Фракція БЮТ завжди крок за кроком прямувала до зняття депутатської недоторканості і тепер такий законопроект є у ВР і готовий повністю для того, щоб за нього було віддано 300 голосів і щоб можна було отримати якраз зміни до Конституції, які раз і назавжди

Витяги з брифінгу Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 2 липня 2009 року щодо депутатської недоторканості.

Багато років підряд, а особливо останні роки, коли ми перебуваємо при влади і маємо більшість в парламенті, наша політична команда, наша депутатська фракція, я як лідер політичної сили, ми крок за кроком робили все для того, щоб з депутатів зняти недоторканість.

Хочу зараз донести до вашого відома, що 18 січня 2008 року наша фракція внесла законопроект про зміни до Конституції про позбавлення депутатів повністю недоторканості. Більше того, цей законопроект був проголосований у Верховній Раді, причому проголосований позитивно і направлений до Конституційного Суду для того, щоб отримати висновок і продовжити внесення змін до Конституції. На сьогодні цей законопроект № 1375/П-1 знаходиться у Верховній Раді і готовий повністю для того, щоб за нього було віддано 300 голосів і щоб можна було отримати якраз зміни до Конституції, які раз і назавжди знімають недоторканість з народних депутатів. Ми довели справу, по суті, до останнього вже рішення, яке може прийняти Верховна Рада.

І саме тому ми вийшли, як фракція, з ініціативою, зібрали 150 голосів, щоб в п’ятницю провести позачергове пленарне засідання Верховної Ради, всі документи передані у Верховну Раду, з наступним порядком денним. По-перше, голосування змін до Конституції в остаточній редакції 300 голосів потрібно для того, щоб зняти недоторканість депутатів. Наша фракція 100% голосів за це віддасть.

Друге – фракція також дасть 100% голосів за зняття депутатської недоторканості з депутата Лозинського, а прем’єр звернулася до нього особисто з вимогою написати заяву про складання депутатства.

Друге – ми знаємо, що Генеральна прокуратура 1 липня подала до Верховної Ради подання на зняття недоторканості з пана Лозинського, який, власне, підозрюється в скоєні злочину, і проти якого Генеральна прокуратура хоче порушити кримінальну справу. Ми другим питанням порядку денного за підписом 150 депутатів вимагаємо на позачерговому пленарному засіданні зняти недоторканість з пана Лозинського. І взагалі я звернулась до цього депутата з вимогою написати заяву про складання з себе депутатства.

І, якщо ця людина хоче чесно відповідати перед законом, хоче дати всі свідчення і нести відповідальність так, як це передбачено законом, він мусить скласти свій депутатський мандат, на цьому буде наполягати фракція. А поки що,  тому що це тільки за його власною заявою можна зробити, ми будемо голосувати за знаття недоторканності. І ми виносимо це питання ініціативно, як політична сила, як фракція на позачергове пленарне засідання.

Ці два питання є пріоритетними для розгляду в п’ятницю під час позачергового пленарного засідання. І я думаю, що раз і назавжди потрібно поставити крапку на недоторканності будь-яких депутатів, чиновників, Президента, суддів, всі мусять бути, як колись говорили деякі великі політики, рівні перед законом.