Підтримка сільгоспвиробника була, є і буде одним із ключових пріоритетів діяльності уряду

Тези щодо прийняття законів про оптові ринки сільгосппродукції та сприяння здійсненню підприємницької діяльності

1. Прийняття Закону «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції».

Для підтримки сільгоспвиробника уряд вже

А) організував і подовжив дію пільгових кредитів,

Б) зберіг значні податкові пільги для сільгоспвиробника незважаючи на вступ України до Світової організації торгівлі,

В) дав гідні закупівельні ціни на сільгосппродукцію через створення Аграрного фонду України.

Українські сільгоспвиробники відповідають уряду Тимошенко взаємністю. Минулого року Україна зібрала рекордний за всю історію незалежності врожай – 53,3 млн. тонн зерна (проти 29 млн. тонн в 2007 р.). А в 2009 р. сільське господарство продовжує зростати незважаючи навіть на світову економічну кризу. Причому зростання індексу сільськогосподарського виробництва поступово прискорюється – починали рік з 0,5%, за січень-травень мали вже 2,3% приросту. Наявність нормальних обсягів кормів дає можливість почати збільшувати кількість поголів’я (скажімо, вперше за останні два роки почався приріст поголів’я свиней).

Цього року уряд продовжує політику розвитку інфраструктури сільського господарства. Зокрема, в лютому 2009 р. на спеціальному урядовому засіданні уряд пообіцяв прикласти усіх зусиль аби покращити доступ селян на ринки збуту. Адже зараз саме на рівні посередників-спекулянтів відбуваються шалені накрутки на продукти харчування. В результаті, споживач переплачує, а виробник отримує мінімум. Уряд тоді пообіцяв вперше за 18 років незалежності країни розробити дієву схему доставки продукції домогосподарств на незалежні від спекулянтів-комерсантів аграрні ринки.

Минуло лише чотири місяці – і уряд вже виконав свою обіцянку. 25.06.2009 парламент прийняв Закон «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції».

Цей документ захистить права селян, які здійснюють оптовий продаж сільськогосподарської продукції власного виробництва. Закон надає можливості для виходу на ринок продовольчих товарів усім постачальникам і споживачам, дає можливість сформувати справедливі ціни. За підрахунками фахівців, створення системи таких ринків – хоча б одного на область – дозволить вивести 20-30% аграрної продукції, вирощеної дрібними господарствами, з тіньового ринку та скоротити її втрати.

На прикладі газового ринку уряд зміг довести, що він вміє боротися із зайвими посередниками-спекулянтами. Завдяки прийняттю згаданого Закону виграє і виробник (за рахунок скорочення затрат на транспортування, продаж, на адміністративні витрати), і споживач (за рахунок зменшення «інтересу» спекулянта).

Прийняття згаданого Закону дозволить уряду ще більше скоротити інфляцію і загальмувати ціни на продукти харчування. За даними Держкомстату, 50% витрат українських родин – це витрати на харчування. З початку року продукти харчування подорожчали на 7,1%. Хоча це значно менше, ніж за аналогічний період минулого року (+23,7%), тим не менш, рекордний врожай і поступове збільшення поголів’я худоби дають можливості ще більше загальмувати ціни на харчування.

Прийняття згаданого Закону також дозволить уряду і місцевій владі краще планувати і задовольняти потреби населення різних регіонів у сільськогосподарській продукції. Не буде дефіциту і не буде високих цін на продовольство.

Але прийняття цього Закону є лише частиною більш комплексної урядової програми забезпечення справедливих цін на продовольство.

Зокрема мова йде про плани уряду прийняти дієву програму збутової кооперації сільськогосподарської продукції. Доходи від продажу продукції кооперативами мають йти виробникам. Пілотні проекти такої кооперації мають відбутися вже цього року.

До того ж, уряд виділяє зі Стабілізаційного фонду 2 млрд. грн. на здешевлення кредитів сільгоспвиробникам. Ще близько 350 млн. грн. має піти саме на фінансування потреб кооперації та розвитку інфраструктури збуту – йдеться про холодильники, спеціальні міні-цехи, транспортні засоби.