Уряд підставляє плече місцевим громадам

Навіщо місцевим громадам, кожному українцю новий Бюджетний кодекс? Щоб отримати більше коштів з центру на нагальні проблеми життя людей: реформування житлово-комунального господарства, ремонт доріг, поліпшення матеріальної бази освітніх закладів, можливість жити не лише одним днем, а й планувати і реалізовувати соціальні програми на найближче майбутнє. Саме з цією метою чинний уряд розробив і вніс на розгляд Верховної Ради довгоочікуваний проект змін до Бюджетного кодексу, депутатська більшість і всі конструктивні сили парламенту підтримали його і ухвалили як закон. Справа за Президентом, який має підписати цей, без перебільшення доленосний документ.

За невідкладне прийняття змін минулого тижня вже висловилася наймасовіша ланка місцевого самоврядування – сільські та селищні ради. Вчора вони дістали одностайне схвалення представників ще понад 300 громад у молодому місті енергетиків Українці, де цими днями проходить четверта Всеукраїнська конференція малих міст України. 6 липня тут побувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко разом з майже повним складом уряду, засвідчивши, що тема децентралізації влади та бюджетних ресурсів для чинного Кабміну не кампанійщина, а постійна цілеспрямована робота.

Організатори заходу – секція малих міст Асоціації міст України та громад докладно підготувалися до зустрічі з главою уряду: п’ять її представників -міських голів узагальнили і виклали найболючіші питання життя місцевих громад. Юлія Тимошенко назвала ці виступи “консолідованою думкою” і зазначила: “Наша урядова команда неспроста завітала до Українки. Якщо ми нічого не змінимо в житті громад, ми ніколи нічого не зробимо для країни”.

Перші кроки на цьому шляху дуже важкі, наголосила глава уряду. Але за ними буде низка змін. Головне, що наші бачення і думки стратегічно не розходяться. Та щоб впровадити ці добрі рішення в життя, уряду доводиться щораз проходити “дев’ять кіл пекла”, оскільки йде сильний опір самоврядуванню.

Тож уряд розпочав з найголовнішого – змін у бюджетуванні на користь місцевого самоврядування. На жаль, за словами Ю. Тимошенко, процес підписання закону щодо цього іде мляво і треба місцевим громадам “великою командою попросити Президента якнайшвидше виконати волю громад”. “Ніхто вам просто так гроші не віддасть”, – завважила Прем’єр-міністр.

Водночас вона сказала: якщо В. Ющенко не підпише документ, то Верховній Раді треба спробувати у вересні подолати вето, для цього треба буде домовлятися з депутатами від Партії регіонів, у котрих сьогодні “золота акція” і які також є членами тих чи інших територіальних громад. Не вдасться запровадити зміни до Бюджетного кодексу цьогоріч, продовжила керівник уряду, – наступного року цей документ обов’язково буде підписаний вже новим Президентом.

“Тут потрібно йти ва-банк, – заявила Юлія Тимошенко, -і не відступати від того бюджету, який ми з вами хочемо бачити за новим Бюджетним кодексом на 2010 рік, і навіть якщо він не буде ухвалений до Нового року, тоді набратися мужності і один місяць – січень – пожити за певною процедурою, але після президентських виборів підписати одночасно і новий бюджет, і Бюджетний кодекс”.

Прем’єр-міністр поділилася з присутніми своїм баченням останніх подій у Верховній Раді: всі гучні заяви про дострокові парламентські вибори, за її словами, спрямовані виключно на дестабілізацію країни. Ніяких конституційних та правових підстав для цього немає. “Просто, на жаль, у цей важливий кризовий час деякі політичні сили використовують такі гучні заяви, щоб розхитати фінансову і економічну ситуацію”.

На брифінгу для ЗМІ журналісти запитали Прем’єр-міністра як просуваються переговори з представниками ЄС щодо кредитування. “Уряд, – зазначила вона, – розглядає варіанти надання Європейським Союзом та Росією кредитів для оплати газу, який необхідно закачати в українські сховища”. При цьому Ю. Тимошенко наголосила: Україна, як і раніше, вчасно розраховуватиметься за природний газ. “Доки я Прем’єр-міністр, Україна буде вчасно розраховуватися за природний газ із Росією. Так буде й у цьому місяці”, – підкреслила глава уряду.

Підсумовуючи свій виступ перед учасниками конференції малих міст України, Юлія Тимошенко запросила присутніх активніше співробітничати з урядом, але не лише шляхом критики та зауважень, а безпосередньою участю в підготовці проектів постанов та законів, як це успішно робить останнім часом АМУ. Вона уважно прочитала всі пропозиції, які передали їй голови міст, і повідомила: на найближчому засіданні Кабміну вони будуть розглянуті.

Зокрема це будуть зміни до постанови, якою регулюються дозволи на попередню оплату при закупівлі товарів та авансування робіт і послуг. За її словами, уряд планує також змінити і доповнити постанову щодо конкурсного продажу земель несільськогосподарського призначення і проведення аукціонів на передачу їх в оренду: “Ми спростимо всі процедури до мінімуму, там залишиться лише те, що вигідно вам”, – зазначила Ю. Тимошенко.

З вуст Прем’єр-міністра міські голови почули цього дня ще дві обнадійливі звістки: уряд допоможе місцевій владі модернізувати й реконструювати теплові котли та електричне обладнання. Прислухалися урядовці і до необхідності затвердити нові типові штати працівників органів місцевого самоврядування – так, як це і передбачено міжнародними стандартами.

Прем’єр-міністр також заявила, що ініціюватиме розгляд питання про надання Українці статусу міста обласного значення, повідомляє Управління у зв’язках зі ЗМІ Секретаріату КМУ. За словами Юлії Тимошенко, сьогодні у м. Українка вдало реалізовується новий проект щодо функціонування місцевого самоврядування у малих містах. “Ми зробимо все для того, щоб це місто набуло статусу міста обласного значення, і, думаю, що це підніме статус міста і дозволить показати, як взірцево має працювати мале місто”, – відзначила глава уряду.

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА

Урядовий курєр  (07.07.2009)