Знаючи історію нашої держави ми називаємо себе патріотами

За сприяння Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» побачила світ книга про життя та діяльність Симона Петлюри, громадсько-політичного діяча, патріота, відданого борця за свободу і незалежність України.

Дана книга є продовженням серії «Українські державники», започаткованої українським істориком Володимиром Сергійчуком. Сам Володимир Іванович Сергійчук є знаним і авторитетним українським істориком, професором Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, академіком Академії наук Вищої школи України.

Творчість Володимира Івановича, його клопітка робота спрямована на відновлення і ознайомлення всіх нас, українців, жителів України з істиними історичними подіями, історією життя та діяльності відомих людей, які в свій час творили наше сьогодення.

Наприківці 80 років Володимир Сергійчук захистив кандидатську дисертацію на тему «Народна армія на Україні в роки визвольної війни 1648 – 1654 (організація, озброєння, забезпечення)», а в 1992 – докторську «Українське козацьке військо в другій половині ХVI – середині ХVIІ ст.». Досліджує проблеми історії України, зокрема українського козацтва, розселення українців у світі, національних меншин в Україні, діяльності ОУН-УПА, внеску українців у розвиток світової науки і культури. Автор численних публікацій у періодиці української історії.

Знаковим є те, що сьогодні, 24 липня у Тернополі відбулася презентація книги “Симон Петлюра”, для написання якої автор побував у десятках архівів по всьому світі. Це і документи Національного архіву Канади в Оттаві, Українського інституту в Бостоні (Гарвардський університет), матеріали Української вільної академії наук, музею Петлюри в Парижі; військового архіву Польщі, Празького та Львівського архівів. Але найбільш несподіваним ймовірно було відкриття у Краснодарському крайовому архіві.

У Краснодарі Володимир Сергійчук віднайшов документи про дві заведених на Петлюру кримінальних справи – власне, за його ліві погляди. Його перший арешт був пов’язаний з вилученням у Петлюри 1902 року Комуністичного Маніфесту Маркса й Енгельса, в якому на титульній сторінці стояла печатка української соціалістичної партії.
Автор вірить, що документи про Симона Петлюру знайдуться ще й у московських спецхранилищах, і проллють світло на те, як патріот України приходив до усвідомлення необхідності української державності та на його подальшу долю стратега і політика.

— Звертаючись до наших високопосадовців, політиків, з проханням долучитися і сприяти процессам становлення істини, відкриття для громадськості справжнього, не заплямованого образу видатного націоналіста, патріота України Симолна Петлюри, мене підтримала і почула лише Юлія Тимошенко і політична сила БЮТ. — розповів Володимир Іванович. — І сьогодні у вашій присутності, шановні журналісти, я ще раз передаю слова подяки. До того ж лише завдяки депутатській фракції «Батьківщина» у Київській міській раді вдалося назвати вулицю поблизу центрального залізничного вокзалу у Києві іменем Симона Петлюри.

Наприкінці Володимир Сергійчук звернувся до всіх політиків, які сьогодні керують і представляють нашу державу не забувати, що все, що вони роблять сьогодні, з плином років побачать і оцінять нащадки.