На виконання зобов’язань перед місцевою владою була змобілізована вся урядова команда – в урядовій політиці з’явився напрям наведення порядку в селах, селищах і малих містах

Витяги зі вступного слова Юлії Тимошенко перед засіданням КМУ від 27 травня 2009 року. Кроки на зустріч місцевій владі і місцеві бюджети.

Я хотіла би вас поінформувати про те, що наша урядова команда вже включилась в виконання всіх зобов’язань, які ми як Уряд взяли перед місцевими радами, перед сільськими, селищними радами, в тому числі і перед радами міст, тому що все це взаємопов’язане.

І саме тому я хотіла би зосередити увагу всіх міністрів, що для нас зараз з’явилось ще одне додаткове, абсолютно чітко і свідомо нами визначене стратегічне спрямування наших зусиль. Це є наведення порядку в селах, селищах і малих містах в країні. І саме тому я хотіла би, щоб в вашій роботі, шановні панове міністри, у вас з’явився цей пріоритет, який відображається на всій вашій роботі. Я хочу ще раз нагадати вам, що в 20-х числах серпня (ми попередньо з’ясували 23-го серпня, але якщо потрібно буде на день переносити в одну чи в другу сторону, ми порадимось) у нас буде наступне зібрання голів сільських, селищних рад. І я хотіла би, щоб до цієї дати всі зобов’язання, які взяв Уряд, а, по суті справи, влада в державі, щоб все це було виконано перед громадами сільських, селищних і міських рад, просто визначити це собі в планах виконання доручень, в підписаних і отриманих вами листах від сільських і селищних громад, в зауваженнях, які робилися на спеціальних секціях. Я хочу доручити вам зробити спеціальний план втілення наших спільних напрацювань в життя і цей план окремо мусить бути затверджений кожною колегією, обов’язково зберіть, обговоріть, затвердіть і почніть його виконувати.

Відтепер на кожному засіданні Уряду

Я хотіла б, щоб кожне засідання Уряду, у нас так, як і по підприємцям, виносився блок питань, можливо це одне питання, можливо два, можливо три, але кожне засідання мусить бути, в тому числі присвячено, розв’язанню питань сільських, селищних і міських рад. І сьогодні ми вже одне питання поставили до порядку денного, з якими звернулися до нас голови сільських і селищних рад. Цей пункт 4.11. щодо умов оплати праці працівників органів місцевого самоврядування. І ми легалізуємо ті надбавки, які насправді потрібно не надбавками мати, а нормальною зарплатою. Це на 50% збільшення посадових окладів. І я хотіла, щоб ми сьогодні прийняли це рішення, зафіксували його і щоб воно з сьогодення вже було підписано і почало працювати.

Як і обіцяли – вже сьогодні вперше буде розглядатися податкова реформа для місцевих бюджетів – 100% податку на землю, 100% транспортного збору з власників транспортних засобів, 100% штрафів, 100% екологічного збору – мусить залишатися в місцевих бюджетах.

Я думаю, що сьогодні  ми також розглядати будемо досить фундаментальний для нас документ – це напрямки формування бюджетної політики на 2010 р. Я думаю, що це теж той напрямок, в межах якого ми сьогодні обговоримо повністю всю політику міжбюджетних стосунків, і я хотіла б, щоб 2010 р., і я буду на цьому стояти наполегливо, я не відступлю на жоден крок, щоб в 2010 р. формувався бюджет на абсолютно нових міжбюджетних стосунках, які будуть передбачати значно більший обсяг фінансових ресурсів, який буде виділятися на місцевий рівень. Це значить, так як ми і домовлялися, що 100% податку на землю, 100% транспортного збору з власників транспортних засобів, 100% штрафів, 100% екологічного збору і т.д. – це мусить бути все в місцевому бюджеті і це мусить бути закріплено Бюджетним кодексом.

Юлія Тимошенко обстоює революційну ідею повної передачі податку з фізичних осіб в розпорядження місцевих бюджетів.

Крім того, я ще раз підкреслюю, що я буду дуже наполегливо стояти на тому, щоб місцевим органам влади віддали той податок, громадам, який в усьому світі віддається, – це податок на доходи фізичних осіб, і нам потрібно буде вивчити всі баланси бюджету і обов’язково перейти на цей варіант розподілу міжбюджетних стосунків, і багато іншого, що є ключовим для місцевих громад. Я думаю, що бюджет на 2009 р. мусить мати позитивні революційні ознаки з точки зору перерозподілу грошей з центру в регіони. І я думаю, що якщо наш Уряд ставить перед собою питання, ми будемо досягати ці питання.

Юлія Тимошенко погрожує не прийняти бюджет, якщо там не буде забезпечений принцип прямого планування місцевих бюджетів – треба звільнити місцеві громади від вертикального фінансового рабства.

Ще один блок, на який я хотіла б звернути увагу і прошу звернути на це увагу Міністерства екології та природокористування, а також всіх інших міністерств і відомств, які будуть задіяні, – йдеться про врегулювання земельних стосунків. Не може бути такого, щоб сільські і селищні ради знаходилися в рабстві по вертикалі. Це, безумовно, недопустимо – недопустимо і по земельних стосунках, і по плануванню бюджетів на місця. Тому я ще раз наголошую, що в бюджеті на 2010 р. я не підпишу бюджет, я не підтримаю цей бюджет, якщо там не буде прямого планування бюджетів для сільських та селищ напряму, без посередництва, областей, районів і міст. Це ключова теза, яка буде в бюджеті на 2010 рік. Тільки пряме планування.

І ми, починаючі з сьогодення, ви знаєте, що на сьогодення намічена нарада вже, сьогодні ми будемо її проводити, для того, щоб  саме там сформувати основні бюджетні напрямки, і саме так сформувати проект бюджету на 2010 рік. Достатньо керувати фінансами з центру, треба віддати фінанси на місця.