За пів року Держекоінспекцією в Тернопільській області виявлено порушення, по яких прокуратурою вже відкрито 8 кримінальних справ

Збільшення кількості виявлених випадків порушень вимог природоохоронного законодавства до ступеня настання кримінальної відповідальності відмітили у Державній екологічній інспекції у Тернопільській області за підсумками роботи у І півріччі 2009р.

Так, прокуратурою Гусятинського району порушено кримінальну справу за ст. 246 Кримінального Кодексу України (незаконна порубка лісу) за фактом виявленої інспекторами ДЕІ в області незаконної порубки дерев на території природного заповідника “Медобори”. Сума завданої природним комплексам шкоди становила 19907 грн.

25.03.2009 року порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 240 (порушення правил охорони надр), ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) КК України за фактом незаконного видобування підземної мінеральної столової води ПП «Аква – Океанія». Сума збитків становила 59665,6 грн.

За ч. 3 ст. 365 КК України порушено кримінальну справу за незаконне видобування корисних копалин СтзОВ «Варваринське». Внаслідок розробки родовища без спеціального дозволу на користування надрами  державі завдано збитків у розмірі 675 262 грн.

За фактом самовільного користування підземними водами КП «Шумськкомунсервіс» порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 365 ч. 1 ст. 240 КК України. Внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства у частині охорони та раціонального використання водних ресурсів державі завдано збитків на суму 53165 грн. Матеріали справи передано до Шумського районного суду.

За самовільне користування підземними водами порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 240, ч. 1 ст. 365 КК України стосовно ТзОВ «Надзбруччя – Агро». Сума завданих державі збитків склала 7478 грн. Матеріали справи передано до Збаразького районного суду.

Кримінальну справу за ч. 2 ст. 240, ч. 2 ст. 365 КК України порушено також за фактом самовільного водокористування Бучацьким комбінатом комунальних підприємств. Порушенням вимог природоохоронного законодавства державі завдано збитків на суму 92781 грн. Матеріали справи передано до Бучацького районного суду.

Факт самовільного водокористування зафіксовано і на Козівському комбінаті комунальних підприємств, внаслідок чого порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 240 КК України. Матеріали справи передано до Козівського районного суду. Прокурором пред’явлено позов до суду про стягнення 16760,79 грн. збитків

Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, невиконання рішення про тимчасову заборону експлуатації технологічного обладнання МП «Форма» спричинили порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 272 КК України. На даний час проводяться слідчі дії.

Загалом протягом звітного періоду Держекоінспекція в області направила до органів прокуратури, досудового слідства, дізнання матеріали  14 перевірок, за якими порушено 8 кримінальних справ, що у двічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Начальник Держекоінспекції в області,

депутат Тернопільської міської ради від БЮТ