Постанову прийняли: для декого прийшов час відповідати за законом

22 травня на своєму пленарному засіданні парламент прийняв довгоочікувану постанову «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях».

В ході обговорення проекту постанови виступив голова Тернопільської обласної організації партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Василь Деревляний. Текст виступу народного депутата подаємо повністю:

«Шановний пане Голово! Шановні народні депутати!

Кабінет Міністрів України для ліквідації наслідків стихійного лиха у Тернопільській області, згідно з постановою Верховної Ради України, виділив 96 млн. 900 тис. грн., тобто всю необхідну суму в повному обсязі. Але як виявилося після перевірки, станом на 22 жовтня 2008 року Тернопільською ОДА було виділено постраждалим районам лише 51 млн. 869 тис. грн., що становить 53,5%, а на рахунках шкіл, постраждалих від стихії, кошти взагалі були відсутні.

Враховуючи такий незадовільний стан виділення коштів керівництвом ОДА постраждалим районам, Перший віце-прем’єр-міністр України О.Турчинов 6 листопада минулого року ініціював утворення міжвідомчої комісії з вивчення ситуації стосовно виконання відновних робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха у Тернопільській області, до якої входили представники міністерств та державних комітетів.

Міжвідомча комісія виявила численні порушення: так із 273 об’єктів, включених до Генерального плану подолання наслідків стихії, звіт, станом на 11 листопада 2008 року, наданий лише на 243 об’єкти, з яких на 81 об’єкті роботи не розпочато та не визначено підрядні організації.

Комісія теж встановила, що рівень освоєння коштів був дуже низьким, а 951,2 тис. грн. благодійних внесків, які знаходилися на рахунку одного із управлінь ОДА, взагалі не використовувалися.

Комісією встановлено факт безпідставного незалучення ДП «Тернопільський облавтодор» до проведення капітальних та поточних ремонтів доріг. Як наслідок, на час проведення перевірки ремонтні роботи було завершено лише на 33 комунальних дорогах з 230.

Як висновок, шкідлива, тобто всупереч рішень КМУ, діяльність голови Тернопільської ОДА, призвела до втрати «Облавтодором» замовлення на виконання робіт.

Так за вказівкою керівництва ОДА сільські голови були змушені укладати договори на ремонт комунальних доріг із приватними підприємцями, в яких тільки печатка та рахунок у банку. Тож не дивно, що залучення таких приватних підприємців сумнівного походження призвело до незадовільного ремонту доріг та відмивання бюджетних коштів.

Хочу наголосити на тому, що ефективно в роботі із запобігання та усунення фінансових зловживань спрацювали УМВС України в Тернопільській області та КРУ в Тернопільській області.

За незадовільний контроль за використанням бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха Тернопільська обласна рада 22 жовтня 2008 року прийняла рішення – висловити недовіру голові Тернопільської ОДА Чижмарю Ю.В.

На завершення свого виступу хочу заявити, що як Прем’єр-міністр, так і Уряд в цілому забезпечили якісну та скоординовану роботу з надання допомоги жителям областей, що постраждали від наслідків липневої стихії».

Після виступу Василя Тимофійовича відбулося голосування. За відповідне рішення проголосували 403 народні депутати. Текст прийнятої постанови, в якій міститься рекомендація забезпечити координацію роботи Головного контрольно-ревізійного управління, Міністерства внутрішніх справ за участю Генеральної прокуратури України щодо перевірки використання державних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха та вжити відповідних заходів для усунення виявлених порушень й вирішення питання щодо персональної відповідальності голів обласних державних адміністрацій та інших посадових осіб, відповідальних за цільове використання наданих коштів за результатами проведеної перевірки, також подаємо повністю:

Проект

Вноситься народними депутатами України –

членами Тимчасової спеціальної комісії

Верховної Ради України з моніторингу

стану ліквідації наслідків стихійного лиха,

що сталося 23-27 липня 2008 року у

Шпаком В.Ф.

ПОСТАНОВА

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Заслухавши та обговоривши звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях Верховна Рада України постановляє:

1. Звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях (далі – Тимчасова спеціальна комісія) взяти до відома.

2. Тимчасовій спеціальній комісії направити звіт Президенту України, Кабінету Міністрів України, Раді національної безпеки і оборони України, відповідним обласним державним адміністраціям.

3. Кабінету Міністрів України:

забезпечити координацію роботи Головного контрольно-ревізійного управління України, Міністерства внутрішніх справ України за участю Генеральної прокуратури України щодо перевірки використання державних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях;

за наслідками проведеної перевірки вжити відповідних заходів для усунення виявлених порушень та вирішити питання щодо персональної відповідальності голів обласних державних адміністрацій та інших посадових осіб, відповідальних за цільове використання державних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» щодо надання субвенцій обласним бюджетам Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, місцевому бюджету м. Чернівці для остаточного розрахунку за виконані в 2008 році роботи по ліквідації наслідків стихії та передбачити кошти на перехідні незавершені об’єкти, в межах затверджених кошторисних призначень.

4. Генеральній прокуратурі України, Міністерству внутрішніх справ України та Головному контрольно-ревізійному управлінню України про результати системної та досконалої перевірки поінформувати Тимчасову спеціальну комісію не пізніше 1 червня 2009 року.

5. Тимчасовій спеціальній комісії продовжити роботу відповідно до завдань, передбачених Постановою Верховної Ради України від 23 вересня 2008 року № 572-VI «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях» до 15 липня 2009 року.

6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.