїх громадян. І якщо в країні є хоча б одна людина, Прем’єр-міністр сказала, ми повинні там бути, ми повинні цю людину захистити. По всіх питаннях, крім пенсійного і оподаткування я потім ще поставлю наголос, на що вони поставили, розповім вам, що ми можемо більш швидко зробити для них, що потребує деяких змін до законів, я хочу надати слово:

О.Зарудний

Заробітчан надзвичайно турбує питання свого соціального захисту в Україні і Уряд своїми соціальними реформами йде їм на зустріч.

Голова Пенсійного Фонду Зарудний О. Б. – Знаєте, під час поїздки ми, дійсно, переконались, що питання пенсійного забезпечення наших співвітчизників, які працюють за кордоном, стоїть дуже гостро. І гостро воно стоїть тому, що вони фактично позбавлені повністю права і після повернення в Україну, і там, де вони зараз живуть і працюють, на виплати за пенсійним віком, вони позбавлені права, не дай Боже, станеться інвалідність, не дай Боже людина помре, то ніяких виплат, на жаль, не передбачено. І це питання їх дуже і дуже хвилює.

І сьогодні Урядом зроблено низку важливих кроків з тим, щоб надати цим людям можливість приймати, брати участь в пенсійній системі і отримувати цей пенсійний захист

Уряд своєю постановою максимально спростив входження до національної системи соціального страхування.

На сьогоднішній день, згідно з тими рішеннями, які прийняв Уряд, максимально спрощено цю процедуру. Сьогодні людина, яка працює за кордоном, може просто зателефонувати до Пенсійного фонду та контакт-центру,  повідомити своє прізвище, ім’я, по-батькові і повідомити про бажання сплачувати внески, і вона вже буде застрахованою особою. Їй будуть надані відповідні координати, номер рахунку, реєстраційний номер, і ця людина вже буде мати право на пенсійний захист.

Спроектована Урядом система дуже гнучка і доступна – і дає нові можливості для наших громадян, що проживають закордоном.

Сьогодні ми розповіли нашим співвітчизникам за кордоном, яким чином відбувається сплата цих внесків. До речі, це невеликі суми. Сьогодні, щоб мати право на пенсійний захист, треба сплатити на місяць всього 208 грн., тобто це фактично 20 євро. Це невелика сума і ми поспілкувались з людьми, це їх дуже влаштовує. До речі, людина  може платити і більше. Це я сказав про мінімальний внесок, але людина якщо хоче формувати собі пенсію пристойну достатньо велику, вона може сплачувати більші внески і буде мати більшу пенсію. Тобто ми надаємо людині можливість, вибір з тим, щоб вона сформувала свою пенсію.

Коли будуть підписані угоди з Європейськими країнами, то закордонні працівники матимуть стаж як для української пенсії, так і для отримання пенсій в тих країнах, якщо вони там залишаться.

Ще одна дуже важлива річ, що у нас на сьогодні є угода в галузі соціального забезпечення, яка вже укладена з Іспанією, підготовлена до підписання угода з Португалією. Я думаю, відповідна угода буде, сьогодні ми будемо ініціювати її укладання і опрацювання з Італією. Ці угоди передбачають взаємне визнання стажу, тобто людина, яка працює, наприклад, в Іспанії, якщо мала відповідний стаж на Україні і сплачувала внески, то цей стаж буде визнаватися в Іспанії, якщо вона там залишається, і в Португалії, коли буде підписана угода, і вона матиме право на одержання пенсій там.

І тому сьогодні ті люди, які будуть сплачувати внески до Пенсійного фонду, перебуваючи там за кордоном, але добровільно сплачуючи внески до Пенсійного фонду, вони матимуть стаж, як для української пенсії, так і у разі необхідності він буде визнаний на території тих країн, де вони сьогодні проживають і працюють, якщо вони там залишаться.

Таким чином, сьогодні ми зробили все необхідне для того, щоб наша людина, наші співвітчизники, наші громадяни, які навіть працюють за кордоном, дійсно, іноді в дуже важливих умовах, мали право на соціальний захист, на пенсійний захист і відчували підтримку від держави.

О.Кужель.

Конкретніше про процедуру відкриття пенсійного рахунку.

Я б хотіла зосередити вашу увагу, раніше для того, щоб відкрити навіть добровільний пенсійний рахунок, треба було приїхати на Україну і пройти процедуру реєстрації, відкрити свій пенсійний рахунок.

Завдяки нашій постанові і дорученню Прем’єр-міністра, сьогодні Пенсійний фонд розробив таку систему, що можна зателефонувати, це телефон 8 044 281 08 58 – це телефон, який працює у понеділок-п’ятницю з 8 до 20 і суботу з 8 до 14. Людина телефонує з будь-якої країни і може відкрити рахунок і тільки коли вона зможе бути в Україні, вона може там далі підійти затвердити і підписати договір.