Уряд проводить відкрите засідання з метою з’ясувати поточну проблематику в аграрному секторі і в аерокосмічній галузі і разом відпрацювати рішення, які можуть дати відповідь на питання в ці важкі кризові часи

Витяги зі вступного слова Ю.В.Тимошенко на відкритому засіданні Уряду від 1 липня 2009 року.

Cьогодні наше засідання Уряду носить відкритий характер, тому що ми розглядаємо два напрямки політики Уряду, в особливо важкі кризові часи, які стосуються всіх необхідних невідкладних наших дій, по-перше, в аграрному секторі, а по-друге, в галузі авіабудування і в космічній галузі. Сьогодні два блоки цих питань мають на меті розглянути ту ситуацію, яка склалась у кожній галузі, заслухати всіх фахівців, які працюють сьогодні в цій галузі для того, щоб точно з’ясувати проблематику і разом відпрацювати урядові рішення, які можуть дати відповідь на питання в ці важкі кризові часи.

Уряд як може бореться з фінансовою кризою – адже застигла банківська система призвела до потужного фінансового голоду всіх без виключення виробничих галузей.

Дійсно, Уряд на кожному своєму засіданні так чи інакше, але приймає антикризові пакети, тому що, в першу чергу, сьогодні на повну потужність не почала працювати банківська система. Всі галузі сьогодні знаходяться в жорсткому режимі фінансового голоду, не кредитуються, якщо кредитуються, по відсотках, які є недоступними для ведення бізнесу. І, власне кажучи, кожна галузь сьогодні відчуває стагнацію від того, що вона не має в своєму розпорядженні достатньої кількості фінансових ресурсів.

Уряд готує системні рішення по наведенню порядку в аграрній галузі напередодні врожаю – аби зняти монопольні зловживання і побори з виробників сільгосппродукції.

Крім того, сьогодні ми будемо одним з перших блоків розглядати ситуацію в аграрному комплексі та врегулювання питань, які пов’язані, по-перше, з ситуацією, яка завжди, кожен рік виникає на ринку зерна, коли починається збір врожаю зернових, а ми в той же час мусимо відрегулювати всі державні механізми, щоб не допустити демпінгу по закупці зерна, щоб не допустити певного монопольного тиску елеваторів портових, елеваторів, що знаходяться не в портах, перевізників, зернотрейдерів і багато інших структур, які сьогодні починають працювати на ринку зерна і відчувають з перших днів, що вони можуть знущатись над аграріями.

…ми будемо розглядати кожен напрямок проблематики, яка існує в аграрному секторі окремо. Ми підготували проекти рішень, які узгоджувалися не тільки в міністерствах і відомствах, а узгоджувалися в асоціаціях, які представляють аграрний комплекс. Тому ми мусимо сьогодні відпрацювати всі необхідні наші рішення і наші кроки. Я хотіла б до вашої уваги в аграрному комплексі питань запропонувати 14 проектів рішень. Кожне рішення спрямовано на розв’язання, практичне розв’язання тих чи інших проблем. Ми з вами розглянемо цілий комплекс питань, які пов’язані з посиленням контролю імпортної продукції харчування, яка заходить на територію України, особливо це стосується молочних продуктів, м’ясних продуктів, м’яса. І рішення, які ми сьогодні пропонуємо, дають відповіді на ці питання.

Власники елеваторів зловживають монопольним становищем необґрунтовано піднявши вартість послуг на 42%.

Що стосується сьогодні проблем на ринку зерна. Ми всі усвідомлюємо, що коли починається збір врожаю, найнижчі ціни, тому що намагаються закупити оптові покупці зерна за найнижчими цінами, які є. Я володію інформацією, що елеватори є складовою тиску на сільгоспвиробників, тому що елеватори встановлюють сьогодні необґрунтовано завищені монопольні ціни, і або продавай зерно, або плати за послуги елеваторів якісь абсолютно неадекватні ціни. Я знаю і володію інформацією, що приватні портові елеватори на 42 % підняли вартість своїх послуг, що є абсолютно недопустимим, користуючись своєю монопольною позицією.

Саме Уряд Юлії Тимошенко вперше започаткував дію Аграрного фонду.

сьогодні в Аграрному фонді гроші для того, щоб на ринку зерна створити ті інтерверційні потоки, які потрібні, щоб захистити цінову політику.

І хотіла б окремо звернути вашу увагу, що саме цей Уряд вперше започаткував дію Аграрного фонду. Саме цей Уряд наповнив Аграрний фонд реальними великими грошима, і ми разом з вами, Уряд і асоціації, які представляють сільгоспвиробників, аграрні кола, ми з вами започаткували ту модель обігу грошей в Аграрному фонді, яка дозволяє протягом року обернути їх три рази за рахунок того, що ПДВ зернотрейдерам повертається тільки тоді, коли наповнюється Аграрний фонд грошима. Ви добре знаєте цю модель, вона є абсолютно новою, але вона спрацювала і в 2008 р., і в 2009 р., коли повністю було зупинено кредитування банками аграрного сектору. І зараз ми продовжимо цю традицію.

Вже з першого липня Аграрний Фонд готовий викуповувати найкращі сорти Ячменя по ціні 1050 грн. за тонну – Уряд готовий дати опір заниженням закупівельних цін з боку зернотрейдерів.

ми вже прийняли і вже з 1 липня запустили в дію постанову Уряду про перші державні закупівлі ячменю. Ми встановили, ви знаєте, на найвищі сорти ячменя 1050 грн. мінімальну закупівельну ціну, в той час, коли сьогодні закуповують трейдери значно нижче, і готові по закупівельних, заставних цінах забирати це зерно в Аграрний фонд. І далі ми будемо все більше і більше наповнювати Аграрний фонд грошима за рахунок нашої співпраці з зернотрейдерами.

Уряд також продовжує практику надання аграрникам дизельного пального за пільговим тарифом у 4200 грн. за тонну.

Крім того, я усвідомлюю, що підняття цін на нафтопродукти сьогодні є екстремальним у зв’язку з підняттям цін на світових ринках на нафту. Саме тому ми домовилися з Кременчуцьким нафтопереробним заводом, що він продовжить ті контракти, які ми з ним мали як Аграрний фонд, на постачання дизельного пального по ціні 4200, але виключно для аграріїв, виключно.

Уряд під час кризи робить все можливе аби підняти аерокосмічну галузь, а в попередні роки, коли було благополуччя до нашого приходу, її знищили вщент.

Наступний блок питань, який ми з вами розглянемо, – це заходи, які спрямовані на створення сприятливих умов для розвитку авіаційної і космічної галузі. І, знову ж, ми сьогодні всі кроки зробили для того, щоб затвердити всі державні замовлення, щоб затвердити оборонне замовлення, ми зробили всі кроки, які були передбачені в бюджеті на фінансування, підтримку авіаційної галузі. І сьогодні ми з вами приймемо ще цілий ряд рішень – це 10 рішень, які стосуються завершення процедур надання гарантій тим банкам, які сьогодні реструктуризують заборгованості перед банками авіаційної галузі минулих періодів, я підкреслюю, тому що сьогодні в кризу ми ставимо на ноги галузь, а в попередні роки, коли було благополуччя до нашого приходу, її знищили вщент.

ми домовлялись, що ми сьогодні також розглянемо рішення Уряду, які дають можливість приступити до виготовлення першого українського супутнику, який дасть можливість космічній державі не користуватися супутниками інших держав, а робити свої програми і забезпечувати свої системи зв’язку.