Про підтримку урядом Тимошенко малого та середнього бізнесу

21 травня 2009 р. уряд презентував 27 документів (постанов, проектів законів), які мають полегшити життя українському малому і середньому бізнесу.

Вони передбачають:

1. Захист підприємця від бюрократії. Прем’єр знає, що головне для приватних підприємців, для малих і середніх підприємств – аби держава їм не заважала. Головне захистити підприємця, який дає робочі місця і справно сплачує податки і збори, від бюрократа і чиновника. Саме тому:

– Уряд запроваджує мораторій на будь-які перевірки – планові чи позапланові – суб’єктів малого бізнесу. Мораторій буде діяти до завершення світової економічної кризи. Перевірки залишаються лиш для підприємств, чия діяльність пов’язана з „високим ступенем ризику для суспільства чи навколишнього середовища”. Також перевірку може бути здійснено за бажанням самих підприємців.

До того ж, уряд пропонує, аби за результатами перевірок не накладався відразу штраф, а видавався припис про необхідність виправлення порушень. Адже порушення іноді трапляються не через бажання порушити, а через випадкові помилки чи незнання.

– Уряд зменшує кількість документів, які потрібно подати для отримання ліцензій. Зараз аби отримати ліцензію по 31 виду діяльності потрібно подати 127 документів. Ми скорочуємо цей перелік до 90. Це також немало. Але це тільки початок. Для 14 інших видів діяльності ми скоротили кількість документів з 43 до 18.

У той же час, Держкомпідприємництва буде вести і постійно оновлювати відкриті для громадськості бази даних по підприємцях і компаніях, які мають ліцензії.

– Уряд підвищить освіту реєстраторів і запровадить можливість електронної реєстрації і звітності. Реєстратори попередньо проходитимуть спеціальні курси в Держкомпідприємництва. Це допоможе реєстраторам швидше обслуговувати підприємців. До того ж, з 1 серпня підприємці отримають можливість реєстрації і подачі звітності через Інтернет, що зекономить сили і час для підприємців.

– Уряд посилює роботу Експертно-апеляційної ради при Держкомпідприємництва. Якщо підприємству неправомірно відмовили, скажімо, у видачі ліцензії, він може звернутися з апеляцією до цієї ради і якщо вона задовольнить апеляцію, ліцензійний орган протягом 10 днів має видати відповідну ліцензію.

– Уряд вдосконалює діяльність дозвільних центрів. Під час першого свого прем’єрства саме Тимошенко запровадила єдині вікна реєстрації. Але далеко не усюди вони діють ефективно. Отже уряд планує жорстко зобов’язати кожне відповідне міністерство і відомство відрядити своїх представників до дозвільних центрів, аби вони забезпечували безперебійну видачу дозволів.

– Держава також посилить інфраструктурну підтримку підприємців. Починаючи від бізнес-інкубаторів, і закінчуючи експортною підтримкою для малого бізнесу. Це і забезпечення маркетингових досліджень, і підтримка у виставковій діяльності, пошук партнерів, зменшення кількості обов’язкових для митниці документів при здійсненні експортно-імпортної діяльності.

При імпорті товарів малим бізнесом полегшуються процедури для ввезення енергозберігаючого обладнання. До того ж, в пунктах пропуску на кордоні за екологічний контроль не буде стягуватися додатковий збір.

– Є добрі новини і для тих підприємців, які активно використовують автотранспорт. По-перше, уряд розробив законопроект щодо скасування обов’язкових талонів до посвідчення водія. Більш того, уряд в своїх постановах вже почав вилучати ці талони з переліку обов’язкових документів. По-друге, уряд чітко визначає, що єдиним документом, який може вимагати державтоінспекція на вантаж, що перевозиться, є товаро-транспортна накладна. Якщо ж це власний вантаж, це може бути інший документ, що підтверджує власність. По-третє, полегшується питання додаткової сплати за перевантаження вантажної машини. По-четверте, для тих пасажироперевізників, які використовують автобуси, переобладнані з вантажних (а таких зараз по Україні близько 70%), аби отримати дозвіл на пасажирські перевезення достатньо лише пройти випробування в одній з 38 українських акредитованих лабораторій.

– Процедура сплати пенсійного збору малим бізнесом буде максимально простою і зручною для бізнесу – єдиний рахунок у Держказначействі, на який можна перевести кошти з будь-якого банку. І протягом 3 років Пенсійний фонд не буде перевіряти малий бізнес, який сплачує пенсійний збір.

– Окремий підхід до селян, які не є приватними підприємцями, але які хочуть легально продавати свою продукцію. Зараз в них є можливість отримувати для цього спеціальну довідку-дозвіл на 3 роки. Планується збільшити строк цієї довідки до 5 років, вилучити необхідність вказувати який продукт продається. До того ж, цю довідку можна буде отримати не обов’язково саме за місцем проживання чи реєстрації. Ю.Тимошенко неодноразово заявляла про те, що збирається покращити доступ селян до ринків збуту своєї продукції, про необхідність зменшення впливу спекулянтів на ціни. І це реальний крок в цьому напрямку.

2. Уряд Тимошенко захистить підприємця від рейдерства. Відповідним законопроектом, зокрема:

– Посилюється відповідальність при внесенні змін до реєстру щодо зміни керівника підприємства.

– Передбачається ліквідаційна комісія в разі ліквідації юридичної особи, що теж дасть можливість власникам підприємства контролювати ситуацію.

– Обмежується розповсюдження судових рішень, які сьогодні часто не дають можливість провести загальні збори і прийняти ті рішення, які мають право прийняти власники. До речі, копії судових рішень, які часто використовувалися для рейдерських захватів, пропонується друкувати виключно на бланках суворої звітності, аби не допустити підробок і порушень.

– Запроваджується кримінально-адміністративна відповідальність щодо невиконання або порушення законодавства про рейдерство.