Юлія Тимошенко: Новий Бюджетний кодекс дозволить децентралізувати місцеві бюджети

Нова редакція Закону України «Про Бюджетний кодекс», прийнята вчора Верховною Радою, дозволить вивести на новий рівень міжбюджетні стосунки. Про це Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила сьогодні, розпочинаючи засідання уряду.

«Вчора у Верховній Раді відбулася знакова подія: Бюджетний кодекс, який проголосований, – це потужна, реальна дієва підтримка місцевого самоврядування», – наголосила глава уряду.

Юлія Тимошенко відзначила, що ключовою позицією нової редакції Кодексу є децентралізація бюджетних коштів: «За ініціативою уряду вперше за всі останні роки відбулося не штучне направлення потоків з центральних бюджетних ресурсів в місцеві, а дійсно на базі закону».

Прем’єр-міністр зауважила, що згідно з новою редакцією Бюджетного кодексу місцеві органи самоврядування залишатимуть у своїх бюджетах 100% податку на землю та транспортного збору. Також, за словами Юлії Тимошенко, для розвитку регіонів у місцевих бюджетах залишатимуться 15% податку на доходи фізичних осіб, 10% податку на прибуток та 50% перевиконання усіх податків: «Це є дійсно революційний прорив у формуванні місцевих бюджетів».

Юлія Тимошенко висловила сподівання, що підписання Бюджетного кодексу не буде блокуватися з політичних підстав: «Вірю, що Бюджетний кодекс буде підписано, і він стане реальністю».