21 травня Верховна Рада України за активної підтримки Ю. Тимошенко та фракції БЮТ (один з ініціаторів А.Семинога) прийняла в цілому Закон України «Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи»

Згідно із законом, на період виходу економіки України зі стану фінансової кризи вводиться мораторій на стягнення банком заставного житла у випадку, якщо предметом застави або іпотеки є житлова нерухомість, в якій постійно проживають громадяни.
Партія регіонів не голосувала за це закон. Президент збирається накласти вето.

Цей закон ставить під надійний захист людей, які в докризовий період мали змогу і придбали в кредит житло, оселилися в купленій квартирі, але з початком світової фінансової кризи з незалежних від них причин не можуть тепер вчасно розраховуватись з банківською установою. Фактично, цим законом накладається мораторій на будь-яке судове відчуження житлового майна на користь банків до завершення кризи.

Закон захищає саме житлову нерухомість, придбану в кредит звичайними громадянами, які на даний момент в ній проживають. Водночас, він не захищає перекупників і спекулянтів нерухомістю, які масово купували в кредит квартири з метою перепродажу і, відповідно, там не проживають.

Даний документ абсолютно не звільняє користувачів кредитами від зобов’язання сплачувати за банківську позику, а тим більше не покриває злісних неплатників, як це намагаються представити зацікавлені у збереженні власних прибутків банкіри, а лише дає можливість добросовісним позичальникам, які через кризу тимчасово потрапили в скрутне фінансове становище, зберегти для себе та своїх родин дах над головою, не бути викинутими на вулицю. Після того, як криза завершиться, вони повинні будуть розрахуватись за кредит, оскільки заборгованість буде реструктуризована банками, але, маючи на той час стабільний доход, шансів це зробити у них буде значно більше.

Вельми показово, що така «палка захисниця інтересів трудящих», якою на словах є Партія Регіонів, не дала за цей закон жодного голосу. Своїм неголосуванням регіонали яскраво продемонстрували усій Україні, чиї інтереси вони насправді захищають – очевидно, що не простих громадян, а багатіїв-банкірів, яких багато пригрілося в лавах цієї політичної сили. Оце і є істинний підхід до «захисту людей від кризи» у виконанні ПР, про який її депутати так багато говорять.

Втім, поки що цей закон не вступив у силу, оскільки ще не підписаний Президентом. Причому з Банкової надходять чіткі сигнали, що Ющенко має намір накласти на нього вето. Схоже, він слідом за регіоналами теж може піти на повідку в банкірів. Якщо він все ж таки це зробить, то вступить у жорсткий конфлікт з інтересами суспільства. Ющенко нестиме персональну відповідальність за те, що тисячі сімей будуть позбавлені права на власне житло, а відтак, – за подальше посилення соціальної напруги в державі.