Василь Деревляний ініціює надання Українській Греко-Католицькій Церкві статусу репресованої церкви

17 липня народні депутати України від фракції Блоку Юлії Тимошенко Василь Деревляний (Тернопіль), Іван Денькович (Львів) та Дмитро Шлемко (Івано-Франківськ) в порядку законодавчої ініціативи (відповідно до статті 93 Конституції України) подали на розгляд Верховної Ради України проект Постанови «Про надання Українській Греко-Католицькій Церкві статусу репресованої церкви».
Доповідати по даному проекту буде народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

У постанові пропонується надати УГКЦ статус репресованої, а Кабінету Міністрів України до кінця 2009 року розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо правового статусу репресованої церкви.

У пояснювальній записці до проекту подано обґрунтування необхідності прийняття такого акту. Зокрема, протягом панування на території України комуністичного терору УГКЦ піддавалася гонінням і переслідуванням. Одразу після радянської окупації Західної України нова влада діяла дуже швидко, щоб знищити церкву. 11 квітня 1945 року було заарештовано митрополита Йосипа Сліпого та інших ієрархів. Більшість єпископів згодом померла у засланні. Після невдалої спроби силою змусити єпископів зректися єдності з Римом, радянська влада під страхом смерті зібрала 216 священників 9-10 березня 1946 року в Соборі Святого Юра (м. Львів), де відбувся так званий «Львівський Синод». Було скасовано унію Берестейського собору, на якому Українська Греко-Католицька Церква офіційно приступила до церковної єдності з Апостольським Престолом. Церкву насильно приєднали до Російської Православної Церкви.

Після цього були заарештовані та заслані до таборів праці сотні священиків, ченців, черниць та вірних мирян, дуже часто разом зі своїми дружинами та дітьми. Майно церкви було конфісковано державою.

За часів комуністичного режиму храми УГКЦ були перетворені в склади, а в приміщеннях монастирів ще досі розташовані державні та інші структури. Як приклад, у приміщенні жіночого монастиря на вул. Кн. Острозького, що у Тернополі, знаходиться Адмінсуд.

У період між 1946 та 1989 роками УГКЦ була найчисельнішою забороненою церквою у світі. Водночас вона стала найбільшою структурою суспільної опозиції радянській системі в СРСР. Незважаючи на жорстокі переслідування, УГКЦ продовжувала жити підпільно доти, поки її було легалізовано 1 грудня 1989 року.

Саме тому проект Постанови Верховної Ради України «Про надання Українській Греко-Католицькій Церкві статусу репресованої церкви» розроблено з метою встановлення історичної справедливості щодо УГКЦ та визнання за нею статусу репресованої з подальшим законодавчим закріпленням відповідних прав.

До речі, в УГКЦ створено комісію під керівництвом єпископа Коломийсько-Чернівецького Миколи Сімкайла щодо питання створення реєстру майна, земель та інших цінностей, які були забрані після 1946 року в УГКЦ тодішньою владою.

«Ми, розробники проекту постанови, авторитетно заявляємо, що цим рішенням не хочемо образити жодну із традиційних християнських церков України. І коли сьогодні між церквами в Україні панує злагода і спокій, ми ніколи не підтримаємо питання повернення храмів та іншого майна, які належать нині різним конфесіям, – заявив народний депутат України Василь Деревляний. – Цим питанням ми не дозволимо спекулювати. Розробники проекту постанови – за злагоду, мир і спокій між традиційними українськими християнськими церквами. Проте, на нашу думку, держава повинна шанобливо ставитись до такого складного та жертовного історичного минулого УГКЦ та інших традиційних українських церков, і обов’язково врахувати іншим способом можливу компенсацію чи допомогу».